Kerti játék ötletek – szabadtéri mozgásfejlesztők

Gyerünk ki a szabadba! Kerti játék ötletek gyerekeknek

Úgy tűnik, hogy idén sokat várat magára a nyár, az igazi jó idő. Azért szerencsére a csapadékosabb tavasz ellenére is voltak olyan napok, amikor megtalálhattuk a módját, hogy elővehessük a szabadtéri mozgásfejlesztő játékokat, vagy épp a mozgásfejlesztő társasjátékokkal játsszunk egy kicsit. Ebben a cikkünkben összeszedtünk néhány olyan kerti játék ötletet, melyek nem csak a mi kedvenceink, hanem évek óta, minden tavasszal az eladási toplistáink élén szerepelnek a nagymozgásos játékok kategóriában. Emellett természetesen megemlítjük, hogy mely készségek, képességek fejleszthetők ezekkel a játékokkal.
Egyénileg játszható, társasjáték, vagy épp a szülinapi partik játékos sorversenyein bevethető ötleteket szedtük össze.

 

Egyensúlyfejlesztő játékok

Járművek

Kezdjük mindjárt a legismertebbekkel, a kismotorokkal, futóbiciklikkel. A már járni tudó kicsiknek nem is lehet annál szórakoztatóbb a helyváltoztatás, mint hogy 2, 3, vagy négykerekű járművükre pattanva száguldhassanak. Mozgáskoordinációjuk, egyensúlyérzékük és általános testi erőnlétük remekül fejlődik a futóbiciklik használata közben. Nem könnyű feladat, de próbáljuk meg a csöppségek eszébe vésni, hogy a biztonságos, balesetmentes közlekedés jegyében a száguldás legfeljebb a járda széléig tartson és az úttest előtt mindenképp álljanak meg.
Szintén egy rossz beidegződés lehet, ha a lábfejét húzza a gyermek, gurulás közben. Ezzel nem csak a cipőjét koptatja el, ami bosszantó a szülőknek, de egy esetleges egyensúlyvesztésnél nem fog tudni kitámasztani időben.

A futóbiciklik és kismotorok a kicsik körében legnépszerűbb járművek.

Lépegetők

Szinte minden óvodában megtalálhatók a különböző kivitelű lépegetők. Ezeket természetesen otthoni környezetben is használhatjuk. Aki esetleg eddig még nem találkozott volna ilyesmivel, annak dióhéjban: mókás egyensúlyfejlesztő eszközök melyek hengerek, vagy félgömbök lehetnek és a hozzájuk rögzített zsinórt tartva-húzva kell úgy lépegetni, hogy ne mozduljanak el a talpunk alól. A játék érdekessége, hogy az azonos oldali kar és láb mozog egyszerre, emiatt a két agyféltekének is másképp kell működnie a megszokottól.
Ezek egy másik változata a kétszemélyes nyári sí. Nevéből adódik, hogy ketten kell használni. Itt már a plusz nehezítés, hogy a két játékosnak összehangolt mozdulatokat kell tennie egyszerre.
Még érdekesebbé tehetjük a játékot, ha bójákból egy pályát alakítunk ki.
Jópofa játékok, melyek akár a zsúrok, akár a csapatépítő tréningek közben szerezhetnek vidám perceket a résztvevőknek, mert nem csak gyerekeknek ajánljuk! A felnőttek is bátran kipróbálhatják bármelyiket.

 

Ugráljunk, mint a verebek, rajta gyerekek

Ugrálókötél

Az egyik legegyszerűbb, de mégis legnagyszerűbb játék az ugrókötél. Ki ne emlékezne arra, hogy akár egyedül a járdán ide-oda szaladgálva-ugrálva, akár egy hosszabb kötelet ketten pörgetve a harmadik társunknak ugráltunk gyermekként. A látszólag egyszerű folyamatos mozgáshoz elsősorban a jó ritmusérzék szükséges, de ezen kívül elengedhetetlen a megfelelő szem-kéz, szem-láb koordináció is. Az ugrálás közben természetes velejárójaként fejlődik az egyensúlyérzék.
Bónusz tipp: Mondóka tanulásában is segítség lehet a ritmusra történő ugrálás.
Aki használt már ugrálókötelet folyamatosan legalább 2-3 percig megszakítás nélkül, az tudja, hogy az általános erőnlét mennyire kell ehhez a játékhoz. Felnőtteknek is kiváló kardió edzés lehet, de ügyeljünk a fokozatosságra és hogy ne teli talpon, hanem csak talp elülső részén ugráljunk.

Ugrálókötelezni nem csak egyedül lehet

Trambulin

Az intenzívebb élményhez több hely kell, de ahol nincs kert és nem fér el egy nagyobb változat, ott gondolhatunk egy kisebb, lakásban is használható, kifejezetten kisgyerekeknek kitalált kapaszkodós verzióra is. Trambulinozás közben is fejlődik az egyensúlyérzék, a testtudat és a kondi is. Izgalmasabbá, érdekesebbé tehetjük az ugrálást, ha labdát dobálunk egymásnak ugrálás közben. Akár úgy is kipróbálhatjuk, hogy gyermekünk a trambulinban ugrál, mi pedig a védőháló felett dobjuk be neki a labdát, melyet el kell kapnia és ugyanúgy visszadobnia. Itt is fontos lesz az ütemérzék, hogy mely pillanatban engedi el a labdát, mert hamar rá fog jönni, hogy felfelé pattanva kisebbet kell dobni a háló felett.

Intenzív élmény, jó egyensúly- és kondíció fejlesztő

Ugróiskola

Az ugróiskola használatával kapcsolatban az első írásos bizonyíték Britanniából származik, mely szerint a római katonák kiképzésének része volt és teljes menetfelszerelésben kellett teljesíteniük.
Több féle ugróiskola alaprajzot ismerünk, hazánkban a templomok alaprajzát utánzó elrendezés után elnevezett Kápolna minta a leggyakoribb. Ehhez a játékhoz szükség van egy kavicsra, melyet a megfelelő négyzetbe kell dobni és utána ugrani. Ezt a kavicsot helyettesíthetjük számos egyensúlyozó játékban használható kis babzsákkal is.

Az ugróiskola az egyensúlyfejlesztés mellett a számolást is fejleszti

Mesterlövészeknek

Célbadobók, karikadobálók

Ügyességi játékok, melyek az egész család számára kínálnak tartalmas kikapcsolódást.  Létezik fa és kötél felhasználásával készült karikadobáló és műanyagból készült célbadobó, vagy létradobó is. Találjunk ki díjakat a családi versenyekhez, pl. a legügyesebb kapja a legnagyobb fagyit, a többiek pedig annyival kevesebb gombócot, ahány helyezéssel hátrébb végeztek.

Kosárpalánk gyerekeknek

A célba dobás, a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez igen kiváló játék a kosárlabda. Már az egészen kisgyerekekkel is kosarazhatunk az állítható magasságú kosárállvánnyal. A talprész feltölthető homokkal, vagy vízzel, így biztosítható az eszköz stabilitása. Az esélyegyenlőség jegyében a nagyobb testvérek, vagy a szülők, kicsit messzebbről és ülő, vagy térdelő testhelyzetből próbálkozzanak kosarat szerezni.

Kosárpalán gyerekeknek. Segítségével kiválóan gyakorolható a célba dobás.

Sportos házikó

Ez a többfunkciós kerti kisház célbadobót, kosárpalánkot, focikaput, teniszhálót és bowlingot is tartalmaz, ezért számos lehetőséget kínál a kicsiknek a mozgásra és a sportolásra. Emellett természetesen bármilyen szerepjátékhoz is használhatják a gyerekek.

Többféle sportolási lehetőséget biztosít

 

A lakásban történő mozgásfejlesztésről is írtunk egy cikket, mely itt olvasható.
A kis örökmozgóknak szóló játékokat pedig ebben a cikkünkben szedtük össze.

Ezt is olvasd el!