Mozgásfejlesztés a lakásban

Ha az időjárás nem engedi a kültéri mozgást, akkor számos ötletünk van a beltéri mozgásfejlesztésre.

Váratlanul egészen korán, hűvös és csapadékos idővel köszöntött be idén az ősz. Ilyenkor sokkal nehezebb megoldani, hogy a gyerekek szükséges napi mozgásigényét, a lehetőségek adta keretek között sikerüljön levezetni.
Persze kirándulni, esőkabátban és gumicsizmában is lehet, de kicsik hamar elveszítik ilyenkor az érdeklődésüket és sok szülő sem rajong a gondolatért, hogy hosszasan bandukoljon az esőben, kockáztatva az egész családnak egy kiadós megfázást.

Ahhoz hogy a bölcsődés, óvodás, kisiskolás korú gyerekből se legyen estére hisztérika, meg kell találni az egyensúlyt a szellemi és fizikai elfoglaltságok között, melyek kellőképpen lefárasztják. A mozgásnak nem csak a fizikai fejlesztésben van kiemelt szerepe, de fontos alapja az értelmi és érzelmi fejlődésnek is. Ezen kívül bizonyítottan több készség és képesség fejlesztésében is szerepet játszik.

Az alábbiakban néhány – a teljesség igénye nélkül – olyan beltéri játékötletet szeretnénk bemutatni, amelyek segítségével talán könnyebben lehet a gyerekeket a négy fal között is mozgásra bírni.

Folyami kövek, ha a patak vize már hideg lenne

A dán Gonge mozgásfejlesztő eszközöket gyártó cég mindent tud a gyermekek számára fontos mozgásfejlesztésről. Termékeik innovatívak, strapabírók és sokszor többféle képpen is használhatók.
Cégünk már több, mint 20 éve forgalmazza termékeiket.

Az alap változatú Folyami kövek és a pasztell verziója is rendkívül jól fejleszti az egyensúlyozást. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb eszköz az óvodai tornaszobákban is. Segítségükkel, a természetben található köveket imitáló elemekből, változatos útvonalakat rakhatunk ki. Színük és méretük is különböző. Amennyiben mezítláb használjuk, a lépcsőzetesen kialakított felületüknek köszönhetően, még a tapintás-érzékelés is fejleszthető.
Ha már jól megy a köveken történő lépdelés, akkor nehezíthetjük a gyakorlatot a kinyújtott kézre, vagy fejtetőre helyezett kis babzsákkal.

Az egyik legnépszerűbb egyensúlyozó eszköz az óvodai tornaszobákban.

 

Legyen a talpad a szemed!

Az Érzékelő korongok egy szórakoztató mozgásfejlesztő játék készlet, mely akár az egész család számára vidám perceket szerezhet. Emellett használhatjuk szülinapi zsúrok betét programjaként is.

A különböző színű és felületű nagyobb korongoknak van egy kisebb, színben és formában egyező párja.
Rakjuk szét a földön a nagyobb elemeket, majd az egyik játékosnak kössük be a szemét a készletben található kendővel. Neki húznia kell a zsákból a kisebb korongok közül egyet és a talpával kell megtalálnia megegyező, nagyobb párját.
Kezdetben próbáljuk memória játékként, amikor a kereső játékos memorizálhatja, hogy melyik korong merre található.
A későbbiekben nehezíthetünk a feladaton oly módon, hogy miután bekötöttük a szemét a játékosnak, megkeverjük a földön lévő nagyobb korongokat.
Játszhatjuk időre is és akár a többiek is segíthetnek a tájékozódásban, szavakkal adva instrukciót, hogy merre található a keresett korong.
Lehet, hogy egyszerűnek tűnik, de mivel a tér érzékelését és a tájékozódást elsősorban szemünk segítségével végezzük, ezért nem lesz könnyű megtalálni a keresett korongot, ha például azt mondják, jobbra két lépésnyire található. Mekkorát lépjek? Mennyire forduljak jobbra?
Garantált a szórakozás!

Szórakoztató mozgásfejlesztő játék készlet, mely akár az egész család számára vidám perceket szerezhet.

Lépegetők

Az egyedül is játszható egyensúlyozó játékok közé tartoznak a különböző lépegetők. Egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük. A játék lényege, hogy egy pár hengeres, vagy félgömb formára ráállva és az azokhoz tartozó zsinórral a talpunkhoz húzva kell lépegetni anélkül, hogy lebillennénk róluk. A karok és lábak összehangolt mozgását igényeli, ráadásul eltérően a magszokottól azonos oldali karok és lábak kell, hogy egyszerre mozduljanak.
Az egyensúlyt megtartva lehet előre, akár hátra, vagy egy egyszerű szlalom-, esetleg akadálypályát kialakítva, útvonalat bejárva lépegetni. Alkalmazkodni kell a megváltozott magassági viszonyokhoz és az is szokatlan lesz elsőre, hogy járás közben a (cipő)talpunk és a föld között

Az egyensúly érzékelés- és megtartásban elsődleges szerepe van az érzékszervnek és a központi idegrendszer szabályozó tevékenységének.
Biztos mindenki tudja, hogy egyensúlyozó szervünk a fül.
A mindenkori körülményekhez igazodó testtartáshoz, térben történő, nehézségi erőnek megfelelő elhelyezkedéséhez alapvető információt a fül szolgáltatja, az idegrendszer pedig szabályozza a mozgást, de még akár az egy helyben állást is.

Szuperdeszkák

Gurul, akár egy gördeszka, pörög, akár egy cirkáló.
Egyedül és közösségben is használható.
A Szuperdeszka, a klasszikus alkalmazáson túl – tehát nemcsak állva – használható fekve, sarkon ülve, négykézláb, ülve és akár térdelve is.
Önmagunkat hajtva, egymást tolva, vagy húzva is játszhatunk vele.
Számtalan terület fejleszthető a használatával: úgy, mint a mozgáskoordináció, az erőnlét, a reflexek, a térérzékelés, az együttműködési készség és természetesen az egyensúlyérzék is.

Az egyszerűbb feladatok (a ráülve, ráfeküdve és a karokkal hajtva szabadon, vagy egy előre kijelölt útvonalon) után, megpróbálkozhatunk nehezebb gyakorlatokkal is.
Például a Szuperdeszkán helyet foglalva, mozgás közben próbáljunk elkapni egy felénk dobott labdát, vagy babzsákot.

Biztonságos kialakításának köszönhetően a rendeltetésszerű használat mellett, nem tud sérülést okozni. A gumírozott kerekek pedig nem tesznek kárt a beltéri padló burkolatokban sem.

A beltéri mozgásfejlesztő játékok használata közben mindig figyeljünk arra, hogy a bútorok, használati tárgyak ne legyen útban, ezzel is elkerülve az esetleges kisebb baleseteket.

Gurul, akár egy gördeszka, pörög, akár egy cirkáló. A szuperdeszkák több féle módon használhatók.

 

Ezt is olvasd el!