Vége van a télnek

Családi játékok, közös alkotások a tavaszvárás időszakára

Az évkezdés és a farsangi időszak után kezdetét veszi a tavaszra való hangoldódás. Egyre hosszabbak lesznek a nappalok és ez által a szabadban töltött idő is növekszik. Bár, még hideg van egyre többet gondolunk a tavaszra, a természet ébredésére. Ennek az időszaknak egyik kedvenc jóslata a medve árnyékának megfigyelése. Február másodikán a néphagyomány szerint a medve kimászik a barlangjából és megnézi, hogy van-e árnyéka. Ha van, gyorsan visszabújik és alszik tovább mert a tavasz még várat magára. Amennyiben viszont borús, felhős az ég, tudni lehet, hogy vége a télnek, közeledik a tavasz.

A következőkben ebben szeretnénk pár együtt játszható játékötletet adni az árnyék és a medve témakörben.

Árnyékrajz*

Ehhez a közös játékhoz szükség lesz háztartási csomagolópapírra, ragasztószalagra, elemlámpára és sötétre.  Tegyünk egy oldalasan állított széket a fal mellé. A falra pedig ragasszuk fel a csomagolópapírt. Válasszuk ki, hogy ki lesz az első rajzoló és kit rajzol le. Ezután kapcsoljuk le a villanyt és világítsuk meg oldalról a kiválasztott családtagot. Az árnyék segítségével rajzoljuk át a fejének és nyakának körvonalait. Minden családtagról készüljön kép. Ezután vágjuk ki az elkészült sziluetteket és kedvükre színezzük ki őket.

Folt a falon**

Ehhez a játékhoz semmi másra nem lesz szükség csak a markunkra, egy falra és a képzeletünkre. Csukjuk be a markunkat úgy, hogy a begörbített ujjaink között maradjon egy kis rés, amin átkukucskálhatunk. Tegyük az összekulcsolt markunkat az egyik szemünk elé és nézzük vele a szemközti falat úgy, hogy a másikat szemünk közben csukva marad.  Ha viszont kinyitjuk, azt láthatjuk, hogy a markunkon keresztül figyelt faldarab világosabb a többinél. Kik lakhatnak a fény mögött? Mesélj róluk!

Maci igaz-hamis

Ehhez a játékhoz szükség lesz az összes maciplüssre, ami otthon van. Fektessük egymás mellé a plüssöket és felváltva mondjuk róluk igaz vagy hamis állításokat. Ha hamis álltást mondunk, például a barna nagy macinak csak egy füle van, akkor kettőt kell tapsolni. Amennyiben viszont igaz állítás hangzik el, például a kis fehér maci mellett egy narancssárga maci fekszik, egy tapssal kell jelezni az éppen tippelő játékosnak.

A gyűjtögető medve

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz egy tárolóra, amelybe mindenféle kacatot tehetünk és egy időmérő eszközre. A „maci” dolga az lesz, hogy egy előre kijelölt pontról indulva, medvejárásban minél több kacatot átvigyen az egyik helyről a másikra.

Medvés időmérő

Ehhez a játékhoz kapcsolódik egy rövid mondóka:

Ébredezik már a medve, álmos szemét törölgetve.
Busa fejét nagy gond nyomja, nincsen néki rádiója.
Így hát honnan tudja meg, meddig tart még a hideg.***

Válasszuk ki, hogy ki fogja mutatni és ki fogja megmondani, hogy meddig tart még a „hideg”. Aki a mutató lesz egytől-tízig mutathat egy számot. Először a napot, az órát, a percet majd a másodpercet kell mutatni, lehetőleg minél gyorsabban. A időmondónak pedig ennek alapján kell pontosan elmondania, hogy hány napot, órát, percet és másodpercet kell még várnunk tavaszig. Utána újra jön a mondóka és folytatódik a játék.

 

 

* A játék alapötletének forrása: Varga Domonkos (1979): Jó játék a fény, az árnyék. Móra Könyvkiadó, Budapest.
** A játék alapötletének forrása: Varga Domonkos (1979): Jó játék a fény, az árnyék. Móra Könyvkiadó, Budapest.
*** A mondóka forrása:  https://cinege.blogger.hu/2018/01/28/lassuk-a-medvet

 

 

 

Ezt is olvasd el!