Gonge – a mozgásfejlesztő eszközök szakértője

A HOR Játék bemutatja: Gonge – a mozgásfejlesztő eszközök szakértője

Már csecsemőkortól kezdve elengedhetetlenül fontos, hogy a gyermek a mozgásfejlődési szakaszokat megfelelő sorrendben kövesse. A helyes sorrend: hason fekve támaszkodás; forgás; kúszás-mászás; felülés, majd felállás és végül járás. Ezen mozgásformák folyamatosan fejlesztik a picik izomzatát és ízületeit, ugyanakkor segítik optimális idegrendszeri fejlődést.
Ha a sorrend elemei felcserélődnek vagy esetleg egy-egy mozgásforma elmarad (pl. kúszás, vagy a mászás) az idegrendszer nem fejlődik megfelelőképpen, így problémák adódhatnak már az óvodai, vagy később az iskolai feladatok végrehajtásánál. A felismert problémákat sokszor nem könnyű kijavítani, illetve előfordulhat, hogy nem is lehet maradéktalanul megszűntetni.
A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásnak élethosszig tartóan kiemelt szerepe van.
A Gonge filozófiája: „Tanulás mozgással®”, ezért mozgásfejlesztő eszközeik már egészen kisgyermek kortól segítséget nyújtanak, erősítik a kognitív és szociális készségeket, valamint önbizalmat építenek. A játék és mozgás kombinációja motiválja a gyerekeket a tanulásra, fejleszti fantáziájukat. Ezek egyensúlya pedig boldog gyermekeket teremt.

Gonge történelem

A Gonge család 1966-ban indította el a „Skoleforlaget Gonge”-t kiadóvállalatként, amely különböző oktatási anyagokat gyártott és forgalmazott, elsősorban a dániai óvodák számára. Azóta a cég megváltozott, a kreatív tanulás globális fejlesztőjévé vált, irányt mutat a kisgyermekek számára készült mozgásfejlesztő eszközök tervezésében és gyártásában.
Lassan 40 éve, a Gonge számára a fordulópontot egyetlen termék jelentette, ez pedig az Egyensúlyozó Tölcsér volt. Bizonyára mindenki ismeri a szinte minden magyar óvodában és az elmúlt 10 évben egyre több családban is megtalálható nagy, piros tölcsért.
Ezután a hatalmas siker után a Gonge, a játékok és eszközök széles és változatos megoldásainak fejlesztésével alapozta meg a mozgás, valamint a kognitív és szociális fejlődés ösztönzésének

Gonge minőség

A Gonge minőség többről szól, mint a legjobb anyagok felhasználásáról és a nagyszerű technológiai folyamatok alkalmazásáról. A Gonge mozgásfejlesztő eszközeinek fejlesztését pedagógusok, fizikoterapeuták, ipari tervezők és mérnökök bevonásával végzik, annak érdekében, hogy a dizájn, a funkcionalitás és az általuk „játékértéknek” nevezett koncepció beépüljön minden termékükbe. Ezek a termékek nem csak időtállóak és tartósak, de garantálják a szórakoztató mozgás örömét is.

Nehéz lenne felsorolni a teljes Gonge kínálatot, ezért csak ízelítőnek bemutatunk néhány terméket a legnépszerűbbek és az igazán különlegesek közül.

A legnépszerűbb Gonge mozgásfejlesztők:

Mini Forgó

Legalább annyira ismert és népszerű termék, mint nagyobb testvére, az Egyensúlyozó Tölcsér.
Viszont ez már a babák 6 hónapos korától kezdve használható. Az érzelmi biztonságot keltő ringatás nemcsak megnyugtatja a gyermeket: de az érzelmi fejlődés mellett az értelmi fejlődést is elősegíti. A belső fülben található egyensúlyozó (vesztibuláris) rendszer és az audiovizuális érzékelés összehangolásával hozzászoktatja a piciket a változó egyensúlyi állapothoz.
A ringatás közben az idegrendszer megtanul alkalmazkodni, ami a magasabb szintű mozgáskoordinációhoz a későbbiekben elengedhetetlenül szükséges lesz.
Ennek hiányában a lépés, járás, futás, ugrás, rúgás, lépcsőzés, és egyéb bonyolultabb mozgások nem végezhetők biztonságosan.
Tekintettel azonban arra, hogy nem feltétlenül teszünk jót a gyermeknek azzal, ha folyamatosan kézben tartjuk, a szülőknek olyan eszközre van szükségük, melynek segítségével tehermentesíthetik magukat anélkül, hogy a gyermek számára létfontosságú ringatás-élményt megvonják tőle.
Ez az eszköz a Mini forgó egyensúlyozó tölcsér.

Nem elhanyagolható plusz információ, hogy a Mini Forgó és az Egyensúlyozó Tölcsér is használható vízben. A gyerekek nyugodtan beleülhetnek, nem fog elsüllyedni. Új szintre emelhetjük ezzel a medencés, illetve strandjátékok fogalmát.

Érzékelő korongok

Tapintás érzékelés fejlesztő társasjáték az egész családnak. Többféle színváltozatban elérhető, de az utóbbi években legnépszerűbb a pasztell.
A játékszabály végtelenül egyszerű: szórjuk szét a padlón, vagy a kertben a nagyobb méretű korongokat. A kereső játékos szemét kössük be a pánttal, melyet a készlet tartalmaz. Ezután a játékosnak húznia kell a zsákból egy kis méretű korongot, melynek párját meg kell találnia a földön. Mindezt bekötött szemmel, mezítláb, a talpának érzékelésére hagyatkozva. Nehezíthetjük a feladatot azzal, hogy miután bekötöttük a játékos szemét, megkeverjük a földön a nagyobb korongokat. Segítséget is nyújthatunk, a „hideg-meleg” szavak használatával.
Az előző mellett más játékmód szerint is használhatjuk az Érzékelő korongokat, pl. elmesélés, jellemzés alapján kell megtalálni a megfelelő mintázatút, vagy használhatjuk őket egyensúlyozó lépőköveknek is.
Remek partijáték lehet egy szülinapi zsúron, vagy akár egy családi összejövetelen. Nem csak gyerekeknek! A felnőtteknek és a szépkorúaknak legalább olyan fontos, hogy tapintás érzékelésüket és egyensúlyérzéküket karbantartsák, fejlesszék.

 

Gonge Cirkáló

A cikázó szuperdeszka.
Már egy éves kortól kipróbálható ez a minden irányban pörgő-forgó-guruló remek mozgásfejlesztő és terápiás eszköz: a Gonge Cirkáló.
Használható egyedül, ketten, vagy akár csoportban is. Fekve, sarkon ülve, négykézláb, ülve, állva, térdelve – a deszkán ülő számára aktívan és passzívan. Az egyensúlyérzék fejlesztése mellett az izomzat erősítésére is alkalmazható. Meglévő, kórosan fennmaradt csecsemőkori reflexek leépítésére kiválóan alkalmas. B
Fejleszti a bilaterális mozgáskoordinációt és segíti az oldaliság kialakítását, illetve a kevert oldaliságot segít megtanítani a gyerekeknek. Összevonható kognitív feladatok végzésével, ezzel az esetleges tanulási zavarok kezelésére, megelőzésére is alkalmas.
Időseknél segít a demencia megelőzésében.

A Gonge termékek hivatalos magyarországi forgalmazója cégünk, a HOR Zrt.

 

Ezt is olvasd el!