Játékkiállítás 2024 – Nürnberg

Cégünk, a HOR Zrt. lassan három évtizede látogatja a Nürnbergi játékkiállítást. Idén a szokásosnál népesebb, 6 fős csapattal látogattuk ide. Az expó hangulata már az első pillanattól kezdve magával ragadó. Már alig vártuk, hogy belevessük magunkat a játék meseországba.
Valahol minden felnőtt őrzi magában a gyereket, ki jobban, ki kevésbé. Namármost, aki szeret játszani, annak ez a játékkiállítás a megvalósult álom. Márpedig mi nagyon szeretünk játszani!

Egy kis háttér infó

A Nürnbergi Nemzetközi Játékvásár (németül: Spielwarenmesse) már 1949 óta kerül minden évben megrendezésre (leszámítva a COVID-os időszakot). Ez a játékok legnagyobb nemzetközi seregszemléje és kereskedelmi vására. A képeket nézegetve akiben felmerül, hogy „Hű, de szívesen megnézném én is!”, azokat kicsit el kell keserítenünk, ugyanis kizárólag a játékkereskedelemmel foglalkozó szakmai látogatók és újságírók válthatnak belépőt. Az idén öt napon át tartó rendezvény során kb. 60 országból, mintegy 2400 kiállító mutatta be termékeit. Tényleg minden megtalálható a játékbabától a kisautón át, a jelmezeken keresztül, a speciális fejlesztőeszközökig. A digitalizáció és a sok helyütt előfordult költségcsökkentések hatása ellenére rengeteg látogató jött el személyesen, amit örömmel láttunk. A picike, egy személyes standoktól, a több száz négyzetméteres, hatalmas kiállítóhelyekig, szinte mindenki itt volt, aki a játékiparban gyárt, vagy fejleszt, esetleg csak kereskedik. Régebben mindig itt választottuk ki az új üzleti partnereket, de cégünk hatalmas választéka miatt, az elmúlt években inkább a beszállítói kapcsolatok megerősítéséről és a partnerek újdonságainak megismeréséről szól ez a néhány nap.

Mit láttunk?

Játék, fejlesztőeszköz témában, nagyjából mindent is!
Természetesen megkülönböztetett figyelmet fordítottunk zászlóshajóinkra, választékunk kiemelt termékcsaládjaira (Hape, Hama, Gonge, Goula, VikingToys). A legtöbb helyen nem csak üzleti partnerként, hanem régi kedves ismerősként fogadtak minket, számunkra is fontosak az emberi kapcsolatok.

Trendek

Cégünk is elkötelezte magát a környezettudatos szemlélet mellett, ezért mindig örömmel látjuk, hogy a játékgyártók is egyre inkább teszik le voksukat a zöld, környezetbarát megoldások mellett. A skandináv VikingToys-nál például kimondott cél, hogy egyrészt kizárólag a cukornád alapú bioműanyagokat használják ezentúl, másrészt a gyártáskor keletkező hulladék műanyagot is teljes egészében újrahasznosítják.
Persze, a többiek sem maradnak le, a bioműanyagok aránya évről-évre nő. A legtöbb nagy gyártó belátja, hogy mennyire fontos ez a jövő szempontjából.
Emellett természetesen a csomagoláshoz használt karton is már sok cégnél újra papírból készül.

Pasztell

Dominálnak a pasztellszínek.
5-10 évvel ezelőtt még nem igazán lehetett látni pasztellszínű játékokat. Ma már szinte minden pasztellszínekben pompázik. A babaruha, a homokozójáték, a kerti kisház, a fejlesztőjáték, de még az óvodai fektetőágy is.
Kiterjedt kutatási anyagok bizonyítják, hogy a pasztellszínek mennyire nyugtatóak tudnak lenni a gyermeki léleknek is. Talán nem vagyunk azzal a véleménnyel egyedül, de nekünk jobban is tetszek ezek a megoldások, mint a nagyon harsány, élénk színek.

Összefoglalva

Élménydús, tartalmas, a hatalmas terület bejárása miatt, helyenként fárasztó napok után sok katalógussal a hónunk alatt, a rengeteg újdonságot látva, alig várjuk, hogy az elkövetkező hetek, hónapok alatt raktárunkba is beérkezzenek ezek a termékek és újra kipróbálhassuk őket és számotokra is elérhetővé tegyük.

Jól éreztük magunkat, jövőre ismét ott a helyünk!

Búcsúzóul itt egy rövid zenés, mozgóképes összefoglaló.

 

Ezt is olvasd el!