Ötletek HAMA gyöngyökkel, avagy variációk egy témára

A HAMA gyöngyök nemcsak a finommotoros készségeket és a szem-kéz koordinációt fjelesztik, de a memóriát, a térlátást és a kreativitást is.

Gyerekek és szülők egyaránt szeretik azokat a játékokat, amik sokféleképpen felhasználhatóak. a HAMA vasalható gyöngyök pontosan ilyenek. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány olyan lehetőséget, ami a HAMA kreatív gyöngyeiben rejlik. 

A gyöngyökhöz kapható alaplapokkal kedves képek rakhatók ki, amelyeket azután kivasalva tartóssá varázsolhatunk. Mindemellett ezek a gyöngyök kiválóan fűzhetők is, sőt az ügyesebbek akár szőhetnek is belőle karkötőt, nyakláncot vagy kulcstartót. A vasalható gyöngyök már 1971 óta szórakoztatnak kicsiket és nagyokat. Dániából indultak világhódító útjukra, ahol a gyártó cég kezdetben szívószálakat és más műanyag termékeket készített. Napjainkban azonban ezek a gyöngyök a fő termékcsoportjukká nőtték ki magukat és a világ ötven országában elérhetőek a kreatív alkotó emberek számára. Az sem mellékes, hogy a gyöngyök több különböző méretben (Maxi, Midi) kaphatóak, így már az egészen kicsik is könnyen tudják használni.

 

A HAMA gyöngyök három különböző méretben és rengeteg színvariációban érhetők el.

 

Miként használhatjuk a HAMA gyöngyöket?

Néhány szó az alapokról. Először is szükségünk van sok-sok színes gyöngyre, továbbá, ha nem fűzzük, akkor alaplapra, vasalópapírra (ez lehet például sütőpapír is) és persze vasalóra. Rakhatjuk a kezünkkel vagy akinek úgy könnyebb akár csipesszel is az apró gyöngyöket.

 

 

Amikor elkészültünk a kirakott képpel, a vasalópapírt ráhelyezzük és óvatosan, körkörös mozdulatokkal kivasaljuk azt. A hőfokot fokozatosan érdemes növelni, de az fontos, hogy a gőzölés funkciót ilyenkor ne használjuk! Amikor összeolvadtak a gyöngyök, óvatosan húzzuk le a vasalópapírt, de vigyázzunk, mert a műanyag még elég meleg, majd hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. Ilyenkor érdemes a tetejére nehezéket helyezni, hogy egyenesen maradjon a kép.

A HAMA gyöngyök alapok

Az alaplapok segítségével kedves képeket tudnak a gyerekek kirakni, természetesen a koruktól, ügyességüktől függően könnyebbeket vagy nehezebbeket. Használhatunk hozzá sablont, amit követve kirajzolódik a megadott kép, de idővel már saját maguk is kitalálhatnak képeket például a kedvenc főhősüket megmintázva. Egy kisebb alkotás gémkapocsra ragasztva könyvjelzőként, vagy hurkapálcára ragasztva egy cserepes növény mellett is nagyon jól mutat. Az ötletfüzetek számtalan nagyszerű javaslatot, útmutatót tartalmaznak.

Mandala képek

A mandala vagy geometrikus mintázattal készített képek színezése nagyon megnyugtató elfoglaltság még felnőtt korban is. Ezt átültetve gyönyörű mandala képeket készíthetünk kerek vagy akár négyszögletes alapra, amelyet vasalás után felragaszthatunk egy erősebb papírra és bekeretezve felkerülhet a falra. Az aljára egy filc anyagot ragasztva poháralátétként is funkcionálhatnak, de többet egymás alá fűzve az ablak elé akasztva nagyon kellemes hangulatot varázsolhatunk a segítségükkel. 

 

A HAMA gyöngyök nemcsak a finommotoros készségeket és a szem-kéz koordinációt fjelesztik, de a memóriát, a térlátást és a kreativitást is.

 

Karkötők és kulcstartók HAMA gyöngyökből

Ahogyan azt már említettük a HAMA gyöngyök a rajtuk lévő nagy lyuknak köszönhetően könnyen fűzhetők még a kisebb gyerekeknek is. Eleinte csak össze-vissza színes kavalkádként, aztán mintázatot kialakítva a színek sorrendjéből, hiszen a HAMA egyfajta puzzle-ként is működik. A nagyobb gyerekek pedig egy szövőkeret segítségével (ilyet könnyen készíthetünk nekik mi magunk is egy falap és néhány szög felhasználásával) már komolyabb ékszerek készítésére is használhatják a gyöngyöket.

 

A gyöngyből készült holmik hétköznapi kiegészítőként is viselhetők.
                                                      A kép forrása: pinterest.com

Apróbb alakzatok, például virágok, négyszögek, körök fém kapoccsal történő egymáshoz rögzítésével már nem csupán karkötő, de akár nyaklánc, medál, kulcstartó vagy öv is készíthető belőlük.

Tovább lépve akár egy kedves fotó keretét is elkészíthetik vagy elkészíthetjük együtt a gyöngyökből. Itt eljárhatunk úgy, hogy az egyenes részeket utólag rögzítjük ragasztással egymáshoz.

3D alakzatok

Az egyes négyszög vagy háromszög alakú kivasalt lapok egymáshoz ragasztásával már különféle 3D-s használati vagy dísztárgyak is létrehozhatók a HAMA apró színes gyöngyeiből. Ékszertartó dobozka, tolltartó, cukorka tartó, persely stb. Ha szeretnénk egy kicsit megerősíteni, akkor az egyes elemek belső oldalára itt is ragaszthatunk például filc anyagot.

 

Jellegénél fogva a HAMA gyöngyök 3D alakzat formálására is alkamas fejlesztő játék.
                                                             A kép forrása: pinterest.com

 

Ragasztásnál arra kell odafigyelni, hogy egyszerre mindig csak két elemet rögzítsünk, várjuk meg amíg ez megszárad, majd csak ezt követően folytassuk a következő elem felragasztásával a folyamatot.

Dekorációk

A különböző ünnepek tematikája alapján kedves dekorációs elemek készíthetők a HAMA vasalható gyöngyeiből a fent említett ötleteket is felhasználva. Ezek akár komplett készletekben is megvásárolhatók, amiben minden szükséges kellék megtalálható.

 

A HAMA gyöngyök tematikus szettekben is elérhetők.

 

Íme néhány ötlet:

  • Karácsony: Hópelyhek, csillagok, karácsonyfadíszek, mézik, cukorpálcák, hóemberek, mikulás sapkák, karácsonyfák, stb.
  • Húsvét: tojások, nyuszik, csibék, bárányok, pillangók, virágok, stb.
  • Március 15:  kokárdák, zászlók, stb.
  • Anyák napja, apák napja, nőnap: szivecskék, virágok, stb.
  • Halloween: Tökök, szellemek, denevérek, pókok, boszorkány kalapok, macskák, baglyok, stb.

 

A HAMA gyöngyökből kirakott alakzatok nagyszerűen beválnak dekorációként is.

Praktikus tippek HAMA gyöngyözéshez

  • Girlandot is készíthettek, ha a kis képek tetejére egy gyöngyöt keresztben felragasztotok, így felfűzhetőek lesznek. A madzag visszahurkolásával (vagy csomózással) rögzíthetjük a képeket, így nem csúsznak majd össze. 
  • Állóképeknél a HAMA gyöngyökből is készíthetünk talapzatot. Ez lehet egy sima egyenes alap, amire felragasztjuk az álló képet, de akár két kis szögletes U alak, amibe beleállítva megáll a kép.
  • Az inspirációt segítik a HAMA ötletfüzetek is, főleg eleinte.
  • Leginkább a kisebbeknek nyújt óriási segítséget a gyöngyrögzítő matrica használata, amit az alaplapra illesztve a gyöngyök kirakás közben rögzítve vannak, így kényelmesebben és biztonságosabban tudják elkészíteni a választott képet.

 

A praktikus doboznak köszönhetően a gyöngyök jól lezárva tárolhatók.

 

Ezek a lehetőségek mind-mind kitűnő megoldást kínálnak arra, hogy kicsi és nagy gyerekek egyaránt, akár önállóan is elfoglalják magukat, kibontakoztassák a kreativitásukat és meglephessék a barátaikat, családtagjaikat egy saját kézzel készített ajándékkal. Buzdítsuk őket arra, hogy egy-egy alkotáshoz többféle anyagot is felhasználjanak, így még szerteágazóbb lesz a felhasználási lehetőségek köre. A színek megismerése, a számolás (hány gyöngyöt kell rakni), a térbeli tájékozódás (fölé, alá, mellé, stb.), a szem-kéz koordináció és a finommotoros készségek fejlesztése pedig már tényleg csak hab a tortán.

Ezt is olvasd el!