Adventi játéktár

A decemberi hónap, az ünnepekre való hangolódás, készülődés az egyik legvarázslatosabb időszak az óvodások életében. Egymást követik az izgalmasabbnál-izgalmasabb események, melyeket átsző a mindennapi csodákat rejtő adventi hangulat. Erre az időszakra külön Adventi játéktárat készítettünk.

December 1.: Mi lehet ott?

Válogassunk ki minimum 10 tárgyat. A kezdőjátékos válasszon ki egyet a tárgyak közül és takarja el úgy, hogy csak egy egészen kis rész látszódjon ki a takaró (kendő, lepedő stb.) alól, addig a többi játékos forduljon el vagy egy pillanatra vagy csukja be a szemét. „Mi lehet ott?” kérdésre ki kell mondani az elrejtett tárgy nevét.

December 2.: Mást mondok

A kezdőjátékos rámutat egy testrészére (pl. az orrára), de egy más testrészének a nevét mondja (pl. boka). A következő játékosnak a hallott testrészt kell megérintenie magán és az előzőhöz hasonlóan egy más testrészét kell megneveznie. Így megyünk tovább! A játékot nehezíthetjük azzal, ha megadjuk a pontos oldal is (pl.: bal fül, jobb szempilla, jobb térd stb.).

December 3.: Kitalálós

A legfiatalabb játékos kezdje a játékot. „Ma láttam egy…” kezdetű mondattal jelöljön meg egy tárgyat, állatot vagy növényt, amit aznap látott. Ezután a többiek tegyenek fel kéréseket a látott dologra vonatkozóan, amelyre a kezdőjátékos igennel vagy nemmel válaszolhat. A megoldás megszületése után a játékosok dönthetnek, hogy ki folytatja a játékot (pl.: a kitaláló vagy az életkorban következő családtag).

December 4.: Hová bújt?

A játékhoz szükség lesz egy ruhacsipeszre. A kezdőjátékos eldöntheti, hogy saját magán helyezi el a csipeszt vagy valahol a térben rejti el. Mindkét esetben a többi játékosnak el kell takarnia (vagy becsuknia) a szemét, amíg az elrejtés történik. Ha a térben „bújt el” a csipesz, úgy válasszunk ki valakit, aki megkeresi és a kezdőjátékos hideg-meleg szavakkal támogassa a megtalálást. Minél távolabb van a tárgytól, annál „hidegebb” és fordítva.

December 5.: Zoknis

Készítsünk elő 5 pár (összesen 10 darab) zoknit és egyenként hajtogassuk gombóc formára. Húzzunk ki tetszőlegesen egy fiókot és beszéljük meg, hogy milyen távolságról célzunk bele (életkortól függően a fiatalabb játékosok közelebb állhatnak a célponthoz). Állapodjunk meg egy sorrendben, majd mindenki mind a tíz zoknit próbálja meg a fiókba dobni. Nehezítésként kipróbálhatjuk csukott szemmel is.

December 6.: Mikulás azt mondja…

Találjunk ki minél több mozdulatot (pl. emeld fel a jobb karod, guggolj le, fogd meg a bal kezeddel a bal füled, dobbants egyet a jobb lábaddal, integess a bal kezeddel stb.). Ezután a kezdőjátékos (pl. akinek a leghamarabb van a születésnapja az évben) így folytassa a játékot: „Mikulás azt mondja emeld fel a bal karod!” a többi játékosnak pedig az ellenkezőjét kell csinálnia, ebben az esetben a jobb karját kell felemelnie. Öt mozdulat után cseréljünk játékvezetőt.

December 7.: Csendes postás

Súgjunk egymás fülébe különböző szavakat. A feladat viszont nem az lesz, hogy hangosan kimondjuk azt a szót, amit hallottunk, hanem hogy megpróbáljuk megkeresni az ellentétét (pl.: szomorú- vidám, fehér-fekete, magas-alacsony stb.).

December 8.: Jégcsap – hóember

A játékot kezdő játékos tegyen fel eldöntendő kérdéseket a játékosoknak (pl.: Van rajtad zokni? Hosszú hajad van? Szereted a spenótot? stb.) A válaszadás a következő lehet: ha igen, azt kell mondanunk, hogy jégcsap; ha nem, akkor pedig azt, hogy hóember. Aki téveszt, az lesz a következő kérdező.

December 9.: Téli szógyűjtő

Gyűjtsünk össze a téllel, karácsonnyal kapcsolatos szavakat. Írjuk kis papírdarabokra, majd tegyük egy sapkába vagy kis dobozba. Többféleképpen is játszhatunk az összegyűjtött szavakkal. Például: mindenki húzzon ki 2-3 szót és mondja el, hogy mi jut először eszébe róla vagy keverjük össze a szavakat, majd tegyük egymás mellé és alkossunk közösen egy történetet.

December 10.: Varázsajtó

Gyűjtsünk össze minél több kulcsot (ha kulcstartón vannak, egy játék erejéig vegyük le őket). Mindenki válasszon magának egy-egy kulcsot és képzelje el, hogy ezzel a kulccsal bárhová bemehet. Hová menne be? Milyen ajtót nyitna ki?

December 11.: Téli szósoroló

A kezdő játékos tetszés szerint mondjon egy téllel, ünnepekkel kapcsolatos szót, pl.: szaloncukor, fenyőfa, fahéj, bejgli, stb. A következő játékosnak az utolsó betűvel kell mondania egy szintén a téllel, ünnepekkel kapcsolatos szót. Ha nem jut eszébe, passzolhat. Ekkor a következő játékosnak szintén a leutolsó betűvel kell mondania egy kapcsolódó szót.

December 12.: Visszafelé

Tudjuk-e, hogy hangzik a keresztnevünk visszafelé? Írjuk le, hallgassuk meg a hangzását. Ha ez lenne a nevünk, hogy néznénk ki, mi lenne a foglalkozásunk, hol élnénk, mi lenne a kedvenc ételünk, stb.? Meséljük el!

December 13.: Luca napi búza

A néphagyomány szerint Luca napján az őseink cserépedénybe búzát ültettek. Ha karácsony napjára a búza nagyra és terebélyesre nőtt, jó termésre számíthattak a jövő évben. Tegyünk egy nagy tálba minimum kétféle termést (pl.: szárazbabot, lencsét, sima pattogtatni való kukoricát stb.). Jól keverjük össze és osszuk szét egymás között kis tálkákban. Állítsunk be egy időmérő eszközt 2 percre és nézzük meg, hogy a megadott idő alatt összesen ki hány termést tud szétválogatni.

December 14.: Kockamozgó

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz egy dobókockára. Minden játékos dobjon egyet, aki a legkisebbet dobja (ha többen ugyanazt gurítják, újra kell gurítani), az mondhat egy mozgást a többieknek, amit meg kell csinálniuk, pl.: tapsoljatok kettőt, emeljétek fel a karjaitok, guggoljatok le háromszor stb.

December 15.: Színkereső

Írjunk fel különböző színeket kis papírdarabokra. Keverjük össze és húzzunk ki egyet. Jelöljünk ki egy helyiséget a lakásban, ahol gyűjtsünk össze minél több olyan tárgyat, ami megfelel az adott színnek. Számoljuk össze közösen, hogy hány tárgyat találtunk.

December 16.: Zenekar

Találjunk ki minél több olyan mozdulatot, amivel hangot tudunk kiadni (pl.: taps, csettintés, dobbantás stb.). Minden játékban résztvevő mutasson egy-egy mozdulatot, a következő játékos ismételje meg és tegye hozzá a sajátját. A végén ismételjük meg a mozdulatsort együtt. Indulhat a zenekar! Először hallkan, aztán hangosan, gyorsan és lassan is ismételjük meg a mozdulatokat. Ha ketten játsszuk, akkor öt-öt mozdulatot mutassunk egymásnak.

December 17.: Elrejtős

Rejtsünk el egy nagyobb méretű zokniba apró tárgyakat (pl.: radírgumi, kiskanál, hegyező, üveggolyó, parafadugó stb.). Adjuk sorba egymásnak a zoknit. Mindenki keressen benne egy tárgyat és minél jobban írja körül a többieknek úgy, hogy nem mondja ki a tárgy nevét. Találjuk ki, hogy mit tart a kezében, aki mesél!

December 18.: Percről percre

A játékhoz szükség lesz egy pontos időmérő eszközre. Az időmérő játékos elindítja a stoppert, a többieknek pedig meg kell tippelniük, hogy mennyi idő lehet egy perc. A játék kezdetétől számítva, ha úgy érzik, hogy elmúlt egy perc, jelezniük kell, például mondhatják azt, hogy: „Egy!” vagy „Vége!” Ekkor leáll az időmérés. A játékot az nyeri, aki közelebb állt az egy perchez.

December 19.: Süssünk, süssünk valamit

Készítsünk együtt só-liszt gyurmát  (20 dkg lisztet,  20 dkg apró szemű sót ,  125 ml vizet és 1,5-2 evőkanál étolajat gyúrjuk össze) és különböző mézeskalácsdísz szaggatóval formázzunk belőle díszeket, terméseket is tehetünk bele. Ne felejtsük el a felső részébe kis lyukat fúrni. 2-3 nap alatt kiszárad és elkészülhetnek az egyedi díszeink (tetszés szerint ki is színezhetjük temperával, filctollal).

December 20.: Karácsonyi átváltozós

Találjunk ki három-négy karácsonyhoz kapcsolódó dolgot (pl.: fenyőfa, rénszarvas, ajándék, hóember) és kapcsoljunk hozzá mozdulatokat és hangokat (pl. a rénszarvasnál mutassunk agancsokat a tenyerünkkel a fejbúbunkon stb. és legyen hozzá két taps a hang). Ezután válasszuk ki, hogy ki lesz az első játékirányító, aki a hangokat adja. A többieknek ehhez igazodva kell mutatniuk a megbeszélt mozdulatot.

December 21.: Milyen dísz vagyok?

Minden játékos találja ki, hogy milyen dísz lenne legszívesebben egy karácsonyfán (pl.: gömbdísz, szaloncukor, gyertya, girland, égősor stb.) és különböző mozdulatokkal mutassa meg a többieknek, akiknek a mozdulatokból kell kitalálnia, hogy milyen díszről lehet szó.

December 22.: Díszes rajzolós

Készítsünk elő karácsonyi díszeket. Üljünk háttal egymásnak. A játékot kezdő játékos válasszon ki egyet a díszek közül és minél részletesebben próbálja meg elmondani a többieknek, hogy mit lát, akik ennek alapján megpróbálják lerajzolni a kiválasztott díszt. Mindenki legyen rajzoló és mesélő is. Az elkészült rajzokat kivághatjuk és felragaszthatjuk egy előrajzolt, közösen kiszínezett karácsonyfára.

December 23.: Díszsoroló

Válasszunk ki tetszőlegesen 5-10 különböző karácsonyfadíszt. Tegyük tetszőleges sorrendbe őket. Miután jól megfigyeltük a sorrendet, jelöljük ki, hogy ki kezdi a játékot. A kezdőjátékos (szintén megbeszélés alapján) kicserél egy-két (vagy még több) díszt a sorban. A többieknek (akik addig eltakarták vagy becsukták a szemüket) meg kell mondaniuk, hogy „kik cseréltek helyet”.

December 24.: A legszebb ajándék

Sokféle meglepetéssel örvendeztethetjük meg egymást az ünnepek alatt. Ajándékozzunk egy kedves élményt is a szeretteinknek. Meséljük el egymásnak, hogy mi volt a legkedvesebb közösen megélt dolog az évben, amire mindig szívesen fogunk emlékezni. „Nekem az volt idén a legjobb veled, amikor…”  kezdetű mondattal is bevezethetjük az ajándékozást.

 

Az Adventi játéktárat Kerekes Valéria az ELTE TÓK mestertanára találta ki és gyűjtötte össze nektek.

 

Ezt is olvasd el!