Itt van a Vakáció! – Strandjátékok gyerekeknek

Vízben és vízparton játszható játékok gyerekeknek

„Ha végre itt a nyár és meleg az idő,
Az ember strandra jár, mert azért van itt ő.”
A gyerekek elrakhatják az iskolatáskát egy időre, az ovi és a bölcsi is nyári üzemmódba kapcsol, itt van a Vakáció! A hosszú és csapadékos tavasz után, végre eljött a nyár, lehet strandra menni, kezdődnek a betervezett családi nyaralások. A legtöbb családnak megvan a jól bejáratott, kedvenc strandja legyen szó, élő vízről, vagy sokmedencés fürdőről. Elrugaszkodva a gumimatrac, úszógumi, strandlabda szentháromságtól, ebben a cikkben igyekeztünk összeszedni a strandjátékok közül néhány ötletet gyerekeknek, melyeket magatokkal vihettek egy  vízparti, vagy akár egy medencés strandra is. Ezek a játékok általában nem foglalnak sok helyet, ezért ideális választások a pancsolás, fürdőzés kiegészítéséhez, parton történő szórakozáshoz.

 

 

Homokozó játékok

Kisebb gyereke számára a strandjátékok egyik alapvető eleme a homokozás. Szerencsére már a legtöbb strandon megtalálható a kifejezetten babák számára kialakított partszakasz, ahol a víz a kicsiknek is legfeljebb térdig, vagy derékig ér és napvitorla biztosítja a kellő árnyékolást. Akár itt a parton, akár az épített homokozóban használhatók a következő homokozó eszközök, melyekkel még vidámabb lehet a pancsolás. Természetesen lehetetlen lenne felsorolni a számtalan készletet és játékot, ezért a különlegesebbek közül válogattunk ide néhányat.

 

Hape utazós homokozó szett

Amint az a nevéből is kiderül ez a készlet kifejezetten úgy lett megalkotva, hogy kicsi, kompakt csomaggá össze lehet rakni, így bárhová magatokkal vihetitek. Érdekessége, hogy a vödör vízhatlan textilszövetből készült, ezért könnyű összehajtani. A készletben található még egy halacskás homokozó forma és egy kislapát is. Az egészet pedig bele lehet cipzározni egy halacskás táskába, amit a kicsik könnyedén tudnak vinni.

Összecsukható vödröt, lapátot és homokozóformát vihettek magatokkal a halacskás tartóban.

Homokozó mancs

Ennél menőbb homokozó lapát talán nem is létezik. Ezzel a hatalmas manccsal úgy áshatnak hamar nagy gödröt a gyerekek, akár egy valódi medve. Egy fogantyú biztosítja a stabil fogást, a „karmok” pedig kellően lekerekítettek ahhoz, hogy a kicsik számára is biztonságosak legyenek. Ezzel valószínűleg még apa is szívesen eljátszana a homokban.

Egy remek, egyedi homokozójáték

Átlátszó homokozó vödör

A homokozó játékok alapvető tartozéka a homokozó vödör, de ennek különlegessége, hogy átlátszó műanyagból készült, így a gyerekek a vízbe merítve kíváncsian szemlélhetik, hogy sikerült-e esetleg egy kishalat kihalászni segítségével, de a parton összegyűjtött kavicsok is szépen látszanak benne.

Homokozáshoz, színes kavicsok, kagylók gyűjtögetéséhez is ideális ez az átlátszó homokozó vödör.

Hape építkezős homokozó készlet

A strandjátékok, homokozó játékok között egy 2023-as újdonság, mely új szintre emeli homokvárakkal kapcsolatos munkálatokat. Ebben az építkezős készletben megtalálható egy leszúrható útépítés tábla, egy markoló kanál és egy vödör, mely markolóként is használható. Végül pedig egy bója, mely önmagában egy homokozó forma is. Csak tömjük meg homokkal, fordítsuk le és máris készen van a homokvárhoz az egyik bástya.

Homokokozó készlet, mellyel hamar készen lesz a homokvár.

Vizezős játékok – pancsolós játékok

Általában óvodás korú gyerekeknél kezdődik az a műsor, hogy nem akar kijönni a vízből, még akkor sem, ha már körben lila a szája és kocognak a fogai a hidegtől, mondván, hogy ő még játszana, úszkálna. Míg eljön a fent említett pillanat, még szórakoztatóbbá tehetjük a kicsik számára a vízben eltöltött pancsolós perceket a következő vizezős játékokkal.

Hajókázó kismaci

A legkisebbeknek készült pancsoló játék melyet az otthoni fürdőszobából, nyugodtan magatokkal vihettek a strandra is. A kishajóhoz egy zsinóron rögzített, úszógumiban ülő kismacit kell hátra húzni és figyelni, ahogy a hajó lapátkerekei beindulnak, közben a mackó szép lassan utoléri a kishajót és felkapaszkodik a hátuljára. A piciket garantáltan hosszú időre lefoglalja.

Pancsolós játék babáknak

Vidám vödrök

Szintén a kicsiknek készült 3 darabos színes vödör készlet, melynek a különlegessége abban rejlik, hogy mindegyik vödör aljából különbözőképpen csurog ki a víz. Van lyukacsos, kis lapátkereket megforgató és végül a egy zöld golyó mellett körben tusolós. Ez a játék is használható a strandoláson kívül, akár otthon, a kádban is.

Színes vödrök, melyekből különböző módon csurog ki a víz

Gonge Egyensúlyozó tölcsér

Kevesen tudják, de a kicsiknek készült Gonge Mini Forgó és a nagyobbak számára használható Gonge Egyensúlyozó tölcsér is használható vízben. Ezek az egyensúlyfejlesztésben már régóta ismert eszközök sok vidám percet szerezhetnek a vízben is, nem csak a gyerekeknek, mert akár a felnőttek is kipróbálhatják, hogy fenntartja-e őket. Nagyon kellemes ringatózni bennük a vízen, de használhatjuk arra is, hogy egy labdát próbálunk célba dobni bele.

Nem csak egyensúlyfejlesztéshez, de vízben is remekül használható

A fűben, a parton játszható strandjátékok

Ha már kellően kiáztunk a vízben és le kéne mozogni a lángost, vagy a jégkrémet, íme három szórakoztató megoldás ügyességi játékokra, melyekkel a vízparton játszhatunk. A strandjátékok között mindig találunk labdával, általában ketten, vagy többen játszható megoldásokat. Ezekből is választottunk ide kedvcsinálónak.

Labdatrambulin

Egyedi ötletet alapul véve készült el ez a jópofa játék, melyben 2 db hálós ütő és 3 db labda található. A játék lényege az, hogy a labdát a hálóval próbáljuk meg trambulin módjára visszapattintani játékostársunk felé. Elég nagy ügyességet igényel és közben remekül fejleszti a szem-kéz koordinációt. Akárcsak tollasozás közben itt is számolhatjuk, hogy hányszor sikerült egymásnak leesés nélkül átjuttatnunk a labdát.

Érdekes labda pattintós játék, mely sok ügyességet kíván.

Swipeshot – Pohártaroló

Húzd, lengesd meg és nyerj!
Ebben a játékban egymással szemben állva, a kezünkben tartott gumis hevederről lógó labdával kell a földre helyezett műanyagpoharakat felborítanunk. Mindezt oly módon próbáljuk meg végrehajtani, hogy ellenfelünk poharai hamarabb boruljanak fel, mint a sajátjaink.

Ügyességi játék, melyben az ellenfél poharait kell feldönteni.

Tenyérlabda / Catchball

Mindkét játék hasonlít kicsit a baseballra annyiban, hogy ügyesebbik kezünkkel kell dobnunk és kevésbé ügyes kezünkön van a kesztyű/elkapó korong, melyekkel el kell kapnunk a tépőzáras labdát. Kisebb gyerekekkel először próbáljunk alsó karlendítésekkel dobni, így könnyebb megtalálni a szükséges irányt és távolságot. Ha már jól megy, kipróbálhatjuk a dobást-elkapást kézcserével. Ezzel fejleszthető a test másik oldalának mozgáskoordinációja is.

Dobd a labdát és kapd el a kesztyűvel!

 

Jó strandolást, jó játékot kívánunk az egész családnak!

Ezt is olvasd el!