Óvodába indulok

Családi játékos felkészülés az óvodakezdésre

 

A kisgyermekeket nevelő családok életében talán az egyik legizgalmasabb esemény az óvodakezdés. Még a bölcsőde szabadon választható, az óvoda az a másodlagos nevelési színtér, ahová minden gyermeknek kötelező járnia. A nemzeti köznevelésről szóló törvény (2011. évi CXC.) alapján azok a gyermekek, akik augusztus 31. napjáig betöltik harmadik életévüket, legalább napi négy órában kötelesek részt venni óvodai foglalkozásokon. Felmentést az óvodakezdés alól (indokolt esetben) kérvényezhet a szülő (egy nevelési évre) az erre kijelölt hivatalos ügyintézés alapján.
Az új környezet, az esetleges eltérő szokások és a friss társas kapcsolatok mind-mind hatással lesznek az óvodába induló gyermekre. Az addig megszokott környezetből átkerül egy olyan varázs világba, ahol szinte minden (bútorok, mosdó stb.) a saját méreteihez lesz igazítva, a csoportszoba minden részlete arra lesz hivatva, hogy biztonságban és jól érezze magát. Az óvoda a családi otthon egyfajta meghosszabbítása, mégis teljesen más élmények megélésére ad lehetőséget a gyermekeknek.
Szülőként sok olyan játékos felkészülésre van lehetőségünk, ami számunkra (nem elhanyagolható tény, hogy a szülőknek is nehéz megszokniuk az új helyzetet) és a gyermekünk számára is előkészítheti a zökkenő(bb)mentes váltást.

Összegyűjtöttünk pár óvodakezdést segítő játékot:

Játékos útvonalterv

Készítsünk közösen egy házi térképet, amin bejelöljük a lakhelyünket és az óvoda épületét. Egy nagyméretű csomagolópapírra rajzoljuk fel a két helyszínt és kössük össze. Rajzoljuk le, hogy milyen jellegzetes épületeket látunk, amíg az óvodába érünk. Beszélgessünk arról, hogy milyen módon utazunk majd (gyalog, biciklivel autóval, tömegközlekedéssel stb.). A saját készítésű térképet érdemes felragasztani valahol a lakásban, hogy egy-egy újabb felfedezést is rá lehessen majd rajzolni. Készíthetünk külön kis emberkéket (kartonból), illetve járműveket és a térképén előre is bejárhatjuk az utat.

Készítsünk játékos térképet az óvodáig és vissza

Ide kapcsolódhat két kedves ölbéli játék:

Üljünk egymással szembe úgy, hogy mindkét talpunk a talajon legyen. Kezdjük fel-alá mozgatni mindkét lábunk, közben úgy teszünk, mintha autót vezetnénk és a következőket mondjuk:

Poros úton kocsi zörög,
A kereke gyorsan pörög,
Sári néni (ide értelemszerűen a gyermek nevét mondjuk) vezeti,
Aki látja, neveti.

Ültessük a térdünkre magunkkal szembe a gyermekünket, lassan le-fel mozgassuk (hullámzó mozgást imitálva) és mondjuk a következőket:

Sima út, sima út, sima út, sima út (az „i” betűt érdemes egy kicsit elnyújtanunk)
Göröngyös út, göröngyös út, göröngyös út, göröngyös út (miközben ezt mondjuk, gyorsítsuk fel-le mozgást, mintha zötykölődnénk)
A végén nyissuk meg a térdeinket és engedjük le („ejtsük le”) a gyermeket, miközben hangosan azt mondjuk, hogy: Kátyú! (az ú betűt hosszan nyújtva)*

Ölbéli játékok

Közös pontok

Az óvodakezdés előtt egy-két héttel látogassunk el az óvoda épületéhez és készítsünk fotókat a kapuról, épületről, udvarról. Nézzük meg együtt, hogy milyen közös pontokat (színeket, formákat stb.) fedezünk fel az otthonunk és az óvoda között. Azt is megbeszélhetjük, hogy miben különböznek az épületek (pl. más színű a kapu, több ablak van rajta, lapos a teteje stb.). A hasonlóságok nyugalmat hozhatnak a gyermekeknek, hogy a két épület sok dologban hasonlít majd. A beszélgetés tovább gördítve elképzelhetjük, hogy mi lehet majd közös a belső terekben. Erre majd az óvodakezdés (beszoktatás) idejében is visszatérhetünk, segítő kérdéseink lehetnek, pl.: Milyen játékok vannak az oviban? Itthon is van olyan vagy hasonló? stb.

Az óvoda kezdés előtt sétáljunk el és fotózzuk le az ovit.

Ráhangoló

Meséljünk sokat a gyermekünknek a saját óvodai élményeinkről. Milyen volt óvodásnak lenni? Mi volt a kedvenc játékunk? Mi hogyan mentünk óvodába? Mit szerettünk ott a legjobban? stb.
Szerencsés együtt előkészíteni az óvodai zsákunkat, megbeszélni, hogy „ki” megy majd az óvodába még itthonról (pl. plüss, kisautó, anya kendője stb.). A közös készülődés bennünket és a gyermekünket egyaránt ráhangolhatja az őszi kezdésre. Érdemes kitalálni egy egyéni, saját elköszönő rítust, pl. alul pacsi, felül pacsi, két taps és egy nagy ölelés. Ez érdemes közösen kitalálni, sokat segít az elbúcsúzásban.

Saját élményeinkkel hangolhatjuk a gyermeket az óvodába indulásra és a búcsúzkodásra

További kapcsolódó cikk:
Böddi Zsófia – Kerekes Valéria (2022): Kezdődik az óvoda! A beszoktatás és az utána következő időszak
https://mora.hu/hir/kezdodik-az-ovoda-a-beszoktatas-es-az-utana-kovetkezo-idoszak

 

*A mondókák forrása: Gállné Gróh Ilona (2009): Ringató a legkisebbekkel! Dialóg Junior Kiadó, Budapest-Pécs.

 

Ezt is olvasd el!