Játékötletek hosszú téli estékre

Sokszor lassan telnek a hosszú téli esték a gyerekek számára is. Az idő nem mindig engedi, hogy a barátokkal a szabadban játszanak és ráadásul még korán sötétedik. Az sem a legideálisabb, ha a mesecsatorna előtt ül a csemete. Az alábbiakban összeszedtünk néhány játékötletet, melyekkel szórakoztató elfoglaltságot nyújtanak, míg jön a tavasz. Ráadásul ezek között több is van, mellyel az egész család együtt játszhat, így töltve együtt minőségi időt.

Mese

A mese csodálatos világát már korábban részleteztük ebben a blog cikkünkben.
Több módja is akad a mesés történetek fogyasztásának. Ott van mindjárt a legkézenfekvőbb: a mesekönyv.
A nagyobb gyerekek is egyedül is el tudják magukat foglalni vele (nem utolsó sorban az olvasást is gyakorolják közben), a kicsiknek még nyilván fel kell olvasni a mesét, de sokszor maguk is előveszik a könyveket és a képes illusztrációk segítségével élik újra a már ismert történetet.

Mesét nézhetünk diafilmen is. Fantasztikus és nosztalgikus hangulata van, ahogy a képek gördülnek a szemünk előtt és a nagyobb testvér, a szülő, vagy nagyszülő olvassa a sorokat és a mozaikokból végül kikerekedik a történet. Szerencsére a diafilmeket ma már igen szép kínálatban találunk, a klasszikus történetektől, a magyar mesékig.

Mesés történeteket előadhatunk mi magunk is, nem kell hozzá más, csak néhány kesztyűbáb. Ha bábparavánunk nincs otthon, könnyen megoldhatjuk azt, két széktámla közé kifeszített pléddel. Ahogy minden mese, úgy a bábozás is fejleszti a gyerekek fantáziáját, képzelőerejét, szókincsét, ráadásul még a kézügyességet és a beszédkészséget is. Ha többen adnak elő egy mesét, akkor az együttműködés is nagy hangsúlyt kap. Az a gyermek, aki nem szeret szerepelni, így „elbújva” talán jobban rávehető hogy előadjon valamit és valaki más bőrébe bújjon.

Az együtt bábozás különleges élményt nyújt.

Kreatív elfoglaltságok

A kreatív elfoglaltságok is remek alternatívát jelentenek a hosszú téli esték alatt. Gyerekeket és felnőttet egyaránt sokáig lefoglal. Annyi féle lehetőség közül választhatunk, hogy felsorolni is nehéz: a rajzolás, a festés, a gyurmázás, a papír ragasztás-hajtogatás, vagy épp a vasalható gyöngyökből készült alkotás kínál megannyi megvalósításra váró elképzelést. Mindegyiknek megvannak a maga rajongói, mind remekül fejleszti a kézügyességet és a fantáziát.
Nem győzzük elég sokszor hangsúlyozni, hogy a vasalható gyöngy, nem csak egy gyerekjáték! Felnőttek számára is egy kiváló (DIY) elfoglaltság. Olyan használati és lakásdekorációs ötleteket valósíthatunk meg, melyekre mi is és ismerőseink is büszkék lesznek.

Hama vasalható gyöngy minta ötletekért kövesd Facebook oldalunkat, ahová minden héten töltünk fel képeket Hama inspirációk albumunkba.

Kreatív elfoglaltságokat is találhatunk magunknak, melyek hosszú órákra lekötnek. Ilyen például a Hama vasalható gyöngy.

Puzzle

Kiváló türelemjáték a puzzle. A kirakó darabkáinak válogatása, keresgélése fejleszti a koncentrációs képességet és a vizuális memóriát is. A legkisebbeknek a 12-24 darabos megoldások közül keresgéljünk, majd 5 éves kor környékén már lesz annyi kitartása, türelme a gyerekeknek, hogy a 100 darabos kirakókkal is simán elboldogulnak. A nagyobbaknak pedig a kihívás az 500, vagy 1000 darabos puzzle-nál kezdődik és akár a több tízezer darabos verzióknál folytatódik. Mesehősök, szuperhősök, állatok, tájképek, vagy akár egyéb, egyedi megoldások között is válogathatunk.

A puzzle játékok a nem csak a türelemjátékok kedvelőinek, hanem azoknak, akik a vizuális memóriájukat és megfigyelőképességüket is szeretnék fejleszteni.

Memóriajáték

Megfigyelőképesség és vizuális memóriafejlesztő játékunkról készült videónkat itt tekinthetitek meg melyet Kerekes Valéria az ELTE TÓK mestertára és Adél mutatja be.

MI HIÁNYZIK?
Tegyünk ki az asztalra, szőnyegre különböző tárgyakat (olyanokat, amelyeket már ismernek a gyerekek), kb.5-10 darabot, attól függően, hogy hány éves gyerekekkel játszunk. Ilyen tárgyak lehetnek: kiskanál, csigaház, ceruza, kulcs, gesztenye, dobókocka, fésű, fakocka, kisautó stb. Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy mit látnak. Utána takarjuk le egy kendővel a tárgyakat, közben a „Kis mókusok, az odúba be!” „Kis mókusok, az odúból ki!” technikával kérjük meg a gyerekeket, hogy takarják el a szemüket. Vegyük ki egy tárgyat. A gyerekeknek meg kell mondaniuk, hogy mi hiányzik. Ezután ők következnek és nekünk kell kitalálnunk, hogy mit nem látunk a tárgyak közül. Ér segítséget kérni, pl. „Segítenél nekem abban, hogy mire használjuk azt a tárgyat, ami most nincs a többi között?”

Jó játékot kívánunk a hosszú téli esték alatt is!

 

Ezt is olvasd el!