Játékos utazás

Hogyan kössük le gyerekeink figyelmét utazás közben, milyen játékokat játsszunk?

 

A nyári utazásokra való készülődés mindig nagy izgalommal tölti el a családokat. A várakozás, készülődés alatt sokszor merül fel, hogy milyen játékeszközöket vigyünk magunkkal. A gyermekek ilyenkor leginkább az egész játéktárukat magukkal hoznák, ami teljesen természetes, hiszen ezek azok a tárgyak, melyek biztonságot, megszokottságot, folyamatosságot adnak nekik. Szerencsés kiválasztanunk pl. öt olyan játékot, amit akár utazós játéknak is elnevezhetünk, és amit még el tudunk csomagolni. A mi családunkban a gyerekeinknek a kedvenc plüss figurái, akik mindenhová elkísértek bennünket, külön útlevelet kaptak. Közösen készítettünk egy kis okmányt, melyen szerepelt a plüssök igazolványképe, nevük, születési helyük, idejük, szüleik neve, lakcímük, kedvenc ételük, italuk, játékuk és az is, hogy kit kell értesíteni abban az esetben, ha elvesznének. A játékeszközök, plüssök mellett érdemes magunkkal vinni pár kisebb méretű képeskönyvet, böngészőt, melyek az utazó könyvtár szerepét töltheti be. Esténként ebből is választhat a gyermekünk, hogy melyikből olvassunk, meséljünk neki.

Utazás közben attól függően, hogy hány éves gyermekekkel utazunk a következő verbalitásra épülő játékokat érdemes kipróbálni:

Találd ki, hogy ki vagyok!

Írjunk körbe (egyes szám első személyben) olyan állatokat (de lehet gyümölcsöket, járműveket, családtagokat stb.), melyeket már ismernek a gyermekeink, pl. négy lábam van, szeretem a csontot, imádok sétálni és játszani a gazdámmal, ugatni is szoktam. Ki vagyok én?

Utazás közben játszható játékok az egész családnak,

Színkereső

Többféle módon is játszható. Az egyik formája, hogy mondunk egy színt, pl. sárga, és össze kell gyűjtenünk minél több olyan dolgot az emlékeinkből, aminek sárga színe van, pl. a Nap, a cirom, a kedvenc csészém stb. A másik verzió, hogy az adott környezetben kell gyűjtenünk sárga színű dolgokat, pl. séta közben vagy a parton körülnézve.

Utazás közben játszható játékok az egész családnak, színekkel

 

Stop!

Ennél menőbb homokozó lapát talán nem is létezik. Ezzel a hatalmas manccsal úgy áshatnak hamar nagy gödröt a gyerekek, akár egy valódi medve. Egy fogantyú biztosítja a stabil fogást, a „karmok” pedig kellően lekerekítettek ahhoz, hogy a kicsik számára is biztonságosak legyenek. Ezzel valószínűleg még apa is szívesen eljátszana a homokban.

Utazás közben játszható játékok az egész családnak, kakukktojás felismerő

 

Jó utat, vidám kikapcsolódást kívánunk!

Ezt is olvasd el!