Húsvéti játékok

Kreatív-, családi- és szabadtéri játékokat szedtünk össze cikkünkben

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” (sollemnitas sollemnitatum). Az egyház tanítása szerint, Jézus feltámadásának és az emberiség megváltásának napja. A tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap. Ezért változik a naptárban a dátum március és április között. A hagyományok szerint húsvét vasárnap jár le a 40 napos böjt, ekkor szabad először húst enni. A családi összetartozást jelképezi az egészben főtt tojás, melyet a családtagoknak együtt kell elfogyasztaniuk.
Sokak számára azonban a tavasz eljövetelének ünnepe, mely egybeforrt a húsvéti nyúl és a húsvéti tojás szimbólumával, illetve a családi programokkal, szabadtéri- és húsvéti játékokkal.
Ebben a cikkünkben a húsvéti népszokások megemlítése mellett igyekszünk kreatív és játékos ötleteket adni, hogy tartalmasan meg tudjátok tölteni a családi hosszú hétvégét.

 

A tojásfestés eredete – tojás dekorációk

Már a XVII. századból vannak írásos emlékek arról, hogy a böjti időszak alatt sok-sok tojás felhalmozódott a háztartásokban. Ezeket el kellett fogyasztani, vagy el kellett ajándékozni. Azonban az is érdekes régészeti felfedezés volt, hogy az ecsetekkel festett, vagy egyéb apró szerszámokkal  karcolt, esetleg levélrátétes díszítéssel ellátott tojásoknak az egész világon voltak nyomai, melyek jóval a kereszténység előttről datálódnak. Bizonyára mindenki találkozott már az magyar kuriózumnak számító tojáspatkolás művészetével. Kellő kézügyességgel és sok gyakorlással elsajátítható ez a tevékenység is, mi viszont a kezdőknek és a gyerekeknek szeretnék kreatív tojás dekoráció ötleteket adni.

Egyik legnépszerűbb termékcsaládunk, Hama vasalható gyöngyök felhasználási területe szinte végtelen. Természetesen a húsvéti lakásdekorációban is hasznát vehetjük.
Előnyei, hogy segítségükkel ezerféle ötlet megvalósítható, teljesen egyedi alkotások készíthetők, személyre szóló ajándékként is kiváló, illetve a következő évre is elrakható és újra használható.

Készíthetünk tojástartót az asztalra, ablakba.
Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből.

A különböző függeszthető tojás kosárkákkal színesebbé tehetjük a kertet, a gyerekszobát, vagy a nappalit.
Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből.

Nem elfeledkezve a hagyományos mintákról, formákról, készítsünk a gyerekekkel nyuszi-, csibe, esetleg bárányka figurákat.
Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből.

Kis tálkákat, üvegeket burkolhatunk a Hama vasalható gyöngyökkel, asztali díszítéseket készíthetünk
Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből. Kreatív húsvéti lakásdekoráció Hama vasalható gyöngyökből.

 

A húsvéti nyúl eredete – nyuszis játékok

Többé-kevésbé valószínű, hogy Németországban létrejött hagyomány a húsvéti nyúl. Magyarországon is igen régi tradíció. A Mikulás és Jézuska történetéhez hasonlóan alakult ki a gyermekfolklórban egy, a húsvét ünnepéhez köthető figura, akiben hisznek a gyerekek és ajándékot hoz nekik.
Már az ókortól kezdve a tojás mellett a nyúl is a termékenység egyik szimbóluma, mivel utóbbi meglehetősen sok utódot nevel fel élete során. Ezért lett a tavaszi napéjegyenlőség idején a föld megnövekvő termékenységének egyik jelképe.

Ügyes nyuszi – nyuszi csipesszel, finommotorika fejlesztő társasjáték

Készségfejlesztő társasjáték, melyben a pörgettyű mutatja meg, hogy a rétről, milyen színű répát kell a nyuszi formájú csipesszel felszedni és a saját kis kosárkába tenni. Az nyeri a játékot, akinek elsőként sikerül összegyűjtenie a 4 különböző színű tojást.

Learning Resources nyuszis társasjáték, mely a finommotorikus készséget fejleszti.

Activity kocka-nyuszi
A kocka 4 oldalán és tetején különböző készségfejlesztő játékok találhatók, melyek a legkisebbeknek nyújtanak hosszú távú szórakozást. Labirintus, golyóvezető, xilofon, fogaskerekek, csavarozó játék is helyet kapott ezen az activity kockán.

Többféle szórakoztató és készségfejlesztő játék található ezen a kockán.

Nyuszis útvesztő – Kooperatív társasjáték
A Goula spanyol játékcsalád egyik különleges, kooperatív társasjátéka a Nyuszis útvesztő. Játék érdekessége, hogy a nyuszi alagutakat szimbolizáló útvonalak variálhatók, melyeken a játékosoknak hamarabb kell a nyuszival a veteményeskertből elhozni a 4 különböző színű répát és eljuttatni a megfelelő színű odúkba, mielőtt a farmer elérné a veteményeskertet.

A Goula kooperatív társasjátéka, melyben a répákat kell megszereznie a játékosoknak.

Hape pasztell Montessori nyuszika
Ez a szépséges, fa, textil és plüss anyagokból készült Montessori nyuszi a babáknak készült és már 10 hónapos kortól használható. Az alsó fa elemre kell megfelelő sorrendben ráilleszteni a különböző elemeket. Fejleszti a babák színfelismerését, finommotorikus készségeit és a tapintás érzékelést is.

Babáknak készült készségfejlesztő játék

Tojásos – csibés játékok

A húsvéti tojáshoz kapcsolódóan összeszedtünk néhány tojásos játékot.

Vidám csibék
Már a cím is azt sugallja, hogy szórakoztató társasjátékkal lesz dolgunk. Ebben a vizuális memóriafejlesztő játékban, a fészkeken ülő tyúkok alatt kell megtalálni a tojásokat. Igen ám, de ha felemeltünk egy tyúkot, nem muszáj ugyanarra a fészekre visszatenni. A folyamatosan mozgásban lévő figurákat memorizálni komoly kihívás lehet. Melyik alatt van még tojás? Jól válassz, mert ellenkező esetben összetörheted a színes pontozó tojásodat! A játékot az nyeri, akinek az összes tojás összegyűjtése után a pontozó korongon legkevésbé tört össze a tojása.

Vizuális memóriafejlesztő társasjáték a Fat Brain Toystól.

Puzzle – Csibe fejlődése
Fából készült réteg puzzle, a Goki kirakója, melyben a gyerekek ismerkedhetnek a természettel. A kirakó rétegein a tojás, a csibe és a tyúkocska láthatók.

Goki fából készült rétegpuzzle

 

Csibés Homokozó készlet
Húsvétkor nem mindig van jó idő, láttunk már havazást is ilyenkor. Idén úgy néz ki, hogy megérkezett a tavasz, így a homokozó játékokat is le lehet porolni, illetve be lehet szerezni. Ebben a készletben a vödör, a lapát és a gereblye mellett egy csibés locsolókanna is található. Strapabíró műanyagból készült.

 

Szabadtéri játékok

Nézzünk néhány mozgásfejlesztő, a szabadban játszható játék ötletet.

 

  • Húsvéti tojásgurítás

Általában hagyományos módon a szabadban tartják, de ha nincs kertetek, a játszótér, vagy a park egy része is tökéletes helyszín lehet. A festett tojásokat kanál segítségével kell célba juttatni. A jelenlegi kissé magas tojásárak mellett költséghatékonyabbá tehetjük a játékot, ha a tojásokat színes labdákkal helyettesítjük.

Tradiciónális húsvéti játék a tojásgurítás

  • Nyuszis célba dobás
    Néhány nagyméretű kartonpapírra rajzoljunk a gyerekekkel színes nyuszi figurákat, minden lapra egye-egyet. Rakjuk le őket a fűbe, jelöljük ki a vonalat, ami mögül dobni kell és babzsákokkal próbáljunk úgy célba találni, hogy a babzsák a nyuszin álljon meg. Izgalmas családi célba dobó játék, melyre a barátokat is meginvitálhatjuk.Hagyományos húsvéti játék a tojásdobálás. Együttműködést és nagy ügyességet igényel a játékosoktól. 
  • Térképes tojásvadászat – CsokikeresésRejtsük el a kis csokitojásokat a kertben, vagy a lakásban. Készítsünk térképet a rejtekhelyekhez, ezzel téve izgalmasabbá a keresést. A következő megállókhoz találjunk ki nyuszis-csibés fejtörőket, így még érdekesebb lehet a tojásvadászat és a térkép alapján tudni fogjuk, hogy biztosan megtalálták-e a gyerekek az összes rejtekhelyet.Tegyük érdekesebbé a húsvéti tojásvadászatot a rejtekhelyekhez készült kincses térképpel.
  • Páros tojásdobálásTradicionális húsvéti játék a páros tojásdobálás. Ebben a nagy ügyességet követelő játékban, a párok egymással szemben állnak, és a festett tojást (lehet főtt vagy nyers is) dobják át egymásnak. A sikeres elkapás után egyet hátra lépnek. A játékot az a páros nyeri, akiknek a legtávolabbról is sikerül elkapni a tojást. (Bónusz tipp: Lakásban mindenképp főt tojással játsszuk! Illetve, ha aggódunk a tojástörések miatt, akkor ezt a játékot is játszhatjuk babzsákokkal.)
  • TojásfutásHívjuk meg a barátokat is egy igazi tojásfutamra!
    Alkossunk csapatokat, még viccesebb, ha a szülők is beszállnak a játékba. Jelöljük ki a pályát a kertben, vagy a parkban. Használhatunk bóját, de megteszi a földre rakott pulcsi, vagy sapka is. Izgalmas váltóverseny a színes húsvéti tojásokkal!
    Ha azt szeretnénk, hogy az ügyesség és ne csak a gyorsaság legyen a fő szempont, akkor tegyük egy-egy evőkanálra a tojásokat és úgy egyensúlyozzuk őket végig a pályán, majd adjuk át a csapattársnak. Az a csapat nyer, aki leghamarabb, leejtés nélkül célba juttatta a tojást. Ezt a játékot is érdemes inkább főtt tojásokkal játszani.

Hívjuk meg a barátokat is egy igazi tojásfutamra

Kellemes húsvéti ünnepeket és jó játékot kívánunk!

Ezt is olvasd el!