Frank párosító- és társasjátékok

A HOR Játék bemutatja – Frank párosító- és társasjátékok

Cégünk, a HOR Zrt. 7 éve kezdte el magyar nyelvű dobozokkal gyártatni és forgalmazni a Frank termékcsaládot. Kezdetben kizárólag óvodák részére, de a nagy sikernek köszönhetően vált elérhetővé magánvásárlók számára is.
Ezek a játékok többségében puzzle-szerűen összeilleszthető elemekből álló párosító játékok, de akad köztük logikai-, társas- és egyéb készségfejlesztő játék is. A magyar nyelvű csomagolás mellett fontos kiemelni, hogy a játékok erős, strapabíró kartonból készültek, melyek kiállják az idő próbáját. Ár-érték arányban pedig verhetetlenek.
A szülők, nagyszülők számára évek óta kiemelt szempont a játékvásárlásoknál, hogy egy, vagy több készség, képesség fejlesztésére is pozitív hatással legyen a kiválasztott darab. A Frank termékcsalád játékok leírásában szerepeltetjük, hogy mely fejlesztési területekre használhatók. Nem ritka, hogy egy játék akár 10 féle témakört is lefed.

A teljes Frank választékot hosszú lenne bemutatni ezért ebben a cikkben csak ízelítőként hoztunk néhányat.

Mi fán terem? – párosító játék

Lássuk mindjárt a legnépszerűbbet.
Sok óvodapedagógussal beszélgetve kiderült, hogy sok – elsősorban nagyvárosi – gyereknél hiányoznak azok az egyszerű ismeretek, melyek szerint tudnák, hogy egy zöldségnek, vagy gyümölcsnek milyen élőhelye van? Fán vagy bokron terem? Esetleg a föld alatt? Ennek a párosító játéknak a segítségével a gyermekek megismerkedhetnek azokkal a növényekkel, melyek mindennapi zöldségeiket és gyümölcseiket szolgáltatják. Ha a gyermek helyesen rakja össze a párokat, akkor a két kép pontosan illeszkedik egymáshoz, így a gyermek önmagát tudja ellenőrizni. A Mi fán terem? – párosító játékban 20 különböző féle zöldséget és gyümölcsöt párosíthatunk össze élőhelyeikkel. Sok más mellett, kiemelten fejleszti a vizuális memóriát és a figyelmet.
A játék épszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a már második, megújult dobozos kiadás.

A zöldségek és gyümölcsök élőhelyeit párosíthatjuk össze a terméssel.

 

Képhorgász

Egyedül is játszható egyszerű párosító játékként, de sokkal szórakoztatóbb, ha társasjátékként használjuk. Többféle szabály szerint is játszhatjuk, emiatt lesz megunhatatlan is igen hosszú szavatosságú.
A Képhorgász alap játékvariációja szerint felváltva húzzunk a zsákból a 70 különböző kis képkocka közül egyet, majd tegyük a játéktábla közepére. Az a játékos, amelyik először megtalálja a képkocka párját a játéktáblán, megtarthatja azt. Az nyeri a játékot, akinek a legtöbb képkockát sikerül összegyűjtenie. Kis bónusz tipp: nehezítésként 2-3 képenként fordítsunk a táblán egy negyedet, vagy felet, mert mindenki hamar megjegyzi, hogy mely képek vannak hozzá közelebb, így még inkább tréningezhető a vizuális memória és a reakcióidő.
További játékmódokért látogassatok el weboldalunkra.

Képhorgász: A kis képkockáknak kell megtalálni a párját a játéktáblán. Többféle szabály szerint játszható.

 

Hátra arc – párosító játék

A Hátra arc szintén egy párosító játék, de itt a 20 különböző állatot kell a szemből és hátulnézeti képével összepárosítani. A kis kép párokon házi- és vadállatok, két- és négylábúak egyaránt megtalálhatók.
Ezt a játékot is több játékvariáció szerint játszhatjuk: barcohba, csoportosítás, memóriajáték, vagy a nagyon vicces téves párosító.
Ahogy az a termékcsalád többi párosító játékánál, úgy ennél is a fő fejlesztési terület a megfigyelőkészség, a vizuális memória és a finommotorikus készség.

Az állatokat szemből, illetve hátulnézetből kell tudni összepárosítani ebben a játékban.

Játékos Sudoku

A Sudoku fejtörő mai változata 1979-ben lett ismert, az amerikai Howard Garns ötlete alapján, akkor még Number Place címmel. Néhány évvel később japánban lett igazán népszerű, innen is származik a Sudoku elnevezés. A „szúdoku” név egy hosszabb japán kifejezés rövidítése. Az eredeti név jelentése: „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek”. A közkedvelt játék logikáját és szabályait a legtöbb felnőtt ismeri, viszont a gyerekek számára kevéssé volt elérhető, a variációs lehetőségek számossága és a logikai kihívások nehézsége miatt.
Ez a Játékos Sudoku azonban kifejezetten az óvodás korosztály számára készült. A különböző feladatlapokon 4×4, 5×5, illetve 6×6 mezőbe kell elhelyezni a geometriai formákat, a gyümölcsöket, vagy éppen a nyilakat. A feladat nem változott: ugyanaz a forma, illetve szín, csak egyszer szerepelhet egy sorban és egy oszlopban.
A játék kiválóan fejleszti a logikus gondolkodást, a kombinatorikát és a türelmet is.

A klasszikus sudoku játék szabályai szerint kifejezetten az óvodás korosztály számára

Ellentétek – párosító játék

Ahogy a címe is utal rá, ebben a játékban ellentéteket kell keresnünk a kis képeken és a párokat helyesen kiválasztva őket, össze kell tudnunk illeszteni azokat. A 24 kép páron az alacsony-magastól, a hideg-melegen át, az üres-teliig sok tulajdonság és fogalom gyakorolható a gyerekekkel. A beszédkészség, a beszédértés javítása mellett a térirányok és az ellentétes fogalmak megismerése és a szókincsbővítés is gyakorolható az Ellentétek párosító játékkal.

Az ellentétek képeit kell összepárosítanunk ebben a játékban

A Frank termékcsaládról készítettünk egy rövid összefoglaló videót is, mely megtekinthető YouTube csatornánkon.

Témakörökbe rendezve alábbiakban az összes jelenleg kapható Frank párosító- és társasjáték:

Játék a formákkal, színekkel

  • Logikai mátrix 2.
  • Játék a formákkal
  • Első szín, forma és méret játékom
  • Szortírozó hernyó
  • Milyen színű?

Állatos

  • Hátra arc
  • Vidámság a farmon
  • Állati lottó
  • Fejlődés puzzle
  • Állatok és kicsinyeik

Számok, számolás

  • Játékos Sudoku
  • Számolás 1-10-ig
  • Számok 1-20-ig párosító játék

Az egyebek vegyesen:

  • Képhorgász
  • Mi fán terem? – párosító játék
  • Árnyképek – párosító játék
  • Évszakok
  • Kívül belül – párosító játék
  • Ellentétek – párosító játék
  • Öltözködés
  • Foglalkozások

Mi tartozik össze – párosító játék

 

Ezt is olvasd el!