Átváltozások

A farsang időszaka alatt szívesen átváltozunk

Családi játékok a farsang időszakára

A karácsonyi ünnepek és az újévvárás elteltével lassan, de biztosan rövidülnek a sötétségbe borult napszakok, egyre több lesz a világosság. A tél még érezteti a hatását, de már készülünk a búcsúztatására. Indul a farsang időszaka, ami a tavasz közeledtét jelzi. Ilyenkor szívesen bújunk különböző jelmezekbe, változunk át mindenféle lényekké.
A következőkben ehhez az időszakhoz kapcsolódó játékokat gyűjtöttünk össze, melyek bármikor otthoni környezetben is játszhatók:

Legyél Te Én!

Ezt a játékot a klasszikus tükörjáték szabályai mentén játsszuk. Két családtag álljon egymással szemben. A fiatalabb kezdje a játékot, aki különböző mozdulatokat mutat, amit a szemben álló családtagnak minél pontosabban kell utánoznia. A többiek bármikor bekiabálhatják, hogy: „Csere!” ekkor az eddig a mozdulatokat utánzó családtag mutatja a következő mozdulatot.

A tükörjátékban utánozzuk le egymást

A gyors madárijesztő

Ehhez a játékhoz szükség lesz legalább 20 darab színes (lehetőség szerint minél többféle színű), műanyag csipeszre. Képzeljük el, hogy madárijesztők leszünk és próbáljuk meg minél rövidebb idő alatt magunkra csíptetni a rendelkezésünkre álló csipeszeket, hogy a felénk járó madarak ne csipkedjék fel az elültetett magokat. A játék megkezdése előtt osszuk két részre a csipeszeket. Egyszerre két játékos játsszon. Megadott kezdésre, pl. „Csipeszek fel!” mindkét családtag kezdje magára csíptetni a csipeszeket. Aki hamarabb végez, az lesz a gyorsabb madárijesztő.

Az a leggyorsabb madárijesztő, akinek a legtöbb csipeszt sikerül magára csíptetnie

Ide az eledelt!

Ez a játék kapcsolódhat az előző madárijesztős játékhoz is, de természetesen külön is játszhatjuk. Amennyiben a madárijesztőhöz kapcsoljuk, akinek nem sikerült elijesztenie a madarakat, úgy is játszatjuk, hogy akinek az előző játékban kevesebb csipeszt sikerült magára csíptetnie, annak különböző nagyobb méretű magokat (pl. pattogatott kukoricát, száraz borsót) kell hátra tett kézzel „felcsipegetnie” és egy előtte lévő tálkába tennie úgy, hogy lehetőleg ne essen ki a kezéből egy darab „eledel” sem.

Ha önmagában játsszuk a játékot, akkor pedig megadott időre kell eledelt szerezniük a kis madárkáknak. Beszéljük meg, hogy mennyi ideig játsszunk egy-egy fordulót (min. 10 másodperc). Készítsünk minden játékos háta mögé „eledelt”, elébe pedig egy tálkát. A megadott idő alatt kell átszállítani annyi „magot”, ahányat csak tudunk. A végén számoljuk meg, hogy kinek hány mag esett ki a „csőréből”.

Csipeget a kismadár

A jóllakott  fánk

A farsangi időszak egyik legkedveltebb étele a farsangi fánk. A következő játékunkban viszont nem mi esszük meg a fánkokat, hanem mi „etetjük” meg őket. Rajzoljunk körvonalat egy nagyobb kartondarabra vagy készítsünk elő egy kör alakú műanyag vödröt, keverőtálat stb. és képzeljük el, hogy ez a mi „éhes fánkunk”, amit meg kell etetnünk. Beszéljük meg, hogy mennyi idő áll egy-egy játékos rendelkezésére. A játék menete az lesz, hogy a megbeszélt idő alatt kell különböző dolgokat, különböző távolságokról a „fánkba” dobálni (pl. összegombolyított zoknikat, pénzérméket stb.). Nézzük meg, hogy ki tudja a legjobban „megetetni a fánkot”.

Fánk célba dobó játék

Kinek a milye vagyok?

Egy nagyobb dobozban vagy akár egy utazótáskában, kofferben rejtsünk el különféle dolgokat (pl. főzőkanalat, kalapot, kendőt, szemüveget, varázspálcát, ceruzát, kulcsot, távcsövet, labdát stb.). A kezdő játékosnak ki kell tapogatni (meg is nézheti úgy, hogy a többiek ne lássák) egy tárgyat és minél pontosabban körbe kell írnia a többieknek, hogy kié is lehet az adott tárgy, pl. engem egy olyan szakállas ember szokott használni, aki szeret varázsolni vagy én egy olyan tárgy vagyok, akit egy olyan ember szokott viselni, akinek óriási könyvtára van, de nélkülem nem látna semmit belőle.

Kinek a milye vagyok

Lufitánc

A farsang elengedhetetlen eleme a tánc. Mi is megtáncoltathatunk pár lufit. Fújjunk fel minimum két darab lufit. Minden családtag fogjon egy főzőkanalat a kezében, amivel táncoltathatja a lufikat. Indítsunk el egy olyan zenét, amit mindenki kedvel a családban és próbáluk meg minél hosszabb idei „táncban tartani” a lufikat, vagyis úgy ütögetni egymásnak, hogy ne essen le egyik sem. Hozzáérni a lufikhoz viszont csak a főzőkanállal lehet.

Lufitánc játékot játszhatunk farsang idején

 

Ezt is olvasd el!