Barkács játékok

Barkács játékok főkép

Ebben a cikkünkben a mindig népszerű barkács játékokról szedtünk össze néhány gondolatot. Szerepjátékokat már általában 2 éves koruk körül elkezdenek játszani a gyerekek. Többnyire egészen sokáig, minden fejlődési szakaszban, az életkoruknak megfelelő szerepjátékot választanak, hiszen ezen játékok közben a gyermekek maguk alakítják a történetet és a játékmenetet. Szárnyalhat a fantázia, a korlátok ledőlnek, az ezerszer elismételt, de sosem teljesen ugyanolyan jelenetek megunhatatlanok. Sokan még felnőttként is visszatérnek a szerepjátékokhoz, nem véletlen a különböző platformokon elérhető RPG (role-playing game) játékok töretlen népszerűsége, amikor egy virtuális, avagy táblás játék karakter bőrébe bújnak a szereplők. A szerepjátékok általános jellemzője, hogy mindig szükség van valamilyen elengedhetetlen jelmezre, kellékre, illetve felszerelésre, a karakter élethűbb megformálásához.

A szerepjátékok fejlesztő hatása:

Életszerű szituációk
A szerepjátéknak már a nevében is szerepel, hogy valakinek a bőrébe bújnak a gyerekek. Babázás közben eljátszhatja az anyuka mindennapjait. A boltos-vásárlós játékok közben szintén a szülőktől látott mintákat követik. A gyerekek szerepjáték közben teremtett saját világukban átélhetik azokat a helyzeteket, melyeket korábban már megtapasztaltak és hatással volt érzelmeikre, megragadta figyelmüket, képzelőerejüket.
Közösségi élmény, szocializáció
A legtöbb szerepjátékot a gyerekek társaságban játsszák. Ha nincs kéznél másik gyermekszereplő, akkor általában valamelyik szülőt, vagy nagyszülőt vonják be az eseményekbe. Egy jó kávét főzni apának, vagy fodrászt játszva megfésülni és „beszárítani” anya haját. A játék érdekesebb, ha van kivel megosztani. Az élményt az együttműködés is erősíti, megtanít észrevenni a másikat és figyelni rá. Erősíti az empátiát és az érzelmi intelligenciát. Szülőként pedig fontos engedni a gyermeki kérésnek és partnernek lenni a játékban, mert sok olyan elemet tanulhatnak a történet közben a kicsik a felnőttektől, melyeket kortársaiktól nem leshettek volna el.
Szabályok, normák, sorrendek
Szerepjáték közben ugyanazokat a viselkedési mintákat utánozzák a gyerekek, melyeket már korábban láttak valahol, illetve ezeket fogják a későbbiekben a való életben is alkalmazni. Ezért is rendkívül fontos, hogy játék közben a kicsik megéljék és elsajátítsák azokat a társadalmi normákat, melyeket egy-egy adott szituációban megtehetnek, illetve meg kell tenniük. Legyen az egy egyszerű közlekedési szabály, vagy egy házimunkával kapcsolatos feladat. Az eljátszott szerepeket és eseményeket a résztvevő gyerekek olyan komolyan veszik és úgy is érzik, mintha azok nem is szerepjátékok, hanem valós, komoly szituációk lennének. Ugyanakkor tisztában vannak a valósággal is. Ez a kettős tudatállapot az egyik legjellemzőbb tulajdonsága a szerepjátékoknak.
Szorongás, bizonytalanság
Számos olyan helyzet adódik gyerekkorban, ami a tipikusan a „nem szeretem” történet. A kicsik aggódnak, szoronganak, egy-egy számukra kellemetlen, fájdalmas, esetleg félelmetes helyzetre gondolva. Talán a legjobb példa erre az orvosi vizsgálat, a „szuri”. A doktoros szerepjátékok közben az ilyen és ehhez hasonló félelmeiket, szorongásaikat tudják feloldani. Segít nekik feldolgozni a korábbi negatív tapasztalatokat, valamint felkészíti őket a jövőben várható félelmeik leküzdésére is.
Fantázia, beszédkészség
Bizonyára a legtöbb szülő mosolygott már azon, ahogy gyermeke a szerepjáték közben azokat a kifejezéseket, szófordulatokat használja, melyeket hasonló szituációban a felnőttektől hallott. Márpedig a szerepjátékokat nehéz elképzelni beszélgetés nélkül. Akár a kicsik maguk között, vagy ha felnőttet is bevonnak a játékba, a kommunikáció közben természetes folyamat eredményeként fejlődik a szókincs, formálódik a beszédkészség. Végül, de nem utolsó sorban a képzelőerő és a fantázia is szárnyra kap. Legyen szó akár állatok mindennapjait átélő kalandokról, vagy hatalmas csaták megvívásáról, hogy elfoglaljunk egy lovagvárat.

Már önmagában számtalan szerepjáték közül választani is meglehetősen nehéz. Ezeken belül a kellékek, játékok, jelmezek választéka pedig végtelen. Az alábbiakban egy kis segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik a barkácsolással kapcsolatos szerepjátékokhoz keresnek minőségi megoldásokat, a remek szórakozáson kívül szem előtt tartva a finommotorikus készségek, a szem-kéz koordináció és a fantázia fejlesztését.

Hape szerszám öv – kiegészítőkkel
Kezdjük mindjárt egy ritkasággal. A Hape kicsit újra gondolta a barkács kellékeket és a gyerekek számára is elérhetővé tette, hogy hasonló szerszámövben álljanak neki a szerelésnek, mint a legprofibb szakik. Így a kis ezermestereknek mindig a kezük ügyében lehet a szükséges szerszám. Az alap szerszámokon kívül még egy pici daru is elfért az övön.

Hape Tudományos Barkácsasztal
Akik nem veszik félvállról a tudományt és a fizikai törvényeket, azoknak ideális választás az a tudományos barkácsasztal. 15 féle kísérletet mutathatunk be a 79 darabos készlet segítségével. A számos variációs lehetőség miatt, sokáig leköti a kicsik figyelmét. A mai kor igényeinek megfelelően, ehhez a Hape játékhoz is ingyenesen letölthető egy ötletekkel teli applikáció.

Barkácspad
A Goki, a  legkisebbeknek fából készített készlete, mellyel a csavarozó és kalapáló gyakorolhatják a kicsik. A kéz és az ujjak ügyesítésének fontos gyakorlata, a csavarokkal történő játék. Ezek a finom mozdulatok lesznek a későbbiekben alapjai az íráskészségnek, vagy akár a cipőfűző bekötésének is.

Bosch Láncfűrész szett sisakkal és kesztyűvel
A kis fanyűvők ezzel a szupermenő láncfűrésszel segíthetnek apának felhasogatni a tüzelőt. Szem előtt tartva a munkavédelmet, a készlet tartalmaz sisakot és egy pár kesztyűt is. Az élethű színekben pompázó láncfűrész nem csak hangot ad, de még a „láncot” is forgatja.

Barkácskészlet ülőkével
Műanyagból készült 33 darabos készlet. ebben is minden megtalálható, amire egy kis ezermesternek szüksége lehet: csavarhúzó, fogó, kalapács, fűrész, villáskulcs. A megoldás érdekessége, hogy a játék befejeztével a készlet fedelét lecsukva ülőkének is használhatjuk.

Klein Bosch Mini barkácsszett fúrógéppel
Praktikus dobozban, hogy könnyen hordozható legyen. Kinézetre a fúrógép pont olyan, mint a felnőtteké. Strapabíró kivitelezés és hogy még élethűbb legyen az élmény, a fúrógép nem csak hangot ad és világít, de még forog is benne a fúrószár.

 

Hape Autószerelő barkácspad
A végére egy 2023-as újdonság. Szerszámos koffer és barkácspad egyben. Könnyen, egyszerűen oda-vissza alakítható, rengeteg kiegészítővel. Van benne satu és elektromos csavarozógép is. A 71 darabos készletben található két autó formára még kerekek is felcsavarozhatók. Az óvodás korú, kezdő autószerelőknek mindenképpen ajánljuk!

A kis autószerelőknek. Koffer és barkácsapad is egyben.

Jó játékot kívánunk!

 

 

Ezt is olvasd el!