Játékok, amelyekkel kicsábíthatjuk gyermekeinket a szabadba

A szabadban, a friss levegőn töltött időt változatos játékok segítségével varázsolhatjuk még tartalmasabbá.

A jó idő beköszöntével egyre nagyobb igénye van a szülőknek arra, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a szabadban. Nem véletlenül írjuk, hogy ez elsősorban a szülőknek az igénye, hiszen felmérések és tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a gyermekek inkább választják ma már az „okos eszközök” által kínált virtuális valóságban megtalálható játékokat, mind a szabadtéren elérhető játék- és mozgásformákat. Természetesen a szülőknek óriási felelősségük van abban, hogy a gyermekeket már egészen kis kortól tereljék a szabadtéri játékok irányába. Az alábbiakban – természetesen a teljesség igénye nélkül – néhány olyan szabadtéri játékötletet szeretnénk bemutatni, amelyek segítségével talán könnyebben lehet a gyerekeket a négy fal közül a szabadba csábítani.

Játékok, amikor nem a földön kell csúszni-mászni

Az extrém sportok – amelyek a fiatalok adrenalin szintjét alaposan megemelik – előszobájának tekinthetjük tulajdonképpen a csúszdákat és a mászókákat, amelyeket ma már széles választékban és könnyedén beszerezhetünk és felállíthatunk a kertünkben is, ha nincs a közelben olyan játszótér, ahol a kicsik biztonságos körülmények között tudnák „feszegetni a határaikat”. Egy-egy mászás, illetve csúszás alkalmával a legkisebbeknél is olyan mértékben emelkedik meg az adrenalin szint, amelynek segítségével nemcsak saját tapasztalaton alapuló élményhez jutnak, de ezek használatával egészségesen el is fáradnak, így valóban édesebbé válhat a pihenés a mászókázást és a csúszdázást követően.

 

A játékok között előkelő helyet foglalnak el a különböző csúszdák, amik már egy kisebb kertben is elférnek.

Ahol a kicsik is szülőknek érezhetik magukat

Régen talán még elsősorban a kislányok kedvenc játékai közé tartoztak a kis házak és a kis kerti bútorok, ahol a „szerepjátékok” sokaságát játszották, ma már azonban nemtől függetlenül minden kicsinek élvezetes kikapcsolódást biztosítanak azok a játékok, ahol a felnőttek világát leképezve tudnak belefeledkezni a játszás örömébe. Egy kis kerti házat a barátaikkal „birtokba venni” és berendezni, bebútorozni fantasztikus izgalommal jár, arról nem is beszélve, hogy ha a szülők például ott tálalnak fel egy-egy uzsonnát, akkor az az étel kategóriákkal jobban fog esni a kicsiknek.

 

A tematikus kertibútorok és azstalok a szerephez kötött játékok segítségével támogatják a gyereek fejlődését.

 

Játékok, vízpart nélküli kánikulai napokra

Kevesen gondolnák, de az éghajlati változások jelentős hatással vannak a kerti játékokra is, hiszen napjainkban, a fokozatos melegedés hatására, az egyre melegebb nyarak bizony fokozottabban igénylik az olyan szabadtéri játékok biztosítását, amelyek segítségével nemcsak a játék öröme, de a gyermekek testének hűtése is megvalósítható. A mókás vízkilövők, a vidám vödrök, vagy éppen egy kis medencében izgalmas perceket okozó úszó mini kosárlabda állvány az érzékelő labdákkal együtt garantálják, hogy izzadásmentesen tudják a gyerekek átvészelni a kánikulai meleggel fűszerezett órákat.

Mert gyorsan és biztonságosan közlekedni remek érzés

A szülőknek sokszor jelent problémát, hogy ha el szeretnének „ugrani” néhány száz méterre mondjuk egy-egy kisebb bevásárlásra, akkor milyen vonzó lehetőséggel tudják rábírni a kicsiket, hogy velük tartsanak, ha a beígért csoki már nem elég hívó szónak. Ilyen esetben és természetesen egyéb alkalmakra is a gyermekek körében az egyik legnépszerűbb játékszer a bicikli, vagy éppen a roller. A legkisebbeknek a négykerekű, így abszolút biztonságos, esetenként még hátsó kosárral is ellátott „mini jármű” nemcsak a gyorsabb közlekedés élményét, de a bevásárlás, vagy éppen egy teherautó irányításának a „leképezését” is biztosítja. Ugyanilyen hasznosak lehetnek azok a pedál rollerek, amelyek az állva közlekedést teszik élménnyé a kicsik számára.

 

A gyermekjárművek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a környezetükkel és az alapvető közlekedési szabályok elsajátításával.

 

Sok családnak örök szerelem: a labda

Néhány évtizede, ha közvélemény kutatást végeztek volna arról, vajon a gyermekek milyen kéréssel kaputelefonoztak fel a játszótérről a leggyakrabban, akkor a TOP 3 kérésben minden bizonnyal szerepelt volna, hogy „anya, dobjál le egy labdát, légy szíves”. A labdázás nem véletlenül szerepel ma is a legnépszerűbb szabadtéri, így a kerti játékok között és az sem véletlen, hogy a legkedveltebb labdajátékoknak, mint például a foci, vagy éppen a kosárlabda, már számtalan mini, a kertben is könnyen felállítható kelléke érhető el. A labdajátékok nemcsak népszerűek, de hasznosak is a gyermekek fejlődésében, hiszen nemcsak az ügyességi és mozgás készségeket, de az agy különböző koordinációs képességét is fejlesztik.

 

A játékok között igazi szerelem a labda bármilyen formája.

 

Bármilyen kerti játékkal is kedveskedünk a gyermekeinknek, talán a legfontosabb mégiscsak az, hogy amennyire időnk engedi legyünk jelen a játék közben is minél többet a kicsikkel, hiszen semmiféle tárgy nem helyettesítheti egy-egy időtöltés során a szülői mosoly és a dicséret, a szeretetteljes együttlét pillanatait.

Ezt is olvasd el!