Tegyük színesebbé a szeptembert!

Remek elfoglaltság a gyermekeknek a színezés.

Ahogy beköszönt a szeptember és a tanévkezdés, úgy elérkezik a hűvösebb időjárás is. Rövidülnek a nappalok és egyre több az esős, szeles idő, amikor már nem kellemes hosszú órákat játszani a szabadban. Otthon, a lakásban azonban hamar eljön a pillanat, amikor már egyik játék sem igazán köti le gyermekünk figyelmét, energiáit. Hiába van tele a szoba társasjátékokkal, babákkal, építőkockákkal, nem találja fel magát, és az unatkozás végül átcsap nyafogásba, esetleg tombolásba. Mutatunk néhány teljesen lakás-kompatibilis ötletet benti időtöltés gyanánt, amikkel elejét vehetjük az említett hisztinek.

Vonjuk be a gyerekeket a háztartási feladatokba!

Amikor az otthoni feladatainkkal vagyunk elfoglalva, az ovis vagy iskoláskorú gyermekeinkre is nyugodtan bízhatunk pár apróbb feladatot, ami hasznosságérzetet és sikerélményt nyújt számukra. Éppen mosogatunk? Adjunk a kezükbe egy konyharuhát és kérjük meg, hogy óvatosan törölgessenek el néhány poharat vagy a műanyag tányérjaikat. Mosni készülünk? A gyerekek villámgyorsan szétválogatják nekünk a sötét, a fehér és a színes ruhákat. Sütés-főzés van soron? Vonjuk be őket is, és készítsük el együtt az ebédet vagy a vacsorát. A családi konyhával párhuzamosan akár a babakonyhában is készülhet a gyerekek saját verziója. A vasalást is végezhetjük közösen, vagy éppen apával is fúrhatnak, faraghatnak. 

Nagyon jó, ha már korán bevonjuk gyermeinket a háztartási feladatokba.

Otthoni fejlesztés? Csak játékosan!

Az óvodán és az iskolán kívül csak óvatosan terheljük a gyerekeket fejlesztő feladatokkal, hagyjunk nekik is elég szabadidőt, játékidőt. Vannak azonban olyan kreatív színezők, kiadványok, amelyek játékosan fejlesztik a képzelőerőt és a kézügyességet. A legtöbb gyerekeknek készült magazinban különböző meséket és a mese köré épülő kedves és vicces feladatokat találhatunk. Ezekben a kiadványokban általában tematikus oldalakat is elhelyeznek, amelyek valamely ünnepkörhöz, évszakhoz, állatokhoz-növényekhez kapcsolódnak. Többnyire sablonokat, mintákat is csatolnak, amelyeket kivágva vagy kimásolva különböző figurákat, akár apró ajándékokat állíthatunk össze közösen. Ha még iskolakezdés előtt áll a gyermekünk, de már érdeklik a betűk és a számok, gyakorolhat iskola-előkészítő vagy fejlesztő munkafüzetekből is. A legújabbakat már törölhető-filctollal árulják, így ha elsőre nem sikerül, ki lehet javítani vagy akár többször is meg lehet ismételni a feladatot.

Az iskoláskorú gyerekek játszva ismételhetik vagy tanulhatják, gyakorolhatják a betűket az ABC kártyás játékkal. A kis kártyák szintén letörölhetőek, majd bármikor újra elő lehet venni őket.

Színezők garmadája!

Már már a neten is rengeteg aranyos vagy éppen érdekes színezőt találunk, amelyek könnyen és gyorsan letölthetőek. Írjuk be a keresőbe, hogy „kifestő”, vagy „színező gyerekeknek”, a letöltés és nyomtatás után indulhat is a móka! A színezéshez használhatnak ceruzát, filcet vagy akár festéket is. Az egészen kicsik számára érdemes eleinte olyan filceket választani, aminek nem mérgező a festéke, ha véletlenül a szájukba vennék, és könnyen kimosható a ruhából is. Amikor pedig már ügyesebben színeznek, akkor megéri különlegesebb rajzeszközöket is beszerezni. Hogy még izgalmasabb legyen az alkotás, választhatunk kétvégű filctollat, amelynek az egyik végében apró nyomda rejlik, de a mágikus színváltós filctoll vagy ecsetfilc is jó megoldás lehet, hogy feldobjuk az alkotómunkát.

További játékok önállóan és színesen

A kreativitást szinte semmi nem fejleszti jobban, minta a színek varázslatos világa! Hagyjuk, hogy a gyerekek szabadjára engedjék gondolataikat és rajzok, illusztrációk formájában papírra vessék azokat. Legyen kéznél írólap vagy fénymásolópapír, esetleg egy füzet és már serceghet is a ceruza a lapon. Ahelyett, hogy állandóan a kitört hegyű ceruzákat hegyeznénk, válasszunk egy strapabíróbb, törésálló ceruzacsomagot. A gyerekek mindent szeretnek, ami kicsit is eltér az átlagostól és különleges. Ennek fényében a következő tippjeink a remekművek elkészítéséhez a temperatoll, a színváltós filctoll, az illatos zsírkréta és az olajpasztell kréta. (Az újabb fajta zsírkréták már egészen vékony heggyel készülnek, így a kisebb területeket is könnyebb kiszínezni velük, ráadásul a legtöbbjük úgy van kialakítva, hogy egy sima ceruzahegyezővel is ki lehet hegyezni.) Az igazán művészi hatás kedvéért választhatunk akár festhető ceruzát is, amelynél egy vizes ecset segítségével ha átfestjük a színezést, vízfesték hatását érhetjük el.

A fesztészet rendkívüli módon fejleszti a kreativitást.

Néhány további ötlet az alkotásokhoz:

  • Satírozzunk át tárgyakat. Tegyünk egy érdes felületű tárgyat, például fém pénzérmét a papír alá és a papírt satírozzuk ki az érme fölött. Szépen kirajzolódik majd a pénz mintázata.
  • Fessünk be szép formájú faleveleket és pecsételjünk azokkal. Így egy kicsit a természetet is becsempészhetjük a szobába, főleg, ha előtte közösen egy séta alkalmával gyűjtöttük be a leveleket.
  • Tegyünk a papír mellé egy műanyag állatot, világítsuk meg úgy, hogy az árnyéka a papírra vetüljön. Ezt az árnyékot körül tudják rajzolni a gyerekek, aztán ki is színezhetik, mintázhatják kedvük szerint.
  • Nagyobb méretű lapos köveket is kidekorálhatnak.
  • Félbevágott gyümölcsökkel, zöldségekkel is nyomdázhatnak. (Jó lehet például a citrom, a narancs, a zeller vagy a mintára vágott burgonya, stb.)
  • Ne korlátozzuk a kis művészeket, engedjünk teret az alkotásnak és szerezzünk be egy festőállványt a hozzátartozó papírtekerccsel.
  • Mi az, ami a festéshez mindig „kéznél” van? A tenyerünk és az ujjacskáink. Használhatunk speciális, kifejezetten ujjfestéshez kialakított festéket, ami bőrbarát, ezért semmiféle káros anyagokat nem tartalmaz. Befesthetjük az egész tenyerüket, a talpukat is, hogy azzal nyomdázzanak. Egészen biztosan imádni fogják!

 

Ezt is olvasd el!