Mivel játszunk ma – építőjáték kicsit másképp

Az építőjáték nemcsak a logikai és konsturkciós készségeket, de a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt is fejleszti.

Ha az építőjátékok kerülnek szóba, még mindig a leggyakrabban -szülőknek és a gyerekeknek egyaránt- a lego jut az eszünkbe. Ezt követik a szintén nagyon népszerű fa építőkockák. Természetes is, hogy mindkettő óriási kedvenc, hiszen egyszerű, de nagyszerű és sokoldalúan használható játékokról van szó. Érdemes azonban időnként egy kis újdonsággal is meglepni a gyerekeket, ami kizökkenti őket a megszokott, rutinszerűvé vált játékokból. Kell a változatosság ezen a téren is, úgyhogy kacsintgassunk bátran a kissé más elven működő játékok felé. Ne féljünk új kihívásokat, új fejlődési lehetőségeket ígérő játékok felé navigálni gyermekünk kreativitását! Lássunk hát most néhány innovatív példát arról, milyen is egy különleges építőjáték!

Cirkuszolás otthon

Tévedés ne essék, a cím nem egy átlagos szerda reggeli oviba készülődésre utal. Képzeljünk el egy játékot, ami műanyag akrobatákból áll. Egymásba kapaszkodhatnak, színesek, a végtelenségig variálható formákba rendeződhetnek, és strapabíróak, akár az igazi akrobaták. Ez a játék az Akrobata emberkék, ami alaposan megdolgoztatja a gyerekek fantáziáját, térlátását, logikáját, miközben az elemeket egymáshoz pattintgatva különféle alakzatokat alkotnak általuk. A játék kifejlesztésében nagy szerepet vállalt a gyártó (Marco Moi) felesége, aki a Montessori nevelési módszer szaktekintélye volt. Családi vállalkozásuk (LUDUS) azóta is különleges képességfejlesztő játékok gyártására specializálódott. A nagy múltú olasz cég által gyártott különféle készletek egymással kompatibilisek, anyaguk kemény, törhetetlen, jó minőségű műanyag.

Cupilabda a különleges építőjáték

A Thera bolly vagy Cupilabda játék sem mondható éppen szokványosnak. Az egyes elemek összeillesztése ugyanis vákuum segítségével történik. A szettben található különféle színű labdák egy mozdulattal egymáshoz „ragaszthatóak”. Nincs más teendőnk, mint megnyomni a különleges műanyagból készült labdacs oldalát, majd rácuppantani azt a másik labdára, és össze is tapadtak. A játék további előnye, hogy a labdák nem csak egymáshoz, hanem gyakorlatilag bármilyen sima felületre, mint például a kád, vagy akár másik játékhoz is hozzátapaszthatók. Az építőjáték különleges összeillesztési mechanizmusa olyan fantasztikus élményt nyújt a gyerekeknek, amelyet más játékok esetében ezelőtt még nem élhettek át. A különféle formák megépítése ráadásként rendkívül jól fejleszti a kézügyességet, illetve a szem- és a kéz koordinációját. A titok a végtelen variálhatóságban, sokoldalúságban, és a játék egyszerűségében rejlik. A gyermek elképzeli az építendő formát, és egyszerűen végre is hajtja, ami sikerélményt nyújt neki, miközben a fantáziája szárnyal. Az élmény tovább fokozható azzal, ha filctollal vicces arcokat rajzolunk a labdákra, majd a különleges „mitológiai” lényhez megszőhetik annak történetét is.

 

Az építójáték már a legkisebbeknek is örömöt és sikerélményt nyújt.

 

Vidám építőjáték

A minőségi Edushape termékcsalád egy igazán egyedi építőjátéka a Junior vidám építő, illetve a Junior építő játék, ahol a gyerekek az egyes elemek összeillesztésével izgalmas csőhálózatot tudnak létrehozni. Míg a Junior építőben kizárólag egyenes elemek találhatóak, addig a Junior vidám építőjáték már íves építőelemekkel is az apró mérnökök rendelkezésére áll. Az élénk színű rugalmas műanyagból készült elemek könnyedén illeszthetők egymásba, így a kicsiknek sem okoz gondot az egyes darabok egymásba helyezése. 

Elő a geometrikus formákkal!

A művészi életben is a modern stílus három alappillére közül az egyik, a harmónikus színek és a kontrasztok mellett a geometrikus formák. Ezekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek a kreativitásuk és a finommotoros készségeik fejlesztése mellett játékos módon, a 3D Geometrikai építő készlet segítségével. Az alakzatok készülhetnek 2D-ben és 3D-ben is, az egészen egyszerűektől a bonyolult formákig. A készletben a három különböző méretű egyenes rudak mellett kanyarelemek is találhatóak, így a játék hevében szinte észrevétlenül ismerkedhetnek meg a kör és a körív fogalmával. A különféle színű csatlakozó gömbökön pedig máshol helyezkednek el a lyukak, így az elkészíthető alkotások tárháza is jelentősen bővül. Az sem baj, ha éppen nincs semmilyen ötlet az építéshez, hiszen pont az ilyen esetekre vannak a feladatkártyák, amelyek az önálló játék lehetőségét biztosítják. A 3D Geometrikai építő készlethez nagyon hasonló a Hape Kreatív konstrukciós építőkészlet is, amiben több száz csatlakozó és pálcika várja az ifjú építészeket, és ami méltán nyerte el a Parent’s Choice arany díját.

 

Ezt is olvasd el!