Mire tanít a puzzle?

A puzzle kirakása során a gyerekek kizárólag a megfigyelőképességükre és memóriájukra támaszkodhatnak, "csalásra" nincs lehetőség.

Mind ismerjük azt az elégedettséget amikor megoldunk egy igazi kihívást jelentő problémát, feladatot. Ez az elégedettség az, ami arra késztet bennünket, hogy többet tudjunk meg a körülöttünk lévő világról, és ez az a tulajdonság, amit gyermekeink esetében is támogatnunk kell. Ennek kulcsa pedig az egyik legnagyszerűbb rejtvényjáték: a puzzle.

A puzzle lényege

A rejtvényjátékok, mint a puzzle is olyan problémákat kínálnak fel, melynek megoldására minden ember a természeténél fogva törekszik: a káoszban rendet teremteni.

Amikor ilyen jellegű játékot keresünk a gyerekeknek, a legfontosabb szempont, hogy az életkornak megfelelő rejtvénytípust válasszunk.

Amíg még kicsik a rejtvényt nem is a kép adja, hanem a formák összeillesztése:

 

A formabeillesztő puzzle játékok a gyerekek finommotoros készségeit, szem-kéz koordinációját fejlesztik elsősorban.

 

Amikor elkészül a puzzle, kevés olyan gyermek akad, aki ne akarná megint előröl kezdeni. Addig keverik és rakják ki újra, meg újra, míg meg nem ismerik töviről-hegyire.

Milyen előnyöket kínál a puzzle?

Nézzük meg, hogyan segítheti a gyermekek korai fejlődését a puzzle.

Szem-kéz koordináció

Sok-sok gyakorlást igényel az a képesség, hogy koordináljuk azt, amit a szem lát, az elme tenni akar, és amit a kezek el tudnak érni.

  • A szem-kéz koordináció fejlődése során a gyerekek megtanulnak kapcsolatot kialakítani a szemük, a kezük és az agyuk között. 
  • Emellett a puzzle egyfajta imaginációs gyakorlat is, hiszen a gyerekeknek azt is el kell képzelniük, hogyan kell kinéznie a kirakónak, amikor az elkészült. 

Ez a cél, aminek eléréséért a kezük és szemük együtt dolgozik.

Finommotoros készségek

A fogantyús puzzle segít a gyerekeknek fejleszteni a finommotoros készségeiket, a szem-kéz koordinációt, az erőadagolást és a formafelismerést egyaránt.

  • Erőt fejleszt az ujjizmokban, hogy meg tudják fogni a dolgokat és meg tudják tartani azokat.
  • Ehhez a gyerekek a hüvelykujj és a mutatóujj bevonásával a csippentést használják, ami már egy magasan koordinált finommotoros funkció. 
  • A kisgombos puzzle is bevonható e képesség fejlesztésébe, ami később lehetővé teszi, hogy megtartani és használni is tudja majd a ceruzákat és zsírkrétákat.

A puzzle kirakása során a gyerekek kizárólag a megfigyelőképességükre és memóriájukra támaszkodhatnak, "csalásra" nincs lehetőség.

Memória és kognitív készségek

Az alkalmazkodó gondolkodási, dedukciós és érvelési készségek, valamint az absztrakció – elvonatkoztatás – képessége is szükséges ahhoz, hogy a puzzle-t ki tudják rakni.

  • Amikor a gyerekek egy üres helyet látnak, ahol egy puzzle-darab elfér, ki kell találniuk, hogy milyen formával tölthető be az a hely és hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül melyik lehet képes erre. 
  • A párosító puzzle a tapasztalati úton való tanulás, megismerés zseniális eszköze. 
  • A gyerekek rövid és hosszú távú memóriája egyaránt fejlődik egy puzzle kirakása során.

Problémamegoldás, önreflexió, kudarctűrés

A puzzle problémamegoldásról szól, ami kreativitást és türelmet igényel. Arra vezeti rá a gyermekeket, hogy kritikusan gondolkodjanak. (Ahogy a való életben is tenniük kell majd.)

A puzzleban nem lehet “csalni”:

Az egyes darabok manipulálása, elforgatása és az illeszkedés tesztelése az egyetlen módja a probléma megoldásának, ami egy nagyobb, komplexebb 1000 darabos puzzle kép megalkotásához feltétlenül szükséges. 

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek megtanulják korrigálni magukat, a döntéseiket miközben fejlődik önreflexiós és kudarctűrő képességük.

Fokozott koncentráció és türelem

A rejtvény megoldásához a gyerekeknek hosszú ideig kell összpontosítani:

  • Időt kell szánni arra, hogy megnézzék, hogyan illeszkednek a különböző darabok, és ez fejleszti a koncentráció, valamint a türelem készségét. 
  • A kirakó nem túl gyakran megy elsőre, a folyamatos próbálkozás során tesztelhető az eredményorientáltság, az ambíció, az agilitás, melyek mind szükséges skillek lesznek majd a felnőtt életben.

Célkitűzés és stratégiai érzék

Egy kirakós összerakásának megvan az általános stratégiája, ám mindig akadnak olyan kivételek, akik más módon jutnak el ugyanahhoz az eredményhez. 

  • A kirakó tökéletes lehetőség annak feltárására, hogy gyermekünk problémamegoldó képessége, effektíve az intelligenciája hogyan működik,
  • milyen metódusokat alkalmaz, azaz milyen stratégiákat képes önállóan alkotni és bevetni a cél elérésének érdekében.

A puzzle megoldásához ugyanis meg kell tanulniuk rendszerezni, kategorizálni, és terveket készíteni, azaz szervezetten dolgozni.

A puzzle játékok hozzáadott előnye

A kirakós egyszerre elmejáték és flow-élmény. Amikor a megoldandó probléma beszippantja a gyermeket, a kötelező érvényű tanulással ellentétben ezt a fajta elmepróbát nem kényszerként éli meg. A flow-élmény megtapasztalása pedig kifejezetten jó hatással van nemcsak a mentális képességeire, de a lelkének is megnyugvást kínál.

Ezt is olvasd el!