Milyen játék legyen a karácsonyfa alatt? II. rész

Áldott békés ünnepeket kívánunk

Előző blog cikkünkben a kicsiknek (0-3 éves korosztály) szóló játékok komoly választékát szedtük csokorba, fejlesztési területekre bontva. Igyekszünk sok hasznos ötlettel segíteni, hogy a szülők, nagyszülők a hatalmas kínálatban megtalálják a leginkább megfelelő ajándékot, ami hamarosan a karácsonyfa alá kerülhet. Most az óvodás korú gyerekek családjának szeretnénk tippet adni, a játékvásárlással kapcsolatban.

Ajándékötletek a 3-6 éves korosztály számára

Társasjátékok

A játékélmény még tartalmasabb, szórakoztatóbb és vidámabb lehet, ha egymással is meg tudjuk osztani. A társasjátékok között már 3 éves kortól találunk sokfélét a kínálatban.

A teljesség igénye nélkül, az alábbi nagyobb témakörökben választhatunk társasjátékokat:

A társasozás a fenti területeken kívül, fejleszti még a szociális készséget, a türelmet, a szabálykövetést, a szín- és formafelismerést és még sok-sok képességet. Emellett a gyerektől a nagyszülőkig vidám pillanatokat élhetnek át a közös játéknak köszönhetően. Fontos, hogy ne csak az ünnepek alatt jusson időnk arra, hogy együtt játsszon a család.

A közös játék élménye a társasjátékok közben

Szerepjátékok

Se szeri, se száma, hogy mennyi szerepjátékot találunk legyen szó lányos, vagy fiús szerepjátékról. Ezeknek a játékoknak a fontossága abban rejlik, hogy a gyerekek a különböző szituációkon keresztül megtanulhatják és lemásolhatják a felnőttek munkáit, foglalkozásait, így kialakul az empátia, a felelősség érzet, közben pedig fejlődik a fantázia és a kreativitás és a szociális készség is.
A legtöbb kislány számára a babázás az egyik legkedveltebb játék. Mindenféle teendő gyakorolható, a fürdetéstől, az öltöztetésen át, az altatásig. Ha a baba felébredt, akkor bizonyára megéhezett, ezért előbb a boltos játékok közben nem árt bevásárolni a szükséges hozzávalókat és „hazaérve” a babakonyhában elkészíteni a finomságokat.
Előfordul, hogy valamelyik játékbaba, vagy plüss állat megbetegszik, ilyenkor játszhatunk doktoros játékokat.
Amikor már mindenki egészséges, akkor a házimunkában, vagy kert körüli teendőkben is segíthetnek a gyerekek. A vasalástól, a takarításon át a lehullott falevelek sepregetéséig minden játékos feladatra van gyermek méretű megoldás.

A szerepjátékok fejlesztik a szociális készséget és az empátiát

Kreatív játékok

A fantázia és a kézügyesség fejlesztésének elengedhetetlen eszköze a kreatív játék. Azon kívül, hogy nagyszerűen fejleszt, fontos szempont, hogy a gyermek egyedül is tudja végezni ezt a tevékenységet.
Lássuk, hogy mely témakörökben válhatunk művésszé:

A kreatív játékok fejlesztik a kézügyességet

Beszédkészség fejlesztő jáéktok

Kommunikációnk alapja a beszéd, mely az írásnak és az olvasásnak is fundamentuma. Ezért is fontos a jól elsajátított és helyes beszéd és anyanyelv, mert ennek hiányában a későbbiekben problémát okozhat az írás és az olvasás.  A szókincs, a hangképzés, és maga a beszéd is többféle képpen fejleszthető:

A logopédiai játékok fejlesztik a beszédkészséget

Mozgásfejlesztő játékok

Végül, de nem utolsó sorban, nézzük a nagymozgásos játékokat. A gyerek egészséges szellemi és fizikai fejlődéséhez nélkülözhetetlen a mozgás. A gyermekek életében is jelen van a stressz, a frusztráció, esetleg a hiszti, melyek levezetésében nagy segítség lehet a mozgás, a sport. Nem csak elfújja a bánatot, de endorfint szabadít fel, fejleszti az általános erőnlétet, fejleszti az egyensúlyérzéket, megtanít csapatban játszani. A versengős játékok közben két fontos dolog is megtanulható: a vereség elviselhető, de nyerni sokkal jobb, amiért érdemes küzdeni.
A téli sportok az egyre kevesebb hó miatt ritkábban űzhetők, a hideg és gyakran nem szép idő miatt kevesebbet töltünk télen a szabadban. Másik cikkünkben már összeszedtünk néhány, a lakásban játszható mozgásfejlesztő játékot.

Mozgásfejlesztő eszközeink, toplistája a vásárlóink szerint:

Az egyik legnépszerűbb nagymozgásos játék az Egyensúlyozó Tölcsér

Áldott, békés ünnepeket és jó játékot kívánunk!

Ezt is olvasd el!