Milyen játék legyen a karácsonyfa alatt? I. rész

Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

Több kutatás is foglalkozott már annak bizonyításával, hogy mennyire stresszes tud lenni a Karácsonyi ajándékvásárlási procedúra egyeseknek. Boltokba, plázákba keringeni a tömegben, araszolni a dugóban a legedzettebbeknek is kihívást tud jelenteni.
Néhány ötlettel szeretnénk levenni a terhet azok válláról, akiknek ilyen-olyan okok miatt problémát jelent utána járni egy jó minőségű és valóban valamilyen területet fejlesztő játéknak. Az online vásárlás időt, energiát spórol, ugyanakkor a hatalmas választék miatt sokszor egy mások által ajánlott terméket, vagy márkát választanak a szülők, nagyszülők. Amivel persze nincs semmi baj, emellett azonban érdemes lehet felfedezni, kipróbálni számunkra és gyermekeink számára is új fejlesztőjátékokat, hogy még nagyobb legyen a meglepetés a karácsonyfa alatt.

Ajándékötletek a 0-3 éves korosztály számára

Csörgők, rágókák

Azoknak a babáknak, akiknek ez lesz az első Karácsonya, a leginkább kézenfekvő megoldás lehet egy rágóka, vagy csörgő. Ezek a fogzás nehéz hónapjait megkönnyítő, kifejezetten erre a célra fejlesztett műanyagból (akár bioműanyagból) készült bébijátékok segítenek felfedezni a kezek és az érzékszervek használatát: a vizuális észlelést, az ízlelést, a tapintást, és a csörgőknek köszönhetően a hallást is. A csöppségeknek míg elkezd el kialakulni a színfelismerésük, inkább a mozgás, a tapintás és a hangok ragadják meg figyelmüket. Ki ne mosolygott volna akár órákon keresztül azon, ahogy csemetéje a kiságy fölött forgó, zenélő-csilingelő formákat figyeli.

A rágókák segítenek a piciknek a fogzással járó kellemetlen hónapok átvészelésében.

Pancsoló- fürdő játékok

Az olykor stresszes hajmosást tehetik vidámabbá a vizezős játékok. Bónusz érv mellettük, nem csak a kádban, de akár medencében is használhatók akár a kertben, akár nyaralás alkalmával. A hajókázó kismacitól a mókás vízkilövőn át a fürdető kesztyűkig jobbnál-jobb ötleteket találunk. Komplett vízi vidámparkot rendezhetünk be a kádban a buborékfújókkal, horgász játékokkal, kis vödrökkel és egyéb pancsoló játékokkal. Ezek a szórakoztató pancsolós játékok olyannyira le tudják foglalni a gyerekeket fürdés közben, hogy jó eséllyel minden kisgyermekes fürdőszobában elhangzott már az a mondat, hogy „szálljunk ki, mert teljesen kiáztál”.

A pancsolós játékokkal fantasztikusan vidám a fürdés.

Építőjátékok, golyópályák

A kreativitás, a koncentrációs készség és a finommotorikus mozgás fejlesztésére remek megoldás, ha a különböző építőjátékokkal és golyópályákkal játszanak a kicsik. A játékok gyártásánál felhasznált anyagok itt is nagyon változatosak.

  • Lehet fém elemekkel kombinált fa, vagy akár műanyagból készült a golyópálya.
  • Puha szilikonból a legkisebb kezek számára kifejlesztett, összeilleszthető építőelemek.
  • Színes, vagy natúr színű fakockák, tukán-, esetleg nyuszitorony építők.
  • Már a bölcsődés korosztály számára is találhatók mágneses építők, melyek egy egészen új tulajdonságot ismertetnek meg a gyerekekkel.
  • A már tavaly is hatalmas sláger Rakétakilövő, valószínűleg idén is sokak kedvence lesz.

Ezek a játékok jellemzően hosszú időre lekötik a picik figyelmét, szórakoztató játékot biztosítva.

Szórakoztató játékok, melyek hosszú időre lefoglalják a kicsiket.

Formaillesztők, kirakók, puzzle magoldások

Ha puzzle, akkor a piciknek elsősorban a fogantyús megoldások a leginkább megfelelők. Ezek között találunk olyanokat, amiket a legkisebb kezekhez terveztek, ezért kifejezetten nagy méretű (2 cm) fogantyúkkal vannak ellátva. Népszerűek még a különböző réteg puzzle-ök is, amikor egy állattal kapcsolatos fejlődési szakaszokat rejt a kirakó egy-egy rétege. Aki a karton puzzle-t részesíti inkább előnyben, az is talál meseszereplőkkel, akár már a 2 éves korú gyerek számára készített, 12-24 darabos variációkat. A formaillesztők, formabedobók pedig talán az egyik legismertebb bébijátékok mindenki számára. Csakúgy, mint az előzőekkel, ezekkel is csodásan fejleszthető a finommotorikus készség, a szín- és formafelismerés, de még a beszédkészség is.

A formaillesztők fejlesztik a finommotorikus készséget és a szem-kéz koordinációt

Logikai játékok

A Montessori játékokról már a legtöbb szülő hallott. Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a Montessori pedagógia alap tézise, hogy a gyermek önállóan képes elvégezni a korának megfelelő feladatokat és az őt körülvevő világot kísérletezve, saját tapasztalatok alapján, ismerje meg. A toronyépítők, a kulcsos házikók, és a különböző geometriai alakzatokkal játszható formasorok, széles választéka áll a szülők rendelkezésére, akik logikai kihívást keresnek gyermeküknek.

A logikai játékok fejlesztik a problémamegoldó készséget a szín- és formafelismerést és a szem-kéz koordinációt.

Tologatós játékok

A klasszikus csattogó szárnyú falepkétől, a bébi kezek számra megfelelő méretű kisautók, és megannyi járművön keresztül a különböző járássegítőkig, rendkívül széles a választék. Valószínűleg mindenki megtalálja a sokféle állatfigura között a számára legkedvesebbet, hogy a kezdeti, helyenként még bizonytalan baba léptek mellé csatlakozzon egy játszótárs. A bébi fotókon megörökítve pedig örökre emlékezetessé tehetők az első lépések a nagyvilágban.

A járássegítő játékok segítenek a piciknek az első lépések megtételében.

Mozgásfejlesztő játékok

Nem hagyhatjuk kis a mozgásfejlesztést sem a választható ajándék opciók közül. Kezdjük a már 6 hónapos kortól használható Gonge Mini forgóval. Egy puha plédet, vagy akár a hozzá megvásárolható párnát beletéve, a babákat belefektetve, finoman ringatva, forgatva szórakoztathatók a picik. Ezen kívül még akár nyűgösebb hangulat átvészelésére is alkalmas, mert mintha egy bölcsőben ringana a baba, kifejezetten nyugtató hatása is van. A következő, talán gyerekként mindenki által használt mozgásfejlesztő játék a libikóka és a hintaló. Ezek között találunk egy- vagy többszemélyes kivitelűeket is. A hajós, vitorlás famíliák választhatnak egészen különleges Hape Egyensúlyozó hajót is a kínálatból. Két éves kortól nyugodtan el lehet kezdeni a kismotorok, futóbiciklik, cirkálók használatát is. Egész évben vidám perceket szereznek és sokszor könnyebb, mint sétálni. A belső fülben helyezkedik el az egyensúlyközpont. A bizonytalan egyensúlyi helyzetből, mikor megpróbálunk a stabilba visszatérni, fejlesztjük egyensúlyérzékünket. Hintázhatunk, ugrálhatunk a trambulinban, korcsolyázhatunk, biciklizhetünk, mind-mind fejleszteni fogja veszturbális rendszerünket.
Mivel a mozgással minden össze van kötve, kezdve az egyensúlyérzéktől, a szem- és végtagok koordinációján át, a beszédközponton keresztül a mentális és fizikai egészségig, sosem árt elég korán kezdeni a – korosztálynak megfelelő – rendszeres mozgást.

A mozgásfejlesztő játékokkal garantált a mosoly

Hangszerek, hangot adó játékok

Igaz, hogy a legtöbb szülő nem rajong a gondolatért, hogy valamilyen zenélő, rosszabb esetben repedtfazék hangon megszólaló játék kerüljön a gyerekszobába, de a zenei nevelés rendkívül fontos már legkisebbeknél is. A hallás, a ritmusérzék, a kooperációs készség, az egymásra figyelés fejlődik a közös éneklések, zenélések közben, ezért célszerű, ha minőségi gyermek hangszereket választunk. Mivel nincs karácsony száncsengős dalok nélkül, alapíthatunk családi zenekarokat is. Az egyszerűbb dallamokat könnyű eljátszani egy xilofonon, a gyerekek pedig kíséretet adhatnak dobbal, vagy csengővel.

A hangszerek, hangot adó játékok segítenek a zenei nevelésben és fejlesztik a hallást és ritmusérzéket.

Áldott, békés ünnepeket és jó játékot kívánunk!

Ezt is olvasd el!