Játékos matek, észrevétlenül

A matek és a hozzáfűződő alapkészségek , pl. logikai készségfejlesztés, már egészen kicsi gyermekkorban elkezdhető.

Nincs az a gyerek, aki nyáron matematikát akarna gyakorolni, és ritka kivételektől eltekintve nem is célravezető matek feladatokkal kínozni szünidőben a gyerekeket. Ugyanakkor előnyükre fog válni, ha az őket érő rendkívül fontos, sok-sok mozgásos és szenzuális élmény (strandolás, focizás, fagyizás, biciklizés, apa nyakában/anya ölében ugrálás) mellett a kognitív funkciókat is érik időnként ingerek a nyári szünetben is. Válasszunk ehhez olyan komplex, izgalmas játékokat, melyek a játszás és a versengés közös élményében elrejtve úgy fejlesztik gyermekünk matematikai-logikai gondolkodását, hogy ő még csak gyanút sem fog!

Kezdjük el a legkisebbeknél

A matematikai készségek fejlesztését már jóval azelőtt elkezdhetjük, hogy a gyermek iskolába menne. Ehhez kiváló például a Hape rendkívül aranyos Szörnyen jó matematikai mérlege, melyet két-három éves kortól ajánlunk. A jópofa kétkarú mérleg mamaszörny tenyereire helyezhető babaszörnyek különböző súlyúak, amit számok és színek is jelölnek, így az alapvető matematikai fogalmakat (kisebb, nagyobb, egyenlő, rész-egész stb.), majd a bonyolultabb matematikai műveleteket (összeadás, kivonás, szorzás, osztás, törtek) intuitív, tapasztalati úton észrevétlenül, játékos formában sajátítja el a gyermek életkori szintjének megfelelően. A mama- és babaszörnyekkel kitalált izgalmas történetek segítségével észre sem veszi, és ripsz-ropsz megtanulja a matek négy alapműveletét, a rész-egész, illetve az arányok fogalmát, miközben egyéb készségei és képességei – például a színfelismerés, a szem-kéz koordináció, becslés, általában a logikai gondolkodás – is fejlődnek.

 

A matek és a logikai készségek fejlődésének hagyományos eszköze a tangram.

 

Matek óvodások és iskolába készülők számára 

A Tangram, illetve a Képkirakó kockák az eggyel nagyobb korosztályt, az óvodás és az iskolába készülő gyermekeket készítik fel a tanulás és a logikus gondolkodás képességének elsajátítására, beleértve a megfigyelés, a forma- és térérzékelés, a kombinatorika és a stratégiai gondolkodás készségeit. A tangrammal síkbeli formákkal és színkombinációkkal lehet kísérletezni, míg a képkirakóval 30 kocka és 6 szín kombinációjával több száz különböző minta készíthető vízszintesen és függőlegesen is, ami a 3D térbeli vizuális memóriát is fejleszti. A kockák forgatásával létrehozható alkotások fejlesztik a kreativitást, a szem-kéz koordinációt, a térben való alkotást és a matek tanulásához szükséges logikai készségeket. A fadobozos kockakészlet tartalmaz 10 feladatkártyát is, melyek a célzott mintakövetést segítik elő, és további 40 tevékenységkártya tölthető le még hozzá az internetről.

Szintén a kisiskolás kor határán lévő gyerekeknek ajánljuk a Mecki süni és társai matematikai társasjátékot, mely a számképekkel és a számokkal ismerteti meg a kicsiket. Kedves figuráival és az egyenként beszúrandó tüskékkel biztosan kedvet ébreszt a játékhoz, melyben az egyszerű szabályok és a két dobókocka segítségével a gyermekek gyakorolhatják a számlálást és a szabálykövetést, miközben észrevétlenül fejlődik a számfogalmuk akár a tízes számkör átlépésén túl is.

Ugyancsak a számolást-számlálást és a számfelismerést, továbbá a sorozatalkotást és az egyéb matematikai műveleteket (összeadást, kivonást) fejleszti izgalmas autóverseny formájában a Számolás az autókkal

Kisiskolásoknak

Az 5-6 évesek már imádják a különböző lépegetős, klasszikus táblás társasjátékokat, melyben dobókockák segítségével kell a mezőkön végighaladni megadott szabályok szerint. Ezek kivétel nélkül mind segítenek rutint szerezni az 5-8 éves gyerekeknek a számfogalmak és a szabálykövetés terén. Így többek között nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisebbek a dobókockán ránézésre felismerjék a számokat, és ne kelljen minden alkalommal összeszámolni a pöttyöket, emellett minden egyes lépésnél gyakorolják nemcsak a számlálást, de akár az összeadást, kivonást és a hasonlítást is. 

Mozgás és matek

Na de a gyerekek nem mindig akarnak a fenekünkön ülni, és jól is van ez így! A mozgásos élményeken keresztüli játékos tanulás kiváló eszközei az Ugrás a folyóba, a Matematikai twister és a Matematikai szőnyeg – ezeken a színes feladatmezőkkel ellátott játékszőnyegeken óriás dobókockák útmutatásai szerint kell mozgásba lendülni, ami sok-sok nevetéssel jár együtt. De vigyázat, bele ne essünk a folyóba, mert ott ijesztő krokodilok leselkednek az ügyetlenkedő játékosokra!

 

A matek készségek fejlesztése gyorsabban megy, ha közben mozgásos feladatokat is szervezünk a játéktevékenységbe.

 

A Bonbon logika főként a kombinatorikus gondolkodást fejleszti, melyben a sikerhez mindkét agyféltekét össze kell kapcsolni: a különböző színű és formájú (amúgy igen látványos és ínycsiklandó) bonbonokat egy háromszor hármas mezőben kell a feladatkártyákon lévő utasításoknak megfelelően a tálcára feltenni. A negyven feladatkártya a számozás növekedésével nehezedik: az első néhány feladat bevezeti a gyermekeket a játékba, míg a többi újabb és újabb kihívások elé állítja az ifjú (és legyünk őszinték: a kevésbé fiatal) játékosokat.

A logikai fejlesztő játékok sorából nem maradhat ki az örök klasszikus Amőba, amely felnőttnek-gyereknek egyaránt izgalmas és megunhatatlan kihívás a stratégiai és logikai gondolkodás, valamint a kombinatorika terén.

 

Ezt is olvasd el!