Játékok homokozóba

A játékok szerepe a homokozóban túlmutat szimpla szórakozáson, ez valójában a kreativitás és a környezet megismerésének kiváló módszere.

A termőterületek fokozatos elsivatagosodása sajnos korunk egyik legnagyobb problémája. Bolygónk felszínén azonban léteznek olyan kiemelten fontos területek, amelyek esetében a végeláthatatlan homoktenger kifejezetten előny. Ezeket a területeket a tudomány a homokozó szakszóval illeti, és jellemzően játszótereken, kertes házak udvarán bukkanhatunk rájuk. Élővilágát tekintve – főként kellemes, napos idő esetén – jellemzően óvodás és kisiskolás korú gyermekek találhatóak bennük, a terület szélein gondos édesanyákkal, édesapákkal, nagyszülőkkel. Vagyis az a generáció fejlődik és cseperedik ebben a közegben, akik felcseperedve majd megoldják a globális problémákat, hiszen a jövő bizony itt és most alakul. Igen, a homokozóban is. Itt, a szabadban tartják jelenleg “kongresszusaikat” a jövő mérnökei, kreatív építészei, orvosai, sőt, még a mestercukrászok, és a földtani kutatók is. Gondoljunk egy picit vissza a saját gyermekkorunkra. Talán csak halvány, távoli emlékeink vannak a homokozóban eltöltött időkről, de azok minden bizonnyal kellemesek. Természetesen akadhatnak olyan fájó emlékek is, amikor számunkra fontos játékok került a homok örök fogságába, amelyet szüleink kifejezett tiltása ellenére vittünk magunkkal a homokozóba. Ez azért jusson eszünkbe, amikor a mi csemeténk jár el hasonlóképpen!

Merítsünk ihletet a saját gyermekkorunkból

Elevenítsük fel, és próbáljunk picit gyermekfejjel gondolkodni, hogy miért is olyan fantasztikus a homokban turkálni. A homok egy nagyon jól formázható anyag, kellemes a tapintása, más a száraz, selymes homok és más a vizes, hideg, tapadós homok. Lehet belőle várat, alagutat építeni, főzőcskézni, de be is temethetjük vele a lábunkat. Ha biztosítjuk a gyerekeknek a lehetőséget, akkor rengeteget fejlődhetnek az önfeledt játék és szórakozás közben. Adjunk nekik olyan játékokat, amik beindítják a fantáziájukat, kreativitásukat, nekünk pedig egy kis extra időt biztosítanak egy padon ücsörögve egy jó könyvvel. Néha természetesen azért meg kell majd kóstolnunk a főztjüket, rá kell csodálkoznunk a zseniális építményükre.

A homokozáshoz nélkülözhetetlen játékok

A vödör és egy strapabíró lapát elengedhetetlen alapkelléke a műveleti területen végzendő építőipari munkálatoknak. A roppant mennyiségű alapanyag szállításához viszont már komolyabb eszközre is szükség lehet. Nagyobb építőipari beruházások, például kastély tömlöccel, vagy mentőhelikopterek fogadására is alkalmas tűzoltó-, rendőrbázis esetén pedig már az emberi erő kevésnek bizonyul, ezért sokszor komolyabb bulldózer vagy bivalyerős munkagép bevetését kell eszközölniük az ifjú konstruktőröknek. Az pedig, hogy ez nem egy pöfögő dízel járgány, hanem egy 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült játék, már csak hab a tortán, és egy lépés a homokozóból a jövő felé!

 

A játékok a homokozóban egyfajta szerepjátékként is funkcionálnak.

 

Kreativitás fejlesztése játékok segítségével a homokozóban is

Ne ragadjunk le azonban annál a sztereotípiánál, hogy a homokozó pusztán építkezésre való. A kreativitás és a fantázia fellegvára, no meg persze egy óriási konyha is! Az igazán fine dining, kézműves homoktorták ízét remekül kiemeli, ha egy kis száraz homokkal (értsd itt porcukorral) meghintjük az erre alkalmas konyhai eszközzel. Ez persze használható még számtalan dologra, különféle kelt tészták, pékáruk készítése esetén lisztezésre, vagy akár óriás homok-tepertőspogácsa szaggatásra is. A cukrásztermékek díszítésére pedig kizárólag természetes alapanyagokat használnak, egyenesen a kertből (falevél, virágszirom, stb, esetleg marcipánként még szóba jöhetnek tobozok, kavicsok is).

Elkanyarodva a vendéglátóipartól…

…akár egy állatkerttel is feldobható a homokozó idegenforgalma. Turisztikai szakemberként a gyerkőcök pontosan tudják, hogy a homokváros mely részén vonzza leginkább az idegenforgalmat egy állatkert – és pont oda telepítik. Ezt a menedzsment különféle öntőformák alkalmazásával könnyedén megvalósíthatja. Ezeknek a 3D homokozó formáknak az alkalmazási területe azonban jóval sokrétűbb, ugyanis egy kis barkácsolás beiktatásával gipszöntésre is tökéletesek. Ez pedig nemcsak szobrászat, hanem festőművészet is, mivel az így készült szobrokat akár ki is festhetik a gyerekek mondjuk egy esős napon.

Homok+víz

Még egy nagyszerű dolog, amihez meleg napokon a homokozó kiváló terepet biztosít, ami nem más, mint a pacsálás, dagonyázás, hiszen egy kis, vagy éppen sok víz beiktatásával csak fokozódik a játékélmény! Egy klassz locsolókannával szabályozható a játéktér, és karban tartható a vizipark. Létezik azonban olyan játék is, amely nemcsak a homokozóban, hanem kismedencében, vagy vízparton is fantasztikus, tartalmas időtöltést biztosít. 

Szülőként néha talán ijesztő azt látni, hogy a játékok a gyerekekkel együtt nyakig merülnek a sárba, homokba, de ez csak a ránk háruló következmények (cipő állapota, fél zsák homok az előszobában, stb.) miatt van így. Pedig ilyen is kell időnként, szóval ne azon morfondírozunk, hogy mi vár majd ránk fürdetéskor, mosáskor, gondoljunk inkább arra, mennyi élménnyel gazdagodnak, amit talán majd elmesélnek a saját gyerekeiknek is.

 

Az apróságok kezében a játékok a világépítés eszközei.

 

Összefoglalva

A homokozás során nem csupán a gyermek kreativitása fejlődik, hanem megismerkedik egy nagyon érdekes anyaggal, ami vizezéstől függően lehet sivatag, vagy akár mocsár is. Rájön, hogy a különféle eszközökkel miként munkálható meg, mikor, milyen állagában formálható, és végül a kigondolt alkotást meg is valósítja belőle. Amennyiben több hasonló korú, de eltérő érdeklődési körű gyerkőc játszik együtt a homokozóban, jöhet a munkaterület menedzsment. Mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért, azzal az eszközzel, melynek a mestere! Teamwork…mert erre is nagy szükségük lesz már az óvodában, iskolában is, de a felnőttkor egy része is erre épül.

Ezt is olvasd el!