Fejlesztő társasjátékok

Társasjáték. A legtöbbünknek pozitív élményei vannak e szó hallatán. Sok családnál megtalálhatóak akár a több tíz éves nagy kedvencek, amikkel mostanában már nem az első generáció játszik. Lehet, hogy már egy kicsit viseltes a doboz, megfakultak a lapok, vagy a bábuk, de az élmény még mindig garantált. A fejlesztő társasjátékok régóta fontos részei a gyermekek fejlődésének. Felsorolni sem könnyű, hogy mennyi-mennyi fejlesztési területre lehet klasszikus, vagy fantasztikus új ötletekkel teli társasokat találni a kínálatban.
Azonban fontos megjegyezni, hogy nem csak gyerekkorban lehet a társasjátékokat tanulási, ismeretbővítési célra is használni.
A teljesség igénye nélkül igyekeztünk összefoglalni, hogy miért is jó fejlesztő társasjátékot játszani és mit is fejleszt?

A társasjáték szabálykövetésre tanít

Minden társasjáték úgy kezdődik, hogy a játékosok megállapodnak a szabályokban. A legkisebbek számára készült játékokban a készítők úgy találták ki a szabályokat, hogy azokat ne legyen nehéz követni és betartani. Ennek ellenére a győzni akarás sok esetben felülírja a kicsiknél a szabályok betartását. A győzni akarás sokszor türelmetlenséget is szül: „Még nem te dobsz a kockával!” „Csak egy lapot húzz!” „Kérlek, figyelj oda, hogy hányat kell lépned!”
A Ki nevet a végén? társasjátékban talán mindenkivel előfordult már, hogy ha leütötték a bábuját nem akart a kezdőpontra visszatenni. A társasjátékokban elsajátított szabálykövetés a későbbiekben észrevétlenül segít a mindennapi regulák elfogadásában és betartásában is.

A társasjáték fejleszt

A teljesen alapvető készségektől kezdve, mint például vizuális észlelés, a számolás, a logikai, vagy a magasabb szintű kombinatorikai, több lépéssel előre gondolkodós kihívásokig mindenre találunk társasjáték megoldásokat. Ha társasozunk, akkor teljesen csak arra fókuszálunk, így fejlődik a figyelem, a koncentráció. Ismeretterjesztő játékok közben a memóriánkat edzhetjük, a homokórás, vagy gyorsasági játékok közben reakcióidőnket tehetjük próbára. Mivel társasjáték közben általában beszélgetünk is, így a gyerekeknél folyamatosan fejlődik a szókincs és a beszédkészség is. Sajnos az elmúlt években tendenciává vált, hogy sok gyermek, nem a korának megfelelő beszédkészséggel rendelkezik. A társasjáték közben az ilyen jellegű lemaradáson is javíthatunk.
Felnőttek számára is számos olyan játék van, melyek a gyors és alapos gondolkodást, az összefüggések felismerését, a stratégiai elemzéseket és döntéseket várják tőlünk és ezen a képességek fejlesztése, munkánkra is jótékony hatással lehet.

Számos kutatás készült arról is, hogy milyen fontos az időskori szellemi frissesség, a mentális egészség és a memória megőrzésében a rendszeres társasjáték. Egyre nagyobb az igény az idősotthonokban is a dedikált társasjáték eseményekre.

Az együttműködés is mindennapjaink szerves része. Ezen képességünket leginkább nem a kompetitív társasjátékokkal, hanem a kooperativitásra építő, együttműködésre tanító játékokkal fejleszthetjük, melyek erősítik a csapatszellemet is, a közös cél elérése érdekében. Így a játék végén megosztható a többiekkel a siker és akár a kudarc is.

Versenyszellem – kudarctűrés

A legtöbb emberben már kisgyermekkortól van egy egészséges versenyszellem, mely nem csak a mozgásos játékok közben jelentkezik, hanem jelen van a társasjátékok közben is. A versenyszellem pozitív hatása, hogy többre sarkall, segít akár nagy dolgokat is elérni, legyen szó akár egy óvodai sorversenyről, egy iskolai matekversenyről, vagy egy olimpia bajnoki címről.
Győztes azonban nem lehet mindenki. Örök érvényű, de nehezen betartható idézet, hogy sírni csak a győztesnek szabad. Biztosan mindenki látott már olyat, hogy akár egy gyermek, akár egy felnőtt nehezen élte meg a kudarcot és néhány könnycsepp, esetleg komolyabb hiszti követte a vereséget. A társasjáték, akárcsak a sport, megtanít arra, hogy el tudjuk viselni a kudarcot, illetve arra is, hogy mennyivel jobb nyerni. A győzelemért pedig érdemes küzdeni.

Együtt töltött idő

Társasjáték közben együtt vagyunk, egymásra figyelünk. Senki nem a tévét nézi, vagy a telefonját nyomkodja. Elmerülhetünk a társas történetében, kalandokat, meséket élhetünk át, fejtörőket oldhatunk meg, ismereteket sajátíthatunk el a Nagyvilágról és úgy általában jól érezzük magunkat. Minőségi időt töltünk el együtt. Miközben kikapcsolódunk, odafigyelünk egymásra, beszélgetünk, pozitív, közösségi élményekkel gazdagodunk, legyen szó családi, baráti, esetleg csapatépítő jellegű kollégák közti társasjátékról.
Kisgyermekként még természetes a szülőkkel, vagy a nagyszülőkkel történő fejlesztő társasjátékozás. Aztán ahogy a gyerekek nagy tinik, vagy az önálló életet elkezdő fiatal felnőttek lesznek, úgy lesz egyre kevesebb igény a közös családi játékokra.

Próbáljuk megőrizni a rendszeres családi társasjáték alkalmakat, hogy rohanó világunkban időt szakítsunk egymásra, ezzel is szorosabbra fonva az érzelmi kötelékeket.

A társasjátékot elkezdeni sosem késő!

Ezt is olvasd el!