Együtt játszik a család

Együtt játszik a család

A közös családi játék a legmeghittebb és egyben a legfelszabadultabb pillanatok közé tartozik, melynek során felnőtt és gyerek különösen élményszerűen megélheti az egymáshoz való kapcsolódást. Ezek az élmények életre szóló érzelmi munícióval vértezik fel gyermekünket, miközben nekünk magunknak is feledhetetlen pillanatokat szereznek. A karácsonyi időszak pedig rendkívül jó alkalmat kínál a közös játékhoz – használjuk ki rá a lehetőséget! Az alábbi játékcsokorral különböző ötleteket kínálunk a nagy családi játékpartikhoz.

Ügyességi játékok

A legfelszabadultabb szórakozást az egyszerű ügyességi játékok nyújtják: csak ügyesség és némi szerencse kell hozzájuk, ami igazán izgalmassá teszi az újabb és újabb próbálkozásokat. Óvodásoknak jó kihívást jelent például a Dzsungel verseny kézügyesség fejlesztő játék, ahol a dzsungelben élő állatok képeiből összeálló látványos paraván kapuin kell átpöckölni a kis színes fakorongokat. Ez a művelet kiválóan fejleszti az ujjak finommotorikus mozgását, mintegy jó előtanulmányként a későbbi gombfoci versenyekhez, és rengeteg nevetést tartogat a játékosok számára.

Szintén óvodáskortól játszható, de családi összejöveteleken kortól függetlenül jó hangulatot teremt az óceános Labda darts célbadobó játék. A falra rögzíthető mutatós szőnyegre tépőzárral tapadnak oda a színes labdák – már csak össze kell számolni a céltáblán, ki ért el jobb eredményt, és persze díjazni a győztest!

A Hape Ne ess le! a marokkójáték kreatívan továbbfejlesztett változata. A bambuszból és textilből készült kosárból olyan leleményesen és ügyesen kell kihúzni a pálcikákat, hogy a rajtuk lévő fagolyók ne essenek le. Ezt az izgalmas játékot három különböző módon, három különböző szinten lehet játszani a játékosok életkorának és érettségének megfelelően, így bármely korosztálynak jó szórakozást nyújt. A pálcikákkal való ügyeskedés egyszerre fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finommotoros képességeket, valamint a logikai és a megfigyelőképességet, továbbá nem kis mértékben teszi próbára a türelmet és kitartást.

Hangulatfokozó komplex ügyességi játékok

Óvodáskortól ajánljuk a Vidám csibecsúszkát, melyben szintén pálcikákat kell kihúzni a látványos színes tyúkólból ahhoz, hogy a jópofa csibe figurák leszánkózzanak a csúszdán. Ám itt némi kézügyesség mellett inkább a logikára van szükség, és ami igazán szórakoztatóvá teszi a játékot, az a véletlen szerencse!

Garantált az órákon át tartó nevetés és szórakozás az egész család számára a Fejjel lefelé kihívás játékkal! A periszkóp elven működő speciális szemüvegben ugyanis feje tetejére áll a világ, és így már nem is olyan könnyű végrehajtani az olyan egyszerű feladatokat, mint a nevünk leírása vagy egy pohár víz öntése egy tálba. Ugye, milyen szórakoztató, ha apa meg a nagyi is ügyetlenkedik?

Az Ugrás a folyóba készségfejlesztő játék egyaránt jó családi mulatság, de akár egyénileg is játszható. A játékosoknak a vidám színes szőnyeg szimbolizálta folyó egyik partjáról kell átjutniuk a másikra anélkül, hogy belepottyannának, miközben különböző feladatokat kell megoldaniuk. Ehhez szükségük lesz a problémamegoldó és kombinatorikai készségükre is. Ugyanis azt, hogy melyik legyen a következő rönk vagy szikla, amelyre ráléphetnek, a speciális kockákkal kidobott szín, szám és forma kombinációi alapján kell megtalálniuk.

Kvízjátékok

A BrainBox Világutazó társasjáték elkalauzol minden földrészre Ausztrália lakatlan területeitől az Amazonas esőerdein és az egyiptomi piramisokon át a Bermuda rózsaszín homokjáig. Az 55 kártyán lévő rengeteg érdekes információ megjegyzésére 10 másodperc áll a játékosok rendelkezésre, és aztán jöhetnek a tesztkérdések – ki emlékszik legtöbbre? Ez garantáltan kihívás elé állítja még a felnőtteket is!

Az Igaz vagy hamis? interaktív családi kvízjáték 1000 elképesztő állítást tartalmaz – vajon melyik igaz, és melyik hamis? Ne bízzuk el magunkat mi sem: nehezebb, mint gondolnánk. 

Az 5 másodperc 3 válasz feladatkártyáin lévő 602 témakör közül 5 másodperc alatt kell 3 olyan dolgot felsorolni (például filmhőst, piros színű dolgot, kutyafajtát), ami a kihúzott témához kapcsolódik. A játékot kétféle nehézségi szinten játszhatják a kisebbek és a nagyobbak.

Beszélgetős játékok

Nemcsak jó szórakozást nyújtanak, de nagyszerűen erősítik a családi kötelékeket és az empátiát, a beszélgetésindító játékfajták. A Pozitivity Family változata ezen belül célzottan a pozitív gondolkodást fejleszti: a család közös élményeire, az együtt elért eredményekre és az összetartásra helyezi a fókuszt. Rendszeres játszásával a történetmesélés észrevétlenül beágyazódik a család életébe. Az egyes kártyapaklik (múlt, jelen, jövő) önállóan is felhasználhatóak a családon belüli beszélgetések generátoraként.

Logikai játékok

A Robot arcok játékban a pörgettyű által véletlenszerűen mutatott tulajdonságokkal rendelkező arcokat kell a robot testéhez megtalálniuk az óvodás-kisiskolás korú játékosoknak. Ehhez a vizuális és logikai képességek összehangolására lesz szükség, miközben a játék fejleszti a szín- és formafelismerést, a megfigyelőképességet, a mintafelismerést, a reakcióidőt és a vizuális memóriát is. Szülőknek és nagyszülőknek sem fog megártani…

A Punakai bújócskázó halacskák egy puzzle-szerűen kirakható szín-logikai játék. Itt a színes fa halacskák közül szintén a komplex szabályszerűségek szerint kell lerakni és egymáshoz illeszteni az egyes elemeket. A négyéves kortól ajánlható játék felnőttel játszva különösen hatékonyan fejleszti a logikus gondolkodást, továbbá a szín- és formafelismerést, a szem-kéz koordinációt és a vizuális memóriát.

Valamivel komplexebb módon, de szintén a mintafelismerést, a kombinatorikus és logikai gondolkodást, valamint a megfigyelőképességet fejleszti a Morphy logika a Fat Brain Toystól, ami az egész családnak izgalmas kihívást jelent.

Ezt is olvasd el!