Csodálatos pillanatok játékbabákkal

A babázás szinte egyidős az emberiséggel, hiszen már az ókori civilizációk gyermekei is játszottak babákkal. Az első játékok főként fából és kőből készültek, később pedig már agyagból, terrakottából és akár még viaszból is. Az egyiptomi leletek között egészen élethű, mini emberkéket is találtak a régészek, amik közül némelyiknek már mozgatható végtagjai is voltak, illetve az akkori divatnak megfelelően parókát is kaptak a játékbabák.

Ahogy a technika és az anyagok fejlődtek, úgy változott a játékok alapanyaga és „képessége” is. Az ipari forradalom után, a 19. század végére már megjelentek az úgynevezett felhúzós babák, amik képesek voltak járni, mozgatták a karjukat, sőt, egyik másik még egyszerű szavakat is ki tudott mondani, mint például azt, hogy mama.

A babák tehát végigkísérik a gyermekek életét bármilyen régre tekintünk is vissza.

Forrás: Fortepan / Fortepan

Mi teszi töretlenné a játékbabák népszerűségét?

Pszichológusok és pedagógusok szerint akárcsak a bábozás esetén, a babákkal való játék is a segít megélni és feldolgozni a különböző szituációkat. Mivel klasszikus szerepjátéknak tekinthető, ezért segít megélni az érzelmeket, fejleszti a képzelőerőt és a szociális érzékenységet is. Általában óvodás korban kezdenek el a gyerekek érdeklődni a a babázás iránt. Életkortól függően más és más szerepbe tudnak általuk belehelyezkedni a játék során: az alapvető társasági és társalgási szituációktól kezdve, például hogyan zajlik a reggeli? egészen a felnőttes gondoskodásig: orvoshoz kell vinni a babát, tanítani kell neki valamit, tisztába kell tenni, esetleg megszidni, ha rosszalkodott. Így nem csak az utánzást gyakorolják, hanem a felgyülemlett agressziót is le tudják vezetni, fel tudják oldani általuk a belső konfliktusaikat.

Hogyan válasszunk megfelelő babát?

Életkor szerint

Fontos a gyermek életkora. Talán nem is gondolnánk, de érdemes olyan méretű babát választani, ami a gyerek kar hosszának megfelel, a könyökétől az ujjvégekig. Így biztosan kézre esik majd és könnyen tudja hordozni.

1,5 éves kor alatt érdemes szilárd anyagú babát választani, ne legyenek olyan részei, amelyek leszedhetőek vagy lenyelheti a kicsi, hiszen ebben a korban még mindent a szájukba vesznek, megízlelnek. Ha a játék hangot ad ki, esetleg beszél, attól még izgalmasabb az apróságok számára. Figyeljünk a játék súlyára is, ne legyen túl nehéz. Ebben az életkorban jó választás lehet a rongybaba, esetleg plüss anyagból készült puha játék.

3 éves korig már elég fejlett a gyerekek finommotorikája, így bátran választhatunk olyan babát, amit lehet öltöztetni, etetni. Gyakran árulják ezeket a babákat kiegészítővel, például babakocsival, pólyával vagy cumival. Ezek még életszerűbbé teszik a játékot, azonban nem apró kiegészítőkről van szó, hogy nehézkes legyen a gyerek számára a játék az eszközökkel.

4 éves kor körül a gyerekek sokkal inkább olyan babák iránt kezdenek el érdeklődni, amelyek a női szépséget hangsúlyozzák akár a ruházatban, akár a hajviseletükben jobban hasonlítanak a felnőttekre, különösen az anyára. Ennek a korosztálynak már érdemes nagyobb méretű babát választani, mozgatható végtagokkal, hosszú hajjal. Lehet fésülgetni, akár nagyobb méretű hajcsavarókkal fodrászosat is játszani a babával.

5 éves korban a mesehősökre, tündérekre emlékeztető babák és a Barbie típusú játékok a leginkább kedveltek. Ekkor már a bőség zavarában, szinte a gyerekek maguk sem tudják, melyik fajta babával játszanak a legszívesebben, gyakran cserélgetik őket, akár egymás között is.

5 éves kor felett a gyerekek már szívesen gondoskodnak másokról, ezért az úgynevezett reborn, vagyis egy igazi csecsemőre emlékeztető babák a legnépszerűbbek, főleg akkor, ha van vagy érkezik egy kistestvér is a családba. Kiegészítőkben természetesen nincs hiány ebben a kategóriában sem, hiszen itt már a baba mellett ezek is kiemelt szerepet kapnak. Ha van rá lehetőségünk, akkor akár egy teljes kicsinyített háztartást felszerelhetünk: babaágy vagy bölcső, ruhaszárító, vasalódeszka, babakocsi, etetőszék, a ruhákról már nem is beszélve. Sőt, a kínálatban találhatunk olyan babát, amelynek alap tartozéka a kiságy, cumi és a bébiőr.

Bár a babázást inkább a kislányokhoz társítjuk, a kisfiúk is szívesen választanak plüss figurát, ami kedvenc mesehősüket ábrázolja vagy akár egy focista rongybabát.  

A játékbaba arca, mimikája

Egyes kutatások szerint, a gyerekek szívesebben választanak semleges kinézetű, egyszerűbb babákat, mint a nagyon élethű, kidolgozott játékokat. Így jobban tudják használni a fantáziájukat, nem korlátozza őket a túldíszítettség, több szerepet ki tudnak osztani a babára.

Mimikára a kedves, mosolygós, szimmetrikus arcú játékokat kedvelik leginkább.

Anyaga

A kisebbek számára a gumiból készült babák az ideálisak. A részletgazdagabb játékok esetében érdemes a jó minőségű, inkább kicsit drágább babákat választani. Sajnos a silány kivitelű, olcsó játékok amellett, hogy hamarabb tönkremennek, még veszélyesek is lehetnek a gyerekekre. A csomagoláson ellenőrizzük, hogy ne tartalmazzon veszélyes ftalátokat és PBA-t, inkább megbízható, minőségi gyártótól vásároljunk játékot.

Ezt is olvasd el!