A bábozás szerepe a gyerekek életében

Hakapeszi Maki, Marcipán Cica, Süsü, és még hosszan sorolhatnánk a kedves, színes, szőrös bábfigurákat, amelyeket gyerekek (és felnőttek) ezrei imádnak. De vajon mi a titkuk? Miért vonzódnak a gyerekek ösztönösen a bábokhoz, bábjátékokhoz? Talán ugyanazért, amiért általánosságban a mesékhez.

Aktuális Promóció Kiemelt Promóció

A mesepszichológia egyik hazai szakértője, Dr. Kádár Annamária nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a rendszeres mesélés, természetesen a gyermek életkorának megfelelően. És ez nem egyenértékű a tableten vagy a tévében nézett mesével.

Szülőként, hogyan tudjuk a felnőtt élethez szükséges megküzdési technikákat már gyermekkorban átadni? Leginkább a meseolvasás és a közös bábozás segítségével. A belső képteremtés, a kreativitás és a reziliencia mind olyan technikák, amelyre mindenkinek szüksége van felnőttkorban az egészséges érzelmi és mentális élethez, a problémák megoldásához. A gyermek a mesén végig haladva megtanulja a felnőttkori problémamegoldást: szemtől szembe kell küzdeni, el kell indulni, sokszor bizony túl kell lépni a komfortzónánkon, mert ha nem, akkor beleragadunk a mocsárba.

A bábok fejlesztik a gyermek érzelmi intelligenciáját, nem véletlenül használják a pszichológusok is a probléma feltárása vagy a terápia során. A történeten és a szerepjátékon keresztül még a zárkózottabb gyerekek is könnyebben meg tudnak nyílni, ki tudják fejezni, hogy mi zajlik éppen bennük.

A bábozás számos területen segíti a gyermekek fejlődését, nézzük ezeket sorra:

Érzelmi intelligencia fejlesztése

Mint a legtöbb játék során, bábozás közben is megnyilvánul a gyerekek szociális képessége, érzelmeik. Ingerlékenység, agresszió, ellenségeskedés –bábozás közben, a karakter mögé bújva mind kiadhatja magából ezeket, ráadásul következmények nélkül. Vannak úgynevezett érzelem bábok: szomorú, mérges, mosolygó, csodálkozó és egyéb érzelmet kifejező arcocskával. Ezek segítségével még könnyebb a gyerek számára beazonosítani saját érzelmeit és kifejezésre juttatnia azokat. A játék során a belső konfliktust és feszültséget könnyebb feloldani, illetve a problémák feltárásában is segíthet. 

A bábozás nagymértékben fejleszti a fantáziát és a kommunikációt.

Kommunikáció, beszédkészség

A bábozás közben általában bőbeszédűbbek a gyerekek, így szókincsüket is bővíthetjük a játékok során: új fogalmakat, kifejezéseket tanulhatnak, valamint a történet mesélés folyamatának köszönhetően könnyebben elsajátíthatják az összefüggő beszédet, a hangsúlyozást és a helyes kiejtést. Gyakorolhatják a testbeszédet, a gesztikulációt, és akár a hangutánzást is. Mindezek mellett a bábok mozgatása kiválóan fejleszti a szem-kéz koordinációt is. Sőt, a báb ütemes mozgása, például a medve ritmikus cammogása a gyereket is ösztönzi az utánzásra, így a ritmusérzéke is fejlődik.

Élmények feldolgozása, indulatok levezetése

A felnőtteknek a pszicho dráma jelenthet hasonlóan felszabadító érzést, amit a gyerekek számára a bábozás. Ahogyan azt korábban már említettük, a bábok bőrébe bújva sokkal felszabadultabbak lehetnek a kicsik, bátrabban osztják meg gondolataikat. Félénk, visszahúzódó gyerekeknek kifejezetten ajánlják a szakemberek a bábozást érzelmeik kifejezésére, élményeik megélésére.

Fejleszti a fantáziát

A részletgazdag, esztétikusan kialakított bábok segítik a gyerek vizuális fejlődését. Ha magunk készítünk bábot a gyerekekkel, sokkal elrugaszkodottabb ötleteink is lehetnek. Az így készült karaktereknek már tényleg csak a képzelet szab határt.

Ismert meséket eljátszva vagy teljesen új történeteket mesélve is fejlődik a gyerekek fantáziája. A kicsit bátortalanabbak szívesebben játszanak el olyan meséket, amelyeket már jól ismernek. Az olyan klasszikus mesékhez, mint a Török és a tehenek vagy a Három kismalac teljes bábkészletet is kaphatunk.

A báb-babát nagyon hasznos, ha gyermekünket megszeretnék valamire kérni.

A báb-barát és a tanító szerep

A gyerekek sokszor szívesebben fogadnak el egy kérést a bábfigurán keresztül, mintha az egyenesen a szülőktől érkezne. Így a báb-barát a tanító szerepét is betöltheti. Megmutathatja, hogyan kell fogat mosni vagy elpakolni a játékokat. Sőt, a közvetlen környezetének védelmére, megóvására is elkezdhetjük nevelni a gyerekeket már egészen pici kortól. Külön erre a célra készült bábok segítik a gyerekeket eligazodni, hogyan gyűjtsék szelektíven a szemetet. Akárcsak a hulladékgyűjtő tárolók, a „szelektív” bábok is színekkel vannak jelölve.

A Bábszínházat se hagyjuk ki

Nem muszáj mindig moziba menni, időnként érdemes a gyerekeket megismertetni a bábszínház egyedi világával is. A nézőtér és a bábok, az óriás bársony függönyök és a fények igazán különleges élményt adnak a kis nézőknek. Régebben a színészek nem igazán jelentek meg a színpadon vagy fekete ruhájuk rejtette őket a történet közben. A modernebb irányzatokban már a színészek is sokkal többet jelennek meg a mesékben, jobban bevonódnak a történetmesélésbe, valamint színészi játékuk is rengeteget hozzáad az előadáshoz. Sokszor a közönségből is felhívnak 1-1 szereplőt a színpadra, ezzel még inkább belehelyezve a gyerekeket a történetbe és a képzelet varázslatos világába.

Ezt is olvasd el!