Szortírozó játékok

A szortírozó játékok hoz csipeszt is használhatunk kiegészítőként.

Pedagógusok körében, fejlesztőjáték kategóriában, már régóta az egyik legnépszerűbb márka a Learning Resources. Nagyszerű játékaikat 1984 óta Nagy-Britanniában fejlesztik, melyekkel segítenek a szülőknek és a pedagógusoknak a gyermekek csodás generációinak felnevelésében. A termékcsaládon belül számtalan fejlesztési területre találunk rendkívül ötletes, egyedi megoldásokat. Oktatójátékaik a finommotorikus készségek fejlesztésétől a társasjátékokon keresztül, a tudományos és matematikai ismeretek játékos segédeszközein át, a mozgásfejlesztő játékokig kínálnak szórakoztató elfoglaltságot és kihívást a gyerekeknek, hozzájárulva az óvodai-iskolai sikerekhez és az életen át tartó tanulás szeretetéhez.
Ebben a cikkünkben a szortírozó játékok különböző fejlesztési területekre gyakorolt, kifejezetten pozitív hatásairól írunk, illetve bemutatunk néhány szortírozó játékot és hozzájuk tartozó kiegészítőt. Emellett nem titkolt célunk, hogy idehaza, az otthoni játékok között is legalább annyira kedveltek legyenek Learning Resources ovis játékok, mint az intézményekben.

 

A szortírozó játékok fejlesztő hatása:

  • Logikus gondolkodás
    Logikára van szükségünk, hogy egy adott feladatban elérjünk az eredményig. A gondolkodás teszi lehetővé, hogy összekapcsoljuk a különböző szempontokat és elemezzük azokat. A logikus gondolkodás közben a korábban megszerzett ismereteket, tapasztalatokat dolgozzuk fel és alkalmazzuk az adott probléma megoldására. Következtetéseink ezek után már nem feltételezéseken alapulnak, hanem konkrét tényeken. Nem véletlenül fontos a logikus gondolkodás fejlesztése már kisgyermek korban, mert életünk folyamán annál könnyebben és gyorsabban fogjuk tudni megoldani a velünk szembenálló feladatokat és problémákat, minél fejlettebb eme képességünk.
  • Csoportosítás, halmazok képzése
    A különböző szortírozó játékok számos lehetőséget kínálnak ember-, vagy állatfigurák, esetleg zöldség-, vagy gyümölcsformák szerinti halmazok képzésére. A gyerekek választhatnak önállóan, vagy feladatok alapján, hogy egy-egy főfogalom szerint (pl. csak a piros figurák), vagy összetettebb feltételek (pl. sárga, dínó, mely repülni is képes) szerinti szortírozás között is. Alternatívaként választható párosító játék is, miközben nem nagyobb halmazokat, hanem egy-egy szempont szerint, csak párokat alkotnak a figurákból a gyerekek.
  • Sorozatalkotás
    Csakúgy, mint a csoportosítás, úgy a sorozatalkotás közben is nagyszerűen fejleszthető a szabálykövetés, illetve az önellenőrzés. Az egyszerű, játékos feladatok (pl.: 1 kék, 2 sárga, 1 kék és így tovább) fejlesztik a kognitív gondolkodást és segítenek felismerni az összefüggéseket.
  • Szín-, forma-, és méretfelismerés
    A sok formabedobó, formaillesztő, színfelismerés készségét fejlesztő bébijáték után már nem lesz ismeretlen a gyerekeknek a színek, formák, vagy méretek szerinti válogatás, csoportosítás. Gyors vizuális felismerő készségükre, alaklátásukra is jótékony hatással van a szortírozó játékok használata.
  • Matematika alapjainak elsajátítása
    A szortírozás közben elkezdhetjük megismerni és gyakorolni a számfogalmakat, a mennyiségeket és az egyszerűbb matematikai művelteket. (Mennyit adjunk hozzá, hogy … legyen?) Elkezdhetjük az 1-től 10-ig, utána 20-ig, a tízes átlépéssel megismerni a számokat és a hozzájuk tartozó mennyiségeket. Az összeadás és kivonás műveletei jól szemléltethetők a kis figurákkal.
  • Finommotorikus készségek fejlesztése
    Az apró figurák megfogása és csoportokba rendezése fejleszti a szem-kéz koordinációt. Több szortírozó játékot megbolondíthatunk egy finommotorikus csipesszel is. A csipeszfogás segíti a ceruzafogás helyes elsajátítását és az írás- és rajzkészséget is fejleszti.
  • Ismeretbővítés, gyűjtőfogalmak megismerése, beszédkészség fejlesztése
    A szülők, a közös játék közben tartalmas, minőségi időt tölthetnek együtt gyermekikkel. A szortírozó játékokat használva tegyünk fel kérdéseket a gyerekeknek az figurákkal kapcsolatban. Rákérdezhetünk az állítok élőhelyeivel, szokásaival kapcsolatos tényekre, vagy a zöldségek-gyümölcsök mindenféle tulajdonságára is. (Valójában mekkora és milyen színű? Mit eszik? Honnan tudod? Miből gondolod?) Tegyük érdekesebbé azzal a játékot, hogy új gyűjtőfogalmak szerint csoportosítjuk a figurákat. Így a beszélgetés közben mindig kerülnek elő új információk, melyekkel bővíthetjük a gyerekek tudását, ismereteit, valamint természetes velejárójaként fejlődik a szókincsük és beszédkészségük is.

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a legnépszerűbb Learning Resources szortírozó játékokat és hozzájuk használható kiegészítőket.

Szortírozó Vadállatok, 72 db-os készlet
Kedves formák, vidám színek jellemzik a 3-4 cm méretű figurákat. A készletben 6 különböző színben a következő állatok találhatók meg: zsiráf, elefánt, oroszlán, majom, víziló, krokodil. Mint minden Learning Resources szortírozó játék, úgy ez is praktikus, visszazárható dobozban kapható. A játék befejeztével, mindig meg lesz a helyük az állatkáknak.

A 72 darabos Learning Resources szortírozó vadállatok készletben kedves formájú 3-4 cm méretű vadállatok találhatók.

Háziállatok szett, Anya kölykével, 72 db-os készlet
Ebben a készletben is 6 különböző állat van, de itt a háziállatokat csoportosíthatjuk, akár méretek szerint is, mivel minden állatkából van anya és gyerek is. A szettben a következő állatok találhatók: kacsa, nyuszi, malac, ló, tehén, bárány.

Ebben a készletben az anya állatok a kölykeikkel csoportosíthatók.

Szortírozó Dínók, 72 db-os készlet
Természetesen az örökké népszerű dinoszauruszok sem maradhatnak ki a felsorolásból. A rajzfilmekből már ismerős figurákhoz hasonló kedves állatkák köszönnek vissza ebben a készletben. A 6 különböző őshüllő 6 féle színben rendezhető csoportokba, alkothatók velük sorozatok. A legkedveltebb, tüskés, szárnyas és a két lábon álló ragadozó is választék része.

A népszerű dinoszauruszok is megtalálhatók a Learning Resources szortírozó játékok között.

Járművek szett
A közlekedés szerelmeseinek ajánljuk a szintén 6 különböző színben és formában megtalálható járművek szettet. Egyéni- és tömegközlekedési eszközök találhatók a készletben: személyautó, iskolabusz, tűzoltóautó, vonat, repülő, hajó. Akár sebességük szerint is rendezhetjük őket.

Különböző járművekkel is játszhatnak a gyerekek szortírozó játékokat.

Szortírozó Tengeri állatok, 72 db-os készlet
A tengerek élővilágából is hoztunk egy kis válogatást. Bálna, polip, cápa, fóka, teknős, rája találhatók a készletben. Ugyanúgy, mint a korábbiak ezek a figurák is puha műanyagból készültek, méretük: 3-4 cm. A játék közben beszélhetünk a környezettudatosságról, a tengervizek tisztaságának fontosságáról is.

A szortírozó tengeri állatok között a következőket találjuk: teknős, fóka, rája, bálna, cápa, polip

Varázslatos veteményeskert – szortírozó készlet
Ebben az érdekes szortírozó játékban zöldségeket rendezhetjük az ágyásban a megfelelő sorrendbe, vagy csoportosíthatjuk őket a kis kosárkákba. A készlet tartalmaz még szín, forma és szám lapocskákat is, melyek segítségével egyéni feladatokat állíthatunk össze. A doboz fedelére belülről pedig egy kis életkép került, traktorral, veteményeskerttel és a farm házikóval.

Színes zöldségekkel játszhatunk csoportosítást, szortírozást.

 

Számoljunk állatkákkal – dinoszaurusz
Ismét egy dínós szortírozó játék. A gyönyörű színekben pompázó, 60 db-os készletben, 10 féle dinoszauruszt találunk: Tyrannosaurus Rex, Stegosaurus, Triceratops, Brachiosaurus, Pachycephalosaurus, Spinosaurus, Stuthiosaurus, Apatosaurus, Velociraptor. Nektek melyik a kedvencetek?

A matematika alapjait is gyakorolhatjuk a Learning Resources szortírozó játékaival.

 

Macicsalád szortírozó készlet
Egy nagyobb készlet, mellyel több különböző játékot is játszhatunk. A praktikus dobozban a 95 db maci mellett találunk dobókockákat, feladatkártyákat, játéktárcsát és még a szortírozáshoz használható tálkákat is. A macicsaládban anya, apa medve és két medvebocs található, négy különböző színben.

Többféle játékmód szerint is játszhatunk ezzel a feladatlapokkal és egyéb kiegészítőkkel ellátott készlettel.

 

Finommotorikus Krokodil csipesz
Nem csak a kirándulás közben lehet vele a bogarakat, vagy leveleket megfogni, hanem a szortírozó játékok közben a finommotorikus készségek fejlesztésére is kiválóan alkalmas. Vicces, krokodilfej kialakításának köszönhetően játék közben úgy néz ki, mintha a krokodil ragadná meg a figurát.

A szortírozó játékokat kiegészíthetjük a finommotorikus készségek fejlesztésével, ha krokodil csipeszt használunk.

Finommotorikus fejlesztőkanál készlet
Nagyon hasonló a krokodil csipeszhez, de a félgömb alakú kanalak kialakítása miatt kicsit könnyebb vele megfogni a szortírozás közben az egyes elemeket. Amikor összenyomjuk a szárait, akkor távolodik egymástól a kanál két oldala. A készletben 6 különböző színű kanál található.

A finommotorikus kanál érdekesebbé teszi a szortírozó játékot.

 

Jó játékot kívánunk!

 

 

 

Ezt is olvasd el!