Anyák napja – Köszöntjük az édesanyákat!

Köszöntjük az édesanyákat!

Az ókori Görögországban Rheának az istenek anyjának tartottak tavaszköszöntő ünnepségeket. Ekkor alakult ki az édesanyák megünneplésének hagyománya is. A középkorban is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat köszöntötték. Angliában az 1600-as években az anyák napja kapcsolódott keresztény valláshoz is, mert a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották, az édesanyák ünnepét.
Az Egyesült Államokban 1914-ben lett a naptárban is hivatalos ünnep. A lehetőségek hazájában gyorsan „felkarolták” a virágosok, édességgyártók, képeslap és ajándékkereskedők ezt a napot. Ennek hatására hamar elterjedt Európában is.
Magyarországra az ünnep ötletét Amerikából hozta Petri Pálné. Idehaza az első anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV Gépgyárban rendezték meg. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt ötlete alapján lett végül 1928-ban hazánkban is hivatalos az anyák napja.

 

Ötletek Anyák napjára

Ezen a ponton kellene megkérnünk anyuka olvasóinkat, hogy adják át cikkünk olvasását az apukáknak, a nagyobb, olvasni tudó gyerekeknek, hogy a meglepetés, valóban meglepetés maradjon.

Kreatív alkotások

Régóta hagyományosan az óvodában készülnek a gyerekek, anyák napi műsorral, illetve rajzolt, festett képekkel.
Természetesen otthon is készíthetünk sokféle kreatív alkotást.
Talán a legnépszerűbbek, legkönnyebben megvalósítható képek a rajzolt alkotások. Ezekhez számtalan ceruza, filc, vagy épp zsírkréta lehet a gyerkőcök segítségére.

Egy kedves rajzolt, vagy festett képnek is biztosan fog anya örülni.

Aki egy kicsit komolyabb kihívást keres, az kipróbálhatja a mandala készítést is. A változatos mintákat kiszínezhetik a gyerekek, így még szebb képek készülhetnek. Nem mehetünk el amellett, hogy ez a játék milyen jól fejleszti a kézügyességet és a finommotorikus készségeket. A ceruzát/filctollat nagyon koordinált kézmozdulatokkal kell végigvezetni, mozgatva a minta korongokat a fogaskerekek mentén, ezért a ceruzafogás, a rajzkészség, a koncentráció is fejleszthető. A színezésnél pedig szárnyalhat a fantázia.

Egy szép, színes mandalával is meglephetjük anyát.

Nem igényel sok alapanyagot, de annál több koncentrációt és odafigyelést egy origami virág készítése. Szükségünk lesz néhány színes papírlapra, egy kis ragasztóra és egy olyan ötletre, amit a gyerekekkel is meg tudunk valósítani és már mehet is a hajtogatás!

Tulipán origamival is kedveskedhetünk anyák napján.Origami virág anyák napjáraHajtogassunk virágot anyának!

 

Apa, vagy a nagyobb testvér segítségével készíthetnek a kicsik is egy fotó montázst. Válogassuk össze az elmúlt év kedvenc képeit és akár digitálisan, akár kinyomtatva, ollót, ragasztót ragadva összeállíthatunk egy anyák napi kedvességet.

Lepjük meg anyát egy fénykép válogatással!

 

Hosszú évek óta nagyon népszerűek a Hama vasalható gyöngyből készített szívecskék és virágok is. Ha anya szereti a DIY kreatív elfoglaltságokat, akkor meglephetjük egy kifejezetten felnőtteknek szóló készlettel és elkészíthetjük együtt az anyák napi virágcsokrot.
Készíthetünk virágcsokrot Hama vasalható gyöngyökből is.

Közös kikapcsolódás

Sok anyuka már annak is tudna örülni, hogy nyugodtan megihat egy cappuccinot, vagy teát anélkül, hogy felcsendülne az anyaaaaa hívás, vagy épp a testvérek állnának neki már megint egymást szekálni.

Menjünk el családilag kirándulni, vagy várost nézni. Töltsünk minőségi időt együtt, szedjünk egy-két szál tavaszi virágot a réten anyának (ügyelve a védett növényekre és nem letarolva az egész természetet). Elmehetünk a kedvenc cukrászdába is egy sütire, vagy játszhatunk egy családi társasjátékot.

Anyák napján elmehetünk együtt kirándulni is.

 

Köszöntő vers

Biztos recept, hogy könnyeket csaljanak a gyerekek az anyai szemekbe, ha megtanulnak egy köszöntő verset. Kicsik és nagyobbak képessége szerint találhatók hosszabb-rövidebb versek, így biztosan mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet.
Mi idén ezt a verset választottuk kedvencnek:

Donászy Magda – Anyák napján

Tavaszodik, kis kertemben
kinyílik a tulipán.
Ragyognak a harmatcseppek
anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa,
kék nefelejcs, tulipán,
neked adom anyák napján,
édes-kedves anyukám.

 

Gondoljuk azokra az édesanyákra is, akik már nincsenek velünk. Este gyújtsunk egy gyertyát értük és hallgassuk meg, a Mama kérlek című dalt.

Koncz Zsuzsa előadásban
https://www.youtube.com/watch?v=vzxD1Wx7zRY

vagy a Strand Allstars feldolgozásában
https://www.youtube.com/watch?v=PWLjnYwE7XQ

 

Köszöntjük az édesanyákat!

 

Ezt is olvasd el!