Amikor ránk köszönt a tavasz és hív a természet

A természet legapróbb csodáit is felfedezhetjük, láthatóvá varázsolhatjuk.

A tavasz beköszöntével a szabadtéri programoknak se szeri, se száma, így valóban mindenki kedve szerint válogathat aszerint, hogy a történelmi, irodalmi emlékek felfedezését, vagy éppen a természet csodálatos valóságát helyezi-e előtérbe. A hangsúlyt minden esetben arra kell fektetni, hogy lehetőség szerint induljunk el, mozduljunk ki a négy fal közül, és ami talán a legfontosabb, hogy erre ösztönözzük a gyermekeinket is, akár úgy, hogy vonjuk be őket a megismerés, a felfedezés örömébe.

Ma már nagyon komoly ösztönző hatása lehet egy-egy olyan játék kiválasztásának, amely arra irányul, hogy a fiatalabb nemzedékkel együtt lépjünk ki az otthoni komfortzónánkból és valódi kíváncsisággal tudjuk vizsgálni a bennünket körülvevő világot.

A természet biztonságos felfedezésének alapja a közlekedés ismeretek átadása.

Közlekedjünk okosan!

Mindenek előtt fontos, hogy ha nekiindulunk a kicsikkel a szabadba, akkor lehetőleg abban a korban, amikor már írni és olvasni is tanulnak, megismerjék a közlekedés szabályait, hiszen e szabályok ismerete nélkül valóban veszélyes helyzetekbe keveredhetnek. Az ország szerte több helyen is található KRESZ-parkok kiváló alkalmat adnak a megismerés, a tanulás és a gyakorlás folyamatának egyaránt. Ezt megelőzően azonban érdemes olyan játékokkal beavatni a gyermekeket az alapvető közlekedési szabályok elsajátításába, amelyekkel valóban játszva tanulnak. Természetesen, ha valaki az első ismeretek megszerzésének hatására a közlekedési eszközök rabjává válik, akkor érdemes ellátogatni például Szentendrén a Tömegközlekedési Múzeumba, vagy éppen a Budapesti Közlekedési Múzeumba, ahol a benzingőz szerelmesei valóban óriási extra tudásanyaggal, illetve egészen különleges élményekkel, történeti érdekességekkel gazdagodhatnak.

Ismerjük meg közelebbről is a természet legapróbb csodáit

És amikor már akár kerékpárral, akár gyalogosan biztonságosan tudunk közlekedni gyermekeinkkel, akkor irány a természet megismerése! A legapróbb állatokról általában a természetfilmekből. képes ismeretterjesztő könyvekből nyerhetünk élményeket, amelyek azonban közvetetten jutnak csak hozzánk, és mivel a közvetlen tapasztalati hatást gyakorlatilag semmi nem pótolhatja, ezért különleges élményben lehet részünk, ha a természetben fellelhető bogarakat magunk vizsgálhatjuk meg például egy speciális bogárnéző segítségével. A bogarak itt „kényelmesen” teszik magukat a vizsgálat tárgyává, majd a megfigyeléseket követően ismét szabadon engedhetjük őket.

A természet legapróbb csodáit is felfedezhetjük, láthatóvá varázsolhatjuk.

 

Amikor szemünk elé varázsoljuk a távolabbi érdekességeket

A természet, az erdőkben történő barangolás elképesztő élményt tud adni, ha egy távoli nesz okozóját a közelünkbe tudjuk varázsolni. Az erdei állatok többsége megriad az ember közelségétől, éppen ezért ha kéznél van egy távcső, akkor akár egy életre szóló élményben lehet részünk, ha távolról türelmesen tudunk szemlélni távcsövünk segítségével például egy őzgidát, egy mókust vagy akár egy harkályt. Persze nemcsak az állatok lehetnek érdekesek, hanem a növények is fantasztikus impressziókban részesíthetnek bennünket.

 

Egy kirándulás során a gyermekek nemcsak felfedezik a természetet, de megtanulják tisztelni is azt.

 

Ennek azonban egyik előfeltétele, hogy közvetlen közelről vizsgálhassuk meg azokat, természetes környezetükben, a másik feltétele pedig, hogy felismerjük, meg tudjuk határozni, hogy valójában mit is látunk, hiszen csak így tudhatunk meg egy-egy növényről számtalan hasznos és érdekes információt. Ennek okán megtaníthatjuk már a kisebbeknek is, hogy melyek a mérgező növények és azokkal hogyan kell bánni. Említést érdemelnek a gyógynövények, amelyeket akár magunk is szedhetünk (természetesen csak ha biztosak vagyunk magunkban) és amelyekből gyógyteák is készíthetők. Ilyen lehet például a csipkebogyó vagy a bodza.

Amikor visszalapozható emlékké válik a természet megismerésének közös élmény

Egy-egy kirándulást követően hasznos és szórakoztató lehet, ha az élményeket a gyermekekkel akár közösen lerajzoljuk, megfestjük, vagy éppen a készített fényképekhez élményeket társítunk írásos formában. Ha ezeket a leírásokat a tanult, „kis tudományos” ismeretekkel is kiegészítjük, akkor egy-egy ilyen album a későbbiekben visszalapozva egy egyedi környezetismereti albumként is szórakoztató olvasmány lehet a család minden tagjának.

Magyarország megszámlálhatatlan csodálatos kirándulóhely boldog tulajdonosa. Hacsak a Dunakanyar, vagy a Balaton-felvidék gyönyörű víz-domborzati kapcsolatára gondolunk, de ott vannak a csodaszép alföldi tájak, esetleg hegyvidékeink túraútvonalain barangolunk, nagyon gyorsan bekebelezhet bennünket a végtelen gazdagság és szabadság érzése. A tavaszi első napsütéses hétvégéken, vagy éppen a nyári szünetben tehát ne legyünk restek és mindenképpen használjuk ki az adódó lehetőségeket arra, hogy nagyokat kiránduljunk. Ezzel ugyanis nemcsak egészségünknek okozunk felbecsülhetetlenül értékes pillanatokat – és a gyerekek mozgásfejlődésének is jót tesz – , de mentális és fizikai hatása is bőben túlmutat egy egyszerű időtöltésen. A közös élmény megélése, ha az a családdal, vagy éppen a baráti társasággal történik, így válik valódi kohéziós erővé.

 

Ezt is olvasd el!