A Dantoy homokozó játékok világa

Már baba koruktól az egyik legizgalmasabb játék a gyerekeknek a homokozás.

A legtöbb gyermek számára bizonyára a leginkább lenyűgöző anyag a homok. Már egészen kiskoruktól, még a járni sem tudó babák is ismerkedhetnek a homokozó játékokkal, természetesen szülői felügyelet mellett. Ki ne látott volna olyat, hogy a gyermeke a természetes kíváncsiságát követve megkóstolta volna a homokot? A homokozás örök kedvenc. A homokban tapicskolni, ide-oda simítani, ásni, vagy formázni, már baba koruktól megbabonázva vonzza a gyerekeket. A játszótérre érve még a hideg, vagy csapadékosabb időjárásban is menne a csemete a homokozóba, ha a szülő nem állítaná meg. A homokozó játékok nagyszerűen fejlesztik a gyerekek számos képességét.
Ebben a cikkünkben a dán Dantoy játékok hatalmas választékának egy részét szeretnénk bemutatni. Végül, az edukációt is szem előtt tartva, a homokozás képességfejlesztő hatásairól is ejtünk néhány szót.

A homokozó játékok számos képességet fejlesztenek

 

A Dantoy vállalatról néhány szóban

A homokozó játékok világában Dantoy-nál rendelkeznek az egyik legnagyobb tapasztalattal és hagyományokkal, mivel több, mint 50 éve fejlesztik és gyártják a legkiválóbb minőségű játékokat Dániában.

A műanyag játékokat gyártő cégek hosszú sorában, az első között tűzték zászlajukra a környezettudatosságot, az öko-tudatos gyártást és fejlesztést. Nem csak a felhasznált energia tekintetében, de az alapanyagok terén is élen járnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. Olyan nagyszerű innovációkat alkalmaznak, melynek segítségével cukornád alapú BIO műanyagokat készítenek, illetve újrahasznosított műanyagokból gyártanak szemet gyönyörködtető és strapabíró homokozó eszközöket.

Szemet gyönyörködtető pasztellszínekben elérhetők a bio műanyagból készült homokozó eszközök.

Homokvárak építéséhez

Kezdjük mindjárt a legalapvetőbb eszközökkel!
Minden gyermek és felnőtt homokvár építőnek szüksége van homokozó lapátra. Ezekből találunk kisebb, vagy egész nagyméretűt is. Esetleg választhatjuk a szó szerint törhetetlen kivitelű szuperkanalat. Ahhoz hogy a homok jó összeálljon, nem árt megnedvesíteni, illetve a másik remek móka a sarazás. A homokozóba vödör, vagy locsolókanna segítségével juttathatunk vizet. Ha már ott a víz, akkor kipróbálhatjuk a vízimalmok egyikét is. A piciket hosszú percekre képes elvarázsolni, ahogy a víz, mozgásba hozza a kis kerekeket.
A homokvárak komolyabb földmunkálataihoz szükségünk lesz egy jó dömperre, vagy talicskára. Ezek nem csak úgy néznek ki, mintha jól bírnák a gyűrődést, hanem valóban rendkívül tartósak, strapabíróak. A Dantoynál a termékfejlesztés része, hogy komoly tesztelés után kerül gyártásba egy-egy új játék.

Ezek a kis lapátok, gereblyék, vödrök természetesen a kertészkedésben is használhatók. A kicsik ezeknek az eszközöknek a használatával segíthetnek a szülőknek, nagyszülőknek a konyha- vagy virágoskert kialakításában, ápolásában.

Persze nem csak ásni és építkezni lehet a homokozóban. A kicsik egyik kedvenc elfoglaltsága a homokozó formákból történő „süti” készítés is. Kinek mi a kedvence? A szerepjáték közben mindig repül az idő és szárnyal a fantázia.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy autópálya megépítése talán még izgalmasabb, ha a homokozóban készül el. Ide persze elengedhetetlen az olyan kisautó, ami bírja a homokozó megpróbáltatásait. A Dantoy erre is gondolt és számos teherautó, munkagép és egyéb jármű is található a kínálatban, melyek nem fognak tönkremenni a homokban.

Homokvárak építéséhez minden eszköz megtalálható a Dantoy kínálatában.

BIO Műanyag termékek

A bevezetőben már említettük a Dantoy környezettudatos filozófiáját. Ez elmúlt pár évben a BIO műanyag termékek népszerűsége hihetetlen mértékben növekszik. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után, még ha csak a gyermekjátékokról is van szó. A másik komoly érv, hogy ezek a játékok annyira szemet gyönyörködtető pasztellszíneket kaptak, hogy valóban öröm rájuk nézni. Ezek között már nem csak homokozó készletet, hanem a konyhai sütős-főzős szerepjátékokhoz használható cukrász-, főző-, és étkészleteket is találunk.
Ezeknek a játékoknak az alapanyaga 90%-ban cukornád alapú BIO műanyag.

A bio műanyag homokozó eszközök alapanyaga, 90%-ban cukornádból készül, ezért környezetbarát termék.

Blue Marine játékcsalád

Alig néhány éve található meg a Dantoy kínálatában a Blue Marine termékcsalád. Ezek a játékok azért különlegesek, mert a tengerből, óceánból begyűjtött elhasznált halászhálók, kötelek és a halászathoz már szükségtelen műanyagok adják az alapanyagot hozzájuk.
Az anyagokat tisztítják, extrudálják, pelletté (granulátum) alakítják, majd ezekből készítik el a játékokat. Ezeket az új színeket a homok árnyalatai, a tengerek kékje és a korallok színei ihlették.

A Dantoy Blue Marine termékcsaládhoz a tengerből kiszedett műanyagok adják az alapanyagot. Környezetbarát termék.

A homokozás, mint fejlesztőjáték

A felhőtlen kikapcsolódás és játék közben természetesen több képesség és készség is fejleszthető a homokozó játékok használatával.

  • Finommotorika, szem-kéz koordináció
    A finommotorika fejlesztésének egyik legszórakoztatóbb formája a homokozás. A kezek és ujjak finom, összehangolt mozdulatai szükségesek egy homokból készült építmény elkészítéséhez, de akár egy homokozó formát ügyesen megtölteni és leborítani, esetleg a tölcsérbe homok fagyi gombócot kanalazni, odafigyelést igényel, nem megy kapkodva.
  • Kreativitás, fantázia
    Már a homokvárak, utak, árkok megtervezéséhez és megépítéséhez is kell némi kreativitás. Az elkészült kis birodalomban aztán különböző történetek elevenedhetnek meg. A gyerekek saját fantáziájuk alapján alkothatnak új kalandokat a szereplőknek, vagy játszhatnak újra már ismert meséket.
  • Szocializáció, problémamegoldás
    A picik sokszor utánzást követően lesik el a nagyobbaktól a megfelelő mozdulatokat. A gyerekek, a homokozó által határolt kis világban együtt játszanak, építenek és rombolnak. Megtanulják értékelni a saját munkát és nagyon büszkén mutatják meg alkotásaikat. Sokszor eltörik a mécses is, amikor a másiknak is pont az a lapát, vagy forma kell. A gyerekben is benne van a saját tulajdonnal kapcsolatos természetes irigység, sokszor nehezen adják kölcsön játékaikat. A homokozóban ez is gyakorolható, ha egy rövid időre kicserélik homokozó eszközeiket és együtt építenek, talán könnyebben elfogadják és megválnak kicsit a kedvenc lapáttól.
  • Homokjáték terápia
    Az 1950-es évek végén dolgozta ki Dora Kalff a homokjáték terápia (sandplay therapy) megközelítést, melyben traumát átélt, depressziós, vagy érzelmi gondokkal küzdő tinédzserek és felnőttek hozhatták felszínre problémáikat a nyugodt, csendes homokozás közben. A megalkotott formákat, képeket aztán együtt elemezték a terapeutával és próbáltak fokozatosan utat találni a gyógyuláshoz.

Homokjáték terápia. Nem csak gyerekeknek, a gondok, problémák megoldásában nyújthat segítséget.

A Dantoy játékok magyarországi kizárólagos importőre cégünk, a HOR Zrt.
Már több, mint 20 éve forgalmazzuk ezt a termékcsaládot és vásárlóinktól kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk róla.
Ha a legjobb minőségű és környezetbarát homokozó játékra van szükség, akkor nem lehet kérdés, a Dantoy a megfelelő választás.

Mert igaz a Dantoy mottója:
„A legjobb szakértők a gyermekek.”

Ezt is olvasd el!